Menu
Categorieën
Mijn account
https://www.smaragdwijnen.nl/winemakers/spanje-22/gutierrez-de-la-vega-javea
Zoeken

OWNER

Felipe Gutiérrez de la Vega - 1978 

WINEMaker

Violeta Gutiérrez de la Vega

region

Javea - Alicante 

Vineyard holding

10 ha - 2 plots La Salinas for the Monastrell and Marina Alta for Moscatel

altitude

700 meter 

Soil types

Iron Clay and Chalk in the terrace sites 

varieties

Moscatel Romana, Monastrell & Giro (Grenache)

Fermentation

Dulces Blanco: Ferment in stainless steel tank for 6 months than to stop the fermentation we will use a destilation of grapes. Dulces Tinto ferment in a open wooden tank with the whole berries

Aging

Oak barrels 

fARming

Organic

visit website

Gutiérrez de la Vega


Deze pagina printen

#/pagina
 
Afdrukken / PDF
Type of winetype of wineWit
VintageN.V.

Tio Raimundo - Moscatel (flor)

Tio Raimundo - Moscatel (flor)
Deze wijn is op voorraad
Type of winetype of wineZoet
 type of wineVersterkt
Vintage2014

0,5l Casta Diva Cosecha Miel - Moscatel Romano

0,5l Casta Diva Cosecha Miel - Moscatel Romano
Deze wijn is op voorraad
Type of winetype of wineZoet
 type of wineVersterkt
Vintage2016

0,5l Recondita Armonia - Monastrell

0,5l Recondita Armonia - Monastrell
Deze wijn is op voorraad

Een bijzonder verhaal uit Alicante. Volgend Felipé Gutierrez de la Vega was Alicante ooit het toonaangevende gebied om zoete wijnen (Fondillon) in Europa (omstreeks 1850).  Volgens Felipé waren dit onversterkte wijnen met natuurlijk alcohol van richting de 15%. Hij komt niet helemaal op één lijn met de Alicante D.O en besluit in 2010 in samenspraak met zijn dochter Violetta de D.O te verlaten.

Violetta is Frankrijk getraind en besluit in de laatste jaren de gisting niet te onderbreken door het gebruik van sulfiet maar door de wijnen licht te versterken met alcohol.

De droge zomers van de afgelopen jaren zorgen voor een verlies in oogstvolume van wel 25%. Alle druiven worden hier (Monstrell en Moscatell) overrijp geplukt zodat ze aan de druivenstokken in kunnen drogen, een risico dat in droge jaren tot extreem kleine oogsten kan leiden. De wijngaarden liggen bij Parcent. Een deel land inwaarts (Sierra de Salinas voor Monastrell) en een deel redelijk in de buurt van de zon overgoten kust (La Marina Alta voor Moscatel) van Alicanté. Deze zon is hard nodig om de Moscatell en Monastrell druiven aan zo'n het extreem hoge suikergehalte te krijgen zonder dat er schimmels optreden wat bij natuurlijk indroging een groot risico kan zijn.

Het koningshuis van Spanje is hier vaste klant, en ook voor het trouwfeest van Kroonprins Felipe met Doña Letizia in 2005 werd wijn van ... deze bodega gekozen!

Een fraaie toevoeging in de portfolio van deze pure zoete wijnen met een prachtige historie.

 stukje historie over de Fondillon wijnen - beperkt verkrijgbaar!

Which brings us to their work with Fondillón, Alicante’s most traditional wine that was once shipped and traded alongside Porto, Jerez, and Madeira, and which the Gutiérrez de la Vega family are responsible for reviving "production" in their region. According to Felipe, the traditional Fondillón is not a dry rancio wine in the style of an Oloroso, but a noble sweet red wine with slightly rough edges and an almost dense yet fresh texture. He works off documents that date back to the 19th century and follows these artisanal methods: Late-harvested Monastrell grapes which are left to dry in the vine until they become raisins, are foot-trodden 100% whole cluster and fermented slowly in open-top barrels with fermentation stopping naturally, leaving a high content of residual sugar and a natural alcohol level of around 16%; Aging is in solera casks for a minimum of 10 years with topping-off of newer vintages when needed. With about 750kg of grapes needed to produce 260 liters of finished wine, it’s amazing that this time and labor-intensive tradition is still practiced. Clearly the results are worth the effort, as these wines are nothing short of brilliant and show the truly authentic approach that Gutiérrez de la Vega has brought to fine winemaking in Alicante. - Jose Pastor Selections