Menu
https://www.smaragdwijnen.nl/winemakers/spanje-24/jose-gil-rioja
Zoeken
#/pagina
 
Afdrukken / PDF
Type of wine
Vintage
2020

Rioja San Vincente de la Sonsierra - Tempranillo &

Rioja San Vincente de la Sonsierra - Tempranillo &
Deze wijn is op voorraad
Type of wine
Vintage
2020

Rioja ‘El Bardallo‘ - Tempranillo & Viura

Rioja ‘El Bardallo‘ - Tempranillo & Viura
Deze wijn is op voorraad
Type of wine
Vintage
2020

Rioja ‘La Canoca‘ - Tempranillo & Viura

Rioja ‘La Canoca‘ - Tempranillo & Viura
Deze wijn is op voorraad
Type of wine
Vintage
2020

Rioja ‘El Fugas‘ - Tempranillo, Grenache & Viura

Rioja ‘El Fugas‘ - Tempranillo, Grenache & Viura
Deze wijn is op voorraad
Type of wine
Vintage
2020

Rioja ‘Camino de Ribas‘ - Tempranillo, Grenache & Viura

Rioja ‘Camino de Ribas‘ - Tempranillo, Grenache & Viura
Deze wijn is op voorraad

Zelden een wijnmaker ontmoet die op jonge leeftijd al zo toegewijd is aan zijn wijngaard en zo snel naam en faam maakt binnen de wijnwereld. José Gil en zijn vrouw Vicky runnen samen 5 ha aan wijngaarden in La Rioja Alavesa. Al hun wijngaarden zijn terug te vinden rondom het “grand cru’ dorp San Vincente de la Sonsierra.  Hier hebben Olivier Rivière en Abel en Maite Mendoza ook hun wijngaarden liggen. Vaak zijn de percelen niet groter dan een kwart hectare en tegen of zelf over de 100 jaar oud. Hieronder een uitstekende uitleg over de wijngaarden:

San
Vicente de la Sonsierra

Village wine made from four vineyards located in the highlands, at an altitude of 500m and above, from different sites and soils: La Canoca, La Cóncova, San Martín and El Bardallo. Tempranillo, 20% Grenache and a small percentage of Viura. Harvested by hand in 200kg bins, 100% destemmed. The plots are vinified separately and blended before bottling. Aged for 10 months in used 500L and 300L French oak barrels in a cellar located on the slopes of the castle of San Vicente de la Sonsierra. Bottled in September 2021. 3600 bottles.

Paraje La Canoca

Goblet-planted vineyard about 50 years old, located in the area of La Canoca, in San Vicente de la Sonsierra at an altitude of 540 meters. The soil is silt with a high percentage of limestone, surrounded by aromatic herbs such as fennel, thyme, rosemary... Tempranillo with a small percentage of Viura. Harvested by hand in 200kg bins, 100% destemmed. Aged for 10 months in 500L French oak barrels in the castle's cellar. Bottled in September 2021. Limited production of 600 bottles.

Paraje El Bardallo

Vines planted in goblet, about 40 years old, located in the area of Bardallo, in San Vicente de la Sonsierra, at an altitude of 515m, with northeast orientation and calcareous soil. Tempranillo with a small percentage of Viura. Harvested by hand in 200kg bins, 100% destemmed. Aged for 10 months in 500L French oak barrels in the castle's cellar. Bottled in September 2021. Limited production of 650 bottles.

El Fugas

Single, goblet-planted vineyard over 100 years old, located in Briones, at an altitude of 550m. Clayey soil with calcareous gravels and some vegetation cover crop. Tempranillo, 30% Garnacha and a small percentage of white varieties (Garnacha Blanca, Palomino, Viura...). Harvested by hand in 200kg bins, 100% destemmed. Aged for 10 months in 500L French oak barrels in the castle's cellar. Bottled in September 2021. Limited production of 650 bottles.

Paraje La Cóncova

A 130 year old goblet-planted vineyard, located in the area of La Cóncova, in San Vicente de la Sonsierra, at an altitude of 610 meters above sea level. Sandy soil on sandstone rock with calcium carbonate strates. Strong exposure to the north wind from the Sierra Cantabria mountain range, surrounded by many scrubland grasses (Lavender,thyme,rosemary…) Tempranillo with a high percentage of Garnacha and a small percentage of Viura. Harvested by hand in 200kg bins, 100% destemmed. Aged for 10 months in 500L French oak barrels in the castle's cellar. Bottled in September 2021, resting in the cellar until its release to the market. 620 bottles.

In 2021 roept wijnjournalist Tim Atkim MW José en Vicky uit tot Young Winemaker of the year” in zijn speciale Rioja Report. Ze maken wijnen op basis van single vineyards en één Vino de Pueblo (village wijn). José heeft stage gelopen in de Bourgogne en Mosel en heeft zo zijn kijk op de wijngaarden van Rioja doen veranderden. Hier vind je een echte artisinale vigneron tussen de massa wijnen van rioja.

We proefde van José en Vicky twee samples en waren direct onder de indruk. Diepe pure smaken, veel finesse maar onmiskenbaar la Rioja. Tempranillo op zijn best in een blend met klein percentages Garnacha en een deel witte druiven als Viura, Grenache Blanc en Palomino Fino. De Volumes zijn piepklein voor deze grote wijnen. Een naam om in de gaten te houden. De wijnen worden eind 2022 vrij gegeven.