Menu
https://www.smaragdwijnen.nl/winemakers/argentinie-1/chacra-patagonie
Zoeken

OWNER

Piero Incisa Della Rocchetta

WINEMaker

Piero Incisa Della Rocchetta
Gabriele Graia
Jean-Marc Roulot (Chardonnay)

region

Patagonia

Vineyard holding

24ha

altitude

290-330 m

Soil types

Silt, clay and sands from an old river bed

varieties

Pinot Noir & Chardonnay

Fermentation

Cement for 15 days

Aging

Around 9-11 months, French oak and concrete

fARming

Organic and biodynamic influence

visit website

www.bodegachacra.com


Deze pagina printen

#/pagina
 
Afdrukken / PDF
Type of wine
Vintage
2022

Mainqué - Chardonnay (22)

Mainqué - Chardonnay (22)
Deze wijn is op voorraad
Type of wine
Vintage
2021

Mainqué - Chardonnay (21)

Mainqué - Chardonnay (21)
Deze wijn is op voorraad
Type of wine
Vintage
2022

Chacra Chardonnay - Chardonnay (22)

Chacra Chardonnay - Chardonnay (22)
Deze wijn is op voorraad
Type of wine
Vintage
2022

Barda - Pinot Noir (22)

Barda - Pinot Noir (22)
Deze wijn is op voorraad
Type of wine
Vintage
2021

Lunita - Pinot Noir (21)

Lunita - Pinot Noir (21)
Deze wijn is op voorraad
Type of wine
Vintage
2022

Sin Azufre - Pinot Noir (22)

Sin Azufre - Pinot Noir (22)
Deze wijn is op voorraad
Type of wine
Vintage
2022

Cincuenta y Cinco - Pinot Noir (22)

Cincuenta y Cinco - Pinot Noir (22)
Deze wijn is op voorraad
Type of wine
Vintage
2021

Treinta y Dos - Pinot Noir (21)

Treinta y Dos - Pinot Noir (21)
Deze wijn is op voorraad

Na de new wine wave van Spanje zijn wij opzoek gegaan naar de nieuwe wave in Noord en Zuid Amerika. Na Roberto Henriquez in Chili is het nu de beurt aan Argentinië! 

Bodegas Chacra is in 2004 gestart door Piero Incisa della Rocchetta, hij is kleinzoon van Marchese Mario Incisa della Rochetta en onderdeel van de familie die in Bolgheri Tenuta San Guido (Sassicaia) bezit. Hij komt dus uit een goede (wijn) familie! Hij kocht als start een verlaten wijngaard met Pinot Noir die geplant is in 1932 in de Río Negre vallei in het noorden van Patagonië. Het is redelijk onherbergzaam en Neuquén, de stad die het meest in de buurt ligt is een uur rijden.
Het klimaat in Patagonië is een continentaal, warm klimaat met weinig regen en veel wind uit de Andes. Je hebt hier dus op natuurlijke wijze geen last van ziektes zoals meeldauw en andere problemen die met vocht te maken hebben. 

Pinot Noir is niet het eerste druivenras waar je aan denkt bij Argentinië, maar hier in Patagonië is de traditie van Pinot Noir oud. In 1964 stonden er 2400 ha aangeplant in de Rio Negro Vallei. Dit werd vooral voor mousserende wijnen gebruikt. Deze vraag aan Pinot Noir ging snel achteruit en in 1990 stond er nog maar 232 ha. Ondertussen gaat de aanplant weer omhoog. De oude wijngaarden staan op de originele onderstokken en resulteert in kleine, geconcentreerde druiven. Alles wordt met de hand geoogst en in de kelder met zo min mogelijk mechanisatie gewerkt. Biodynamische en biologische principes worden gerespecteerd en toegepast.

Sinds 2017 is Jean-Marc Roulot bij het team gekomen om de witte wijnen te maken. Jean-Marc komt uit Meursault en is een van de beste wijnmakers van de Bourgogne. Zijn ‘nieuwe’ stijl van wijnmaken heeft de Bourgogne veranderd. Hij maakt wijnen met spanning, pure zuurgraad en reductief karakter die zeer gezocht zijn. Hij is aanwezig tijdens de oogst en bij het assambleren van de cuvee’s. Jean Marc zorgt ervoor dat de witte wijnen van een hoog niveau zijn en een Bourgogne gevoel hebben.
De wijnen zijn anders door hun pure stijl en finesse. Er is weinig extractie voor het rood en de rijping gebeurd deels op beton en deels op hout. Dit is Argentinië zoals wij (nog) niet kennen en een stijl die helemaal bij ons past. Een unieke toevoeging aan ons assortiment!

 AWARDED SINCE 2023
The Robert Parker Green Emblem is a prestigious award created three years ago to recognize and celebrate the most extraordinary cases of sustainable efforts in the wine industry. It is a symbol of honor and distinction granted to wine producers that have demonstrated outstanding achievements in sustainability and environmental stewardship.

"Chacra is the leading producer of Pinot Noir wine in Argentina. He wants to make the most delicious wines with no science, but he doesn't like Brett and is quite tolerant with volatility, which he says is quite high in all his wines but somehow is not noticeable. Since he introduced the bees, he's never had a fermentation stop. They work with cover crops (seven different ones, mainly mustard), and they are optimizing the use of water for irrigation. The organic and biodynamic approach is delivering results, and the plants are balanced after 20 years of respectful viticulture. He's also working in the social aspect of the people who work in the winery, with food from the vegetable garden and even houses with solar panels to take advantage of the light from Río Negro. The wines are clean, balanced, fresh and pure. The wines are alive, have the protection from the lees and, depending on the year, may or may not be filtered. He has the idea to build a new, separate winery for the wines with no sulfur (no more than 25,000 bottles) and is producing new wines—a Syrah, a Bastardo (Trousseau) and a Moscatel and has also regrafted a little Poulsard."

Video