Categorieën
Mijn account
https://www.smaragdwijnen.nl/winemakers/zuid-afrika-6/joostenberg-paarl
Zoeken

OWNER

Tyrrel & Philip Myburgh

WINEMaker

Tyrell Myburgh – Assisted by Elmerie Joubert 

region

Western Cape - Paarl

Vineyard holding

37 ha  

Soil types

Decomposed granite and malmesbury shale 

varieties

55% Chenin Blanc – 14% Syrah – 10% Merlot – 7% Cabernet Sauvignon – 4% Viognier – 4% Cinsault – 2% Mourvedre – 2% Roussanne – 1% Touriga Nacional – 0.4% Alvarinho 

Fermentation

All wild yeast fermentation – little/no sulphur before fermentation – sulphur added before bottling 

Aging

Steel, concrete eggs, barrels 

fARming

Organic and sustainable 

visit website

http://joostenberg.co.za


Deze pagina printen

#/pagina
 
ProducerJoostenberg
Type of wineWit
CountryZuid-Afrika
RegionPaarl
Grape varietyMoscatel
Vintage2017
FermentationWhole bunch press, zonder koude settling start de gisting op staaltank met het natuurlijke gist
AgeingStaaltank sur lie

Myburgh Bros ‘Hannepoot‘ - Muscat de Alexandrie

Myburgh Bros ‘Hannepoot‘ - Muscat de Alexandrie
Configureer uw product
Type of wineWit
CountryZuid-Afrika
RegionPaarl
Grape varietyViognier
Vintage2017
FermentationKneuzen, schilweking, persen, vergisting op staaltank met het natuurlijke gist
AgeingStaaltank sur lie

Myburgh Bros - Viognier

Myburgh Bros - Viognier
Configureer uw product
ProducerJoostenberg
Type of wineWit
CountryZuid-Afrika
RegionPaarl
Grape varietyChenin Blanc
Vintage2018
FermentationWhole bunch press, zonder koude settling start de gisting op staaltank met het natuurlijke gist
AgeingStaaltank sur lie

Paarl - Chenin Blanc

Paarl - Chenin Blanc
Configureer uw product
ProducerJoostenberg
Type of wineWit
CountryZuid-Afrika
RegionPaarl
Grape varietyChenin Blanc
Vintage2017
FermentationWhole bunch press, de vergisting op een Oeuf Nomblot ( ei vorm van cement) met het natuurlijke gist
AgeingEikenhout foudré 500L+

`Die Agteros` - Chenin Blanc

`Die Agteros` - Chenin Blanc
Configureer uw product
ProducerJoostenberg
Type of wineOrange
CountryZuid-Afrika
RegionPaarl
Grape varietyChenin Blanc
Vintage2016
FermentationKneuzen, vergisting in de staaltank met de schillen en het natuurlijke gist, persen
AgeingAnfora

Small Batch `Kaalgat` Orange - Chenin Blanc

Small Batch `Kaalgat` Orange - Chenin Blanc
Configureer uw product
ProducerJoostenberg
Type of wineWit
CountryZuid-Afrika
RegionPaarl
Grape varietyRoussanne, Viognier & Chenin Blanc
Vintage2017
FermentationWhole bunch press, de vergisting op een Oeuf Nomblot ( ei vorm van cement) met het natuurlijke gist
AgeingEikenhouten 500L+, deels nieuw eikenhout en deels 2e & 3e fill

Fairhead White - Viognier, Chenin & Roussanne

Fairhead White - Viognier, Chenin & Roussanne
Configureer uw product
ProducerJoostenberg
Type of wineRood
CountryZuid-Afrika
RegionPaarl
Grape varietySyrah, Mourvedre & Viognier
Vintage2017
FermentationKneuzen, vergisting in een staaltank met schillen en het natuurlijke gist, persen
AgeingEikenhouten vat 1000L+

Family Red - Syrah, Cinsault, Mourvedre & Touriga

Family Red - Syrah, Cinsault, Mourvedre & Touriga
Configureer uw product
ProducerJoostenberg
Type of wineRood
CountryZuid-Afrika
RegionPaarl
Grape varietySyrah
Vintage2016
FermentationKneuzen, vergisting in een eikenhouten vat, deels nieuw, met de schillen en het natuurlijke gist, persen
AgeingEikenhouten 500L+, deels nieuw eikenhout en deels 2e & 3e fill

