Menu
Categorieën
Mijn account
https://www.smaragdwijnen.nl/winemakers/duitsland-8/j-j-adeneuer-ahr
Zoeken

OWNER

Frank & Marc Adeneuer 

WINEMaker

Frank Adeneuer 

region

Walporzheim - Ahrweiler - Ahr 

Vineyard holding

13 ha

Soil types

Dark slate and sandy soils  

varieties

Spätburgunder/Pinot Noir - French clones 

Fermentation

Cold soaked for two hours – fermentation in stainless steel tanks 

Aging

All wines have contact with oak – up to 15% new oak – Taransaud: dry aged for 5 years 

fARming

Organic influence

visit website

www.adeneuer.de


Deze pagina printen

#/pagina
 
Afdrukken / PDF
Type of wine
type of wineWit
Vintage
2019

Blanc de Noir - Spätburgunder

Blanc de Noir - Spätburgunder
Deze wijn is op voorraad
Type of wine
type of wineRood
Vintage
2018

Ahrweiler - Spätburgunder

Ahrweiler - Spätburgunder
Deze wijn is op voorraad
Type of wine
type of wineRood
Vintage
2017

J.J. Spätburgunder (No.3) - Spätburgunder

J.J. Spätburgunder (No.3) - Spätburgunder
Deze wijn is op voorraad
Type of wine
type of wineRood
Vintage
2017

Spätburgunder No.2 - Spätburgunder

Spätburgunder No.2 - Spätburgunder
Deze wijn is op voorraad
Type of wine
type of wineRood
Vintage
2018

Kleine Kammer - Spätburgunder

Kleine Kammer - Spätburgunder
Deze wijn is op voorraad
Type of wine
type of wineRood
Vintage
2016

GG Ahrweiler ‘Rosenthal‘ - Spätburgunder

GG Ahrweiler ‘Rosenthal‘ - Spätburgunder
Deze wijn is op voorraad
Type of wine
type of wineRood
Vintage
2014

GG Walporzheimer ‘Kraüterberg‘ - Spätburgunder

GG Walporzheimer ‘Kraüterberg‘ - Spätburgunder
Deze wijn is op voorraad
Type of wine
type of wineRood
Vintage
2018

GG Walporzheimer ‘Garkämmer‘ - Spätburgunder

GG Walporzheimer ‘Garkämmer‘ - Spätburgunder
Deze wijn is op voorraad
Type of wine
type of wineRood
Vintage
2016

Magnum GG Walporzheimer ‘Gärkammer‘ - Spätburgunder

Magnum GG Walporzheimer ‘Gärkammer‘ - Spätburgunder
Deze wijn is op voorraad
Type of wine
type of wineRood
Vintage
2016

3L GG Walporzheimer ‘Gärkammer‘ - Spätburgunder

3L GG Walporzheimer ‘Gärkammer‘ - Spätburgunder
Deze wijn is op voorraad

Op nog geen 2,5 uur rijden van Utrecht, net ten zuiden van Bonn, ligt het prachtige dal van de Ahr rivier. Steile rotspartijen, smalle wegen, historische dorpen, een warm microklimaat en zeer indrukwekkende wijngaarden gelegen op de steile wanden van leisteen, ook wel schiefer of slate genoemd, De Spätburgunder (Pinot noir) die hier verbouwd wordt noemen Marc Adeneuer en ik ook wel ‘Slateburgunder’. Het was Napoleon die bepaalde dat hier Pinot Noir aangeplant mocht worden, omdat de Mosel te dicht bij de Bourgogne lag verbood hij het persoonlijk om blauwe druiven te verbouwen langs de Mosel. Dit om concurrentie met de wijnen uit Beaune te voorkomen, aldus Marc Adeneuer.

De Ahr is met 560 ha een van de kleinste wijnbouwgebieden van Duitsland en kent voornamelijk aanplant van Spätburgunder (Pinot Noir), Frühburgunder (Pinot Madeleine) en de witte druivenrassen Riesling en Weissburgunder (Pinot Blanc). Dat de Burgunder soorten hier zo goed presteren komt door het warme klimaat in de vallei. Bizar gegeven is dat als je de snelweg verlaat en met de auto het dal inrijdt, de temperatuur zo met drie graden in vijf minuten kan stijgen.

Weingut JJ Adeneuer stamt uit de zestiende eeuw en kent een zeer lange traditie. Toch is de reputatie van de Spätburgunder wijn van de Ahr pas sinds de jaren ’80 van de vorig eeuw van wereldklasse. Samen met Werner Meyer-Näkel en de overleden Jean Stodden zet Marc Adeneuer deze regio definitief op de kaart van de wijnwereld!
Samen met zijn broer Frank beheren ze 15 hectare wijngaard voornamelijk op de steile terraswijngaarden van schiefer. Echt faam krijgt Marc voor zijn Grosses Gewächs (Grand Cru) Spätburgunder Walporzheimer Gärkammer, misschien wel één van de mooiste wijngaarden van Duitsland, waar een zeer oude kloon Pinot Noir staat: Kästenholz. Deze kloon komt uit Dijon en is zo’n 150 jaar geleden naar de Ahr gebracht door een handelaar. Na 20 jaar onderzoek op het wijninstituut is de Kästenholz kloon vanaf 2017 weer aan te planten, een enorm succes voor Marc en zijn broer Frank. In de kelder wordt er voor de rode wijnen altijd met hout gewerkt, vooral gebruikt, maar ook tot 15% nieuw voor de hogere wijnen. 

Marc Adeneuer is een man van gevoel, dat blijkt maar weer uit de volgende anekdote. Veel wijnboeren plukken Pinot Noir bij 95 gr. Oechsele, Marc niet, hij proeft de druiven en kiest er dan voor om de wijngaarden ofwel te plukken of nog even te wachten! Het resultaat mag er wezen; een super serie rode wijnen, vol finesse, elegantie en enorme power van de ‘Slateburgunder’. Wat opvallend is dat het alcoholpercentage de afgelopen jaren weer is terug gelopen. Waar 5-10 jaar geleden 14% de norm was, zie je dat er weer wat eerder geoogst wordt en de alcoholpercentages naar beneden gaan. 

Voor ons is Adeneuer een producent van top-'Slateburgunders', die opzich zelf staand een podium verdienen. Je moet dit niet willen vergelijken met de Bourgogne. Eigen klasse.