Menu
https://www.smaragdwijnen.nl/winemakers/spanje-28/recaredo-penedes
Zoeken

OWNER

Familia Mata Moliner since 1924

WINEMaker

Ton and the members of the Mata familia

region

Catalunya - Penedès 

Vineyard holding

50+ ha 

Soil types

Chalk and red clay 

varieties

Mainly Xarel.lo and Macabeo with some Parellada, Chardonnay, Monastrell and Grenache 

Fermentation

The juice for the sparkling wines ferment on steeltank and parts in 500L+ barrel 

Aging

Sur latte at least 48 months with naturel corks and a riddeling of bottles each 14 months, the bottles are hand disgorged after fermenation due the family tradition 

fARming

Biodynamic certified - Demeter  

visit website

http://www.recaredo.com/


Deze pagina printen

#/pagina
 
Afdrukken / PDF
Type of wine
Vintage
2019

Corpinnat Relats Brut Nature - Xarel.lo & Macabeo

Corpinnat Relats Brut Nature - Xarel.lo & Macabeo
Deze wijn is op voorraad
Type of wine
Vintage
2018

Corpinnat Terrers Brut Nature - Xarel.lo, Macabeo & Mona

Corpinnat Terrers Brut Nature - Xarel.lo, Macabeo & Mona
Deze wijn is op voorraad
Type of wine
Vintage
2019

Corpinnat Terrers Brut Nature - Xarel.lo, Macabeo & co (19)

Corpinnat Terrers Brut Nature - Xarel.lo, Macabeo & co (19)
Niet op voorraad
Type of wine
Vintage
2017

Magnum Terrers Corpinnat - Xarel.lo, Macabeo & Monastrell

Magnum Terrers Corpinnat - Xarel.lo, Macabeo & Monastrell
Niet op voorraad
Type of wine
Vintage
2017

3L Terrers Corpinnat - Xarel.lo, Macabeo & Monastrell

3L Terrers Corpinnat - Xarel.lo, Macabeo & Monastrell
Deze wijn is op voorraad
Type of wine
Vintage
2017

Corpinnat Serral del Vell - Gran Res. Brut N. - Xare (17)

Corpinnat Serral del Vell - Gran Res. Brut N. - Xare (17)
Deze wijn is op voorraad
Type of wine
Vintage
2018

Corpinnat Subtil Brut Nature - Xarel.lo

Corpinnat Subtil Brut Nature - Xarel.lo
Deze wijn is op voorraad
Type of wine
Vintage
2012

Corpinnat Reserva Particular Gran Res. Brut N. - Xarel (12)

Corpinnat Reserva Particular Gran Res. Brut N. - Xarel (12)
Deze wijn is op voorraad
Type of wine
Vintage
2013

Corpinnat Reserva Particular Gran Res. Brut N. - Xarel (13)

Corpinnat Reserva Particular Gran Res. Brut N. - Xarel (13)
Deze wijn is op voorraad
Type of wine
Vintage
2007

Corpinnat Turó d‘en Mota - Gran Res. Brut N. - Xarel.lo (07)

Corpinnat Turó d‘en Mota - Gran Res. Brut N. - Xarel.lo (07)
Niet op voorraad
Type of wine
Vintage
2008

Corpinnat Turó d‘en Mota - Gran Res. Brut N. - Xarel.lo (08)

Corpinnat Turó d‘en Mota - Gran Res. Brut N. - Xarel.lo (08)
Deze wijn is op voorraad
Type of wine
Vintage
2004

Enoteca Reserva Particular - Xarel.lo

Enoteca Reserva Particular - Xarel.lo
Deze wijn is op voorraad

Een diner in Barcelona bij Bar Mut met een waanzinnige fles cava (Turó d’en Mota 2001) bracht mij de volgende ochtend bij de Familie Mata van Recaredo Cava. Een belletje was voldoende om met open armen ontvangen te worden bij deze bijzondere familie die sinds 1924 hoogwaardige cava’s maakt. Hun landgoed is gesitueerd in het Grand Cru gebied voor Spaanse cava's: Sant Sadurní d’Anoia. Op dit moment zijn de derde, vierde en vijfde generatie actief binnen het bedrijf en vervaardigen ze nog steeds cava van een zeer hoge kwaliteit.

Sinds 2006 worden alle 50 ha van hun wijngaarden bewerkt volgens de regulering van Dementer. De druiven worden met de hand geplukt, en per perceel apart vergist in hun eigen kelder. Ze gebruiken slechts 40% van de most, enkel het eerste sap wat vrijkomt na het kneuzen is goed genoeg voor hun cava. De vergisting van de most gebeurt deels op eikenhout en deels op staaltank. Na de vergisting en het assembleren van de stille wijn worden de flessen gevuld en afgestopt met een natuurlijke kurk om voor een periode van tussen de 30 en 120 maanden te verdwijnen in de fraaie kelders van Recaredo. Elke 14 maanden worden de flessen geschud en verplaatst om de aanwezige gist in de fles te laten ‘bewegen’. Dit zorgt volgens Ton Mata voor een betere ontwikkeling van de smaak. Als de flessen klaar zijn voor degorgement dan worden ze verplaatst naar pupitres waar ze met de hand gedraaid worden, zodat de gistprop langzaam naar de hals afzakt.

Bij Recaredo worden alle 300.000 flessen die de bodega jaarlijks verlaten, zonder het bevriezen van de hals, met de hand gedrogeerd. Het resultaat is een werkelijk schitterende range met hoogwaardig mousserende wijnen die een plek verdienen in de Nederlandse top van de gastronomie. De kwaliteit is vergelijkbaar met de champagnes die wij importeren en past helemaal bij ons!

Video