Categorieën
Mijn account
https://www.smaragdwijnen.nl/winemakers/duitsland-8/j-j-adeneuer-ahr
Zoeken

OWNER

Frank & Marc Adeneuer 

WINEMaker

Frank Adeneuer 

region

Walporzheim - Ahrweiler - Ahr 

Vineyard holding

13 ha

Soil types

Dark slate and sandy soils  

varieties

Spatburgunder - Pinot Noir - French Clones 

Fermentation

Cold soaked for two hours – fermentation in stainless steel tanks 

Aging

All wines have contact with oak – up to 15-25% new oak – taransaud dry aged for 5 years 

fARming

Conventional - organic influnce  

visit website

www.adeneuer.de


Deze pagina printen

#/pagina
 
ProducerJJ Adeneuer
Type of wineVersterkt
CountryDuitsland
RegionAhr
Grape varietySpätburgunder / Pinot Noir
Vintage2013
FermentationKneuzen, schilweking, persen, vergisting in een staaltank of eikehout, versterken met wijn alcohol gedurende de vergesting
AgeingEikenhouten vat 1000L+

AHR 6 Port - Spatburgunder & Dornfelder

AHR 6 Port - Spatburgunder & Dornfelder
Niet op voorraad
Configureer uw product
ProducerJJ Adeneuer
Type of wineWit
CountryDuitsland
RegionAhr
Grape varietySpätburgunder / Pinot Noir
Vintage2018
FermentationKneuzen, persen, vergisting op staaltank met het natuurlijke gist
AgeingStaaltank sur lie

Blanc des Noirs - Spätburgunder

Blanc des Noirs - Spätburgunder
Configureer uw product
ProducerJJ Adeneuer
Type of wineRood
CountryDuitsland
RegionAhr
Grape varietySpätburgunder / Pinot Noir
Vintage2017
FermentationKneuzen, persen, vergisting op eikenhout met het natuurlijke gist
AgeingEikenhouten vat 1000L+

Ahrweiler Spätburgunder - Pinot Noir

Ahrweiler Spätburgunder - Pinot Noir
Configureer uw product
ProducerJJ Adeneuer
Type of wineRood
CountryDuitsland
RegionAhr
Grape varietySpätburgunder / Pinot Noir
Vintage2016
FermentationKneuzen, koude inweking, vergisting in een open houten vat met een deel van de hele trossen en het natuurlijke gist, persen
AgeingEikenhouten vat 1000L+

J.J. Spätburgunder (no3) - Spätburgunder

J.J. Spätburgunder (no3) - Spätburgunder
Configureer uw product
ProducerJJ Adeneuer
Type of wineRood
CountryDuitsland
RegionAhr
Grape varietySpätburgunder / Pinot Noir
Vintage2016
FermentationKneuzen, vergisting in een eikenhouten vat, met de schillen en het natuurlijke gist, persen
AgeingEikenhout foudré 500L+ / nieuw

Spätburgunder No2 - Spätburgunder

Spätburgunder No2 - Spätburgunder
Configureer uw product
ProducerJJ Adeneuer
Type of wineRood
CountryDuitsland
RegionAhr
Grape varietySpätburgunder / Pinot Noir
Vintage2016
FermentationKneuzen, koude inweking, vergisting in een open houten vat met een deel van de hele trossen en het natuurlijke gist, persen
AgeingEikenhouten 500L+, deels nieuw eikenhout en deels 2e & 3e fill

Die Kleine Gärkammer Spätburgunder- Pinot Noir

Die Kleine Gärkammer Spätburgunder- Pinot Noir
Configureer uw product
ProducerJJ Adeneuer
Type of wineRood
CountryDuitsland
RegionAhr
Grape varietySpätburgunder / Pinot Noir
Vintage2015
FermentationKneuzen, vergisting in een eikenhouten vat, met de schillen en het natuurlijke gist, persen
AgeingEikenhout barrique 225L / nieuw

