Menu
Categorieën
Mijn account
https://www.smaragdwijnen.nl/winemakers/portugal-3/antonio-madeira-dao
Zoeken

OWNER

Antonio Madeira

WINEMaker

Antonio Madeira

region

Dão (sub-region of the Serra da Estrela) - Portugal

Vineyard holding

7ha splitted into 25 small vines in 7 villages. Most of the vines are aged from 50 up to 120 years old

Soil types

Granits (different kind of granits and different textures, mostly sandly granits)

varieties

Around 40 differents autochthonous varieties in field blends (red and whites).Main red grapes : Baga, Jaen and Tinta Amarela represent 70% of the field blends.Main white grapes : Encruzado, Siria, Fernão Pires, Bical, Malvasia Fina, Cerceal and Arinto represent 80% of the field blends

Fermentation

Natural fermentations with indigenous yeast. No use of enological products except low doses of sulphur (mostly before bottling - 20/30 mg/L of total). Reds fermented in open vats called lagares. Whites fermented in 500/600L barrels and stainless steel

Aging

Mainly in wood, but also stainless steel 

fARming

Biodynamic 

visit website

Madeira


Deze pagina printen

#/pagina
 
Afdrukken / PDF
Type of wine
type of wineWit
Vintage
2019

Dão Branco - Bical, Encruzado, Cerceal, Arinto & fieldblend

Dão Branco - Bical, Encruzado, Cerceal, Arinto & fieldblend
Niet op voorraad
Type of wine
type of wineWit
Vintage
2018

Vinhas Velhas Dão Branco - Siria, Fernão Pires, Bical & fie

Vinhas Velhas Dão Branco - Siria, Fernão Pires, Bical & fie
Type of wine
type of wineRood
Vintage
2017

Dão Tinto - Alfrocheiro, Baga, Jaen & Fieldblend

Dão Tinto - Alfrocheiro, Baga, Jaen & Fieldblend
Type of wine
type of wineRood
Vintage
2017

Vinhas Velhas Dão Tinto - Baga, Jaen, Tinta Amarela & field

Vinhas Velhas Dão Tinto - Baga, Jaen, Tinta Amarela & field
Type of wine
type of wineRood
Vintage
2017

A Centenaria - Jaen & fieldblend

A Centenaria - Jaen & fieldblend

Antonio die een deel van zijn jeugd doorbrengt in de Franse stad Parijs keert in 2010 terug naar zijn geboortegrond in de Portugeese Dão. Zijn aandacht wordt getrokken door een perceel met 50 jaar oude stokken in de highlands van de Dão. Hij gaat aan de slag met het perceel dat al drie jaar niet bewerkt is en maakt in het najaar van 2011 zijn eerste 'fieldblend' wijn van deze prachtige oude wijngaard vanuit een garage. Gestaag ontwikkeld het project zicht maar liefst 23 wijngaarden in zes verschillende dorpen in de Sierra Estrella bergen. Wijnmaken is hier niet populair meer, veel jonge mensen zijn vertrokken en de oude garde staat op het punt om te stoppen. Er zijn mede hierdoor veel oude wijngaarden te vinden maar er zijn er helaas ook al veel verloren gegaan. Antonio bewerkt zijn eigen 6 ha helemaal zelf en koopt nog druiven van een aantal andere percelen waar de eigenaar niet wil verkopen. Inmiddels is de nieuwe winery helemaal klaar en begint Antonio op te vallen in de internationel wijnwereld. Is dit dan de 'jonge' wijnmaker die zich kan gaan meten met de beste artisinale wijnmakers in de wereld?

"This is one of Portugal’s most exciting wine producers, in my view. But really he’s just unlocking the potential of great vineyard sites, so expect to see more wines like this if the market will support people working at this level" Jamie Goode

Antonio stuurt ons een aantal samples en het is een tasting om niet snel te vergeten. Het wit is authentiek en puur, natuurlijk randje maar heel spannend. De Vinhas Velhas wat nieuw eikenhout dat voor spanning zorgt. De rode wijnen zijn vol en vlezig met power en toch heel verfijnd. Echt een te gekke aanwinst in de portfolio!