https://www.smaragdwijnen.nl/assortiment/winemakers/italie-9/elisabetta-foradori-dolomiti/_425_w_3549__NL_1
Zoek je wijn hier...

OWNER

Elisabetta Foradori 

WINEMaker

Emilio Zierock

region

Trentino – Mezzolombardo – Vigneti Delle Dolomiti 

Vineyard holding

25 ha

Soil types

Alluvial, clay, and limestone

varieties

Teroldego – Manzoni Bianco – Nosiola – Pinot Grigio 

Fermentation

Tinajas, concrete, and wood – different fermentation for different wine – 28-40 mg/l of sulphur 

Aging

Concrete and wood - old and large   

fARming

Biodynamic - Demeter

visit website

http://www.elisabettaforadori.com


Deze pagina printen

  #/pagina   
Type of wineWit
Vintage2016

Fontanasanta - Incrozi Manzoni

Fontanasanta - Incrozi Manzoni
Configureer uw product
Type of wineOrange
Vintage2015

Nosiola Anfora - Nosiola

Nosiola Anfora - Nosiola
Configureer uw product
Type of wineRood
Vintage2017

Lezér - Teroldego

Lezér - Teroldego
Niet op voorraad
Configureer uw product
Type of wineOrange
Vintage2016

Fuorpista Anfora - Pinot Grigio

Fuorpista Anfora - Pinot Grigio
Beperkt op voorraad
Configureer uw product
Type of wineRood
Vintage2015

Dolomito Rosso - Teroldego

Dolomito Rosso - Teroldego
Configureer uw product
Type of wineRood
Vintage2015

Sgarzon Anfora - Teroldego

Sgarzon Anfora - Teroldego
Configureer uw product
Type of wineRood
Vintage2015

Morei Anfora - Teroldego

Morei Anfora - Teroldego
Configureer uw product
Type of wineRood
Vintage2015

Granato - Teroldego

Granato - Teroldego
Configureer uw product
Type of wineRood
Vintage2015

Magnum Granato - Teroldego

Magnum Granato - Teroldego
Beperkt op voorraad
Configureer uw product

Tijdens mijn werk als sommelier bij Restaurant Cordial proefde ik voor het eerst een ‘Teroldego’ van de Campo Rotaliano. Mijn leermeester Roy Pelgrim vertelde me dat Elisabetta Foradori de beste referentie is voor de onbekende Noord-Italiaanse bergregio ‘Dolomiti’, op de noordelijke kop van het Gardameer.

De Foradori’s maken sinds 1902 wijnen in de regio. Elisabetta begint in 1984 met het maken van haar eerste wijnen. Ze valt gelijk op door de hoge kwaliteit van de Teroldego. Ook al zijn de wijnen in de beginjaren wat ‘degelijk’, er is niemand die zo goed als Elisabetta met Teroldego overweg kan. Het moet twee jaar geleden zijn geweest dat ik een schitterende documentaire zag waarin zij in het Italiaans sprak over haar wijnen. Dit moest ik maar weer eens gaan proeven. Vorig jaar in Parma op een kleine beurs heb ik een uur met haar geproefd, waarbij ze alles perfect aan me heeft uitgelegd. Het domein van Elisabetta is 26 ha groot. 80% van de aanplant is de blauwe Teroldego druif en de rest is wat wit van Incrocio Manzoni. Ze merkt dat de natuur grote invloed uitoefent op haar wijngaarden om vervolgens opzoek te gaan naar de kracht van de natuur. Ze zocht methodes om de wijngaarden meer te stimuleren zonder chemische en synthetische middelen. Haar eerste ervaring met biologisch-dynamisch verbouwen in 2002 opende dan ook haar ogen. Ze merkte direct dat de energie van de stokken toeneemt, er gezondere druiven komen en er een prachtig ecosysteem in haar wijngaarden ontstaat. Sinds 2008 is ze gestart met vergisten op Amfora, grote aardewerkpotten van 1000-2000 liter van klei gemaakt.

Ze is een purist, innemend, altijd vriendelijk en verteld met heel veel passie over haar levenswerk! Ik ben dan ook zeer vereerd dat ik jaarlijks een allocatie krijg van haar topwijnen. Voor mij zijn haar wijnen in de ‘vin naturel’ hoek samen met Alexandre Bain en JF Ganavat de allergrootste!