Vorig artikel | Toon lijst | Volgend artikel |
Viña Ulises Tinto - Giró & Garnacha (22)
90% Giró & 10% Garnacha | wijngaarden in de Valle de Jalón | witte kalkrijke mergel met klei | 250-600 meter hoogte | 40-80 jaar oude stokken | vergisting in staaltank | rijping 50/50 in staal en eikenhouten vaten | aardbei | kers | wild rood fruit | rijp | iets rustiek | fijne tannine en zuren | warme touch | vulling | vlezig | wat specerijen
Gutiérrez de la Vega
Fantastische aanwinst in 2018! Een bijzonder verhaal uit Alicante. De enige producent in Alicante die wijn nog op de ouderwetse methode wijn maakt. Volgens Felipé Gutierrez de la Vega was Alicante ooit het toonaangevende gebied om zoete wijnen (Fondillón) in Europa (omstreeks 1850). Dit waren onversterkte wijnen met natuurlijk alcohol van richting de 15%. Hij komt niet helemaal op één lijn met de Alicante D.O en besluit in 2010 in samenspraak met zijn dochter Violetta de D.O te verlaten.Violetta is Frankrijk getraind (Sauternes, Ch D'Yquem) en besluit in de laatste jaren de gisting niet te onderbreken door het gebruik van sulfiet maar door de wijnen licht te versterken met alcohol. De droge zomers van de afgelopen jaren zorgen voor een verlies in oogstvolume van wel 25%. Alle druiven worden hier (Monstrell en Moscatell) overrijp geplukt zodat ze aan de druivenstokken in kunnen drogen, een risico dat in droge jaren tot extreem kleine oogsten kan leiden.
Review
The light and easy to drink red 2021 Viña Ulises was produced with 90% Giró and 10% Garnacha from red soils rich in clay and limestone, mixing old and new vines. It fermented in plastic bins and stainless steel vats and matured in used 500-liter oak barrels for six months. It has 13% alcohol and a pH of 3.4. It has more Giró, the local strain of Garnacha and from older vines, so the wine has more of the earthy touch, a kind of rusticity, less fruity and drier. It follows the path of the 2018 I tasted last. They produced a 2019 (that I didn't taste) but skipped 2020. This is delicate, with notes of dry roses, balanced and harmonious, perfumed and with very fine tannins. 5,000 bottles produced. It was bottled in March 2022. 92/100 Luis Gutiérrez
At Gutiérrez de la Vega, they are replanting their estate in Jávea (previously they had Moscatel and red varieties that did not adapt well) with old white varieties (Moscatel Romano, Planta Nova, Paim de Planta, Malvasía, Merseguera and Trepadell) to make an estate wine in the future. They are one of the finest (if not the finest) sweet wines estates in Spain. They currently produce 40,000 bottles. 2021 produced fresher wines, the Giró was 1% lower in alcohol, while Moscatel was riper but with very good freshness. 2020 was a drier vintage that delivered more accessible wines. 2019 was a vintage marked by the DANA storm, which made it a turbulent but exciting vintage. 2018 may be the finest recent vintage in the Marina Alta zone.