GG Ahrweiler Rosenthal - Spätburgunder

GG Ahrweiler Rosenthal - Spätburgunder
Configureer uw product
ProducerJJ Adeneuer
Type of wineRood
CountryDuitsland
RegionAhr
Grape varietySpätburgunder / Pinot Noir
Vintage2015
FermentationKneuzen, vergisting in een eikenhouten vat, deels nieuw, met de schillen en het natuurlijke gist, persen
AgeingEikenhout foudré 500L+ / nieuw

GG Walporzheimer Garkämmer - Spätburgunder

GG Walporzheimer Garkämmer - Spätburgunder
Configureer uw product
ProducerJJ Adeneuer
Type of wineRood
CountryDuitsland
RegionAhr
Grape varietySpätburgunder / Pinot Noir
Vintage2014
FermentationKneuzen, vergisting in een eikenhouten vat, deels nieuw, met de schillen en het natuurlijke gist, persen
AgeingEikenhout foudré 500L+ / nieuw

Magnum GG Walporzheimer Garkammer - Spätburgunder

Magnum GG Walporzheimer Garkammer - Spätburgunder
Configureer uw product

Op nog geen 2,5 uur rijden van Utrecht, net ten zuiden van Bonn, ligt het prachtige dal van de Ahr rivier. Steile rotspartijen, smalle wegen, historische dorpen, een warm microklimaat en zeer indrukwekkende wijngaarden gelegen op de steile wanden van leisteen, ook wel schiefer of slate genoemd, De Spätburgunder (Pinot noir) die hier verbouwd wordt noemen Marc Adeneuer en ik ook wel de ‘Slateburgunder’.

Het was Napoleon die bepaalde dat hier Pinot Noir aangeplant mocht worden, omdat de Mosel te dicht bij de Bourgogne lag verbood hij het persoonlijk om blauwe druiven te verbouwen langs de Mosel. Dit om concurrentie met de wijnen uit Beaune te voorkomen, aldus Marc Adeneuer. De Ahr is met 560 ha het kleinste wijnbouwgebied van Duitsland en kent voornamelijk aanplant van Spätburgunder (Pinot Noir), Frühburgunder (Pinot Madeleine) en de witte variëteiten Riesling en Weissburgunder (Pinot Blanc). Dat de burgunder soorten hier zo goed presteren komt door het warme klimaat in de vallei. Bizar gegeven is dat als je de snelweg verlaat en met de auto het dal inrijdt, de temperatuur zo met drie graden in vijf minuten kan stijgen.

Weingut JJ Adeneuer stamt uit de zestiende eeuw en kent een zeer lange traditie. Toch is de reputatie van de Spätburgunder wijn van de Ahr pas sinds de jaren ’80 van de vorig eeuw van wereldklasse. Samen met Werner Meyer-Näkl en de pas overleden Jean Stodden zet Marc Adeneuer deze regio definitief op de kaart van de wijnwereld!
Samen met zijn broer Frank beheren ze 15 hectare wijngaard voornamelijk op de steile terraswijngaarden van schiefer. Echt faam krijgt Marc voor zijn Grand Cru Spätburgunder Walporzheimer Gärkammer, misschien wel één van de mooiste wijngaarden van Duitsland, waar een zeer oude kloon Pinot Noir staat: Kästenholz. Deze kloon komt uit Dijon en is zo’n 150 jaar geleden naar de Ahr gebracht door een handelaar. Na 20 jaar onderzoek op het wijninstituut is de Kästenholz kloon vanaf 2017 weer aan te planten, een enorm succes voor Marc en zijn broer Frank.

Marc Adeneuer is een man van gevoel, dat blijkt maar weer uit de volgende anekdote. Veel wijnboeren plukken Pinot Noir bij 95 gr. Oechsele, Marc niet, hij proeft de druiven en kiest er dan voor om de wijngaarden ofwel te plukken of nog even te wachten! Het resultaat mag er wezen; een super serie rode wijnen, vol finesse, elegantie en enorme power van de ‘Slateburgunder’.