Klippe Kou - Syrah

Klippe Kou - Syrah
Niet op voorraad
Configureer uw product
ProducerJoostenberg
Type of wineZoet
CountryZuid-Afrika
RegionPaarl
Grape varietyChenin Blanc
Vintage2015
FermentationKneuzen, persen, vergisting op staaltank met het natuurlijke gist
AgeingEikenhout barrique 225L / nieuw

1/2 fles Noble Late Harvest - Chenin Blanc

1/2 fles Noble Late Harvest - Chenin Blanc
Niet op voorraad
Configureer uw product

 

Sinds 1879 is Joostenberg gekocht door de familie Myburgh, en sindsdien is het in hun handen gebleven. Joostenberg is van oudsher een klein familiebedrijf dat onder meer wijn produceert. In de begintijd was er sprake van gemengde landbouw en werd er wijn en cognac geproduceerd. Dit was in de jaren 1800 tot 1947. In dat laatste jaartal werd besloten dat men zou stoppen met het maken van wijn en de druiven voortaan voor de verkoop beschikbaar zou stellen aan de coöperatie. Echter in 1999 hervat Tyrrel het maken van wijn. Hij is geïnspireerd geraakt door de biologische wijnen in Europa. Aan de andere kant van de farm ligt Klein Joostenberg, een bistro met deli-shop en een bierbrouwerij gelegen in een prachtig park met botanische tuinen. Deze locatie wordt gerund door de zus van Tyrrel. Hun vader geeft op 80-jarige leeftijd nog altijd leiding aan de eigen slagerij en ook de groenten komen uit de familietuin!

Zoals de naam Joostenberg reeds doet vermoeden, bevindt de wijnmakerij zich in Zuid-Afrika. Om precies te zijn in het dorp Muldersvlei, in de provincie West-Kaap. Het ligt tussen de grote steden Kaapstad en Paarl in. Daarnaast ligt het gebied ongeveer 10 kilometer boven Stellenbosch, een naam die wijnkenners bekend in de oren zal klinken als Zuid-Afrika’s meest bekende wijnstreek. De gebroeders Myburgh beheren daar 31 ha grond waarop druiven verbouwd worden. Ze hebben de afgelopen jaren geïnvesteerd om te kunnen ontdekken welke druiven ze het beste kunnen verbouwen. De wijngaard met Merlot wordt verkocht en zijn andere rassen gerooid. De belangrijkste rassen voor rood zijn nu Syrah, Mouvedre & Touriga Nacional en voor wit Chenin Blanc en in minder mate Viognier en Roussanne.

"IN 2006 WAS JOOSTENBERG DE EERSTE WIJNGAARD IN ZUID-AFRIKA DIE VOLLEDIG IS OVERGESTAPT OP DE BIOLOGISCHE PRODUCTIE VAN WIJN."

In 2006 was Joostenberg de eerste wijngaard in Zuid-Afrika die volledig is overgestapt op de biologische productie van wijn. Een ontwikkeling die zeer positief is geweest voor de smaak van de wijnen. De alcoholvolumes gingen naar beneden, er wordt later geplukt en de wijnen bevatten betere zuren. Ook de blauwe druiven worden rijper geoogst en zonder groene aroma’s. In januari 2016 heb ik samen met Tyrell een wijn geblend van syrah en mouvedre, Beer Bossie 2015! Release in de zomer 2016. Daarnaast heeft een Tyrrel een wijn Chenin van oude stokken voor vier jaar gerijpt op eiken (Spaans Spek, in gedachte van Vina Tondonia) en Chenin a la vin naturel zonder zwavel. De kwaliteit spat er werkelijk vanaf!

Wijn maken is niet het enige wat Tyrrel en Philip, met alle passie die ze in zich hebben, doen. Beide heren zijn ook bijzonder sportief en barmhartig. Zo hebben ze onder meer de ‘Cadiz Freedom Swim’ gedaan; een 7,5 kilometer lange zwemtocht van Robbeneiland naar Bloubergstrand door ijskoud water en zeer onvoorspelbare stromingen. Dit alles voor het goede doel!