Menu
Categorieën
Mijn account
https://www.smaragdwijnen.nl/winemakers/spanje-22/jose-garcia-bierzo
Zoeken

OWNER

Jose & Julia Ant. Garcia Garcia 

WINEMaker

Jose & Julia Ant. Garcia Garcia 

region

Bierzo  

Vineyard holding

25 ha in total 154 plots  - 20 ha in Valuille de Abajo and 5 ha in Corullon  

altitude

Between 400 and 800 meter

Soil types

Corullon = Slate and chalk - Valtuille = Sand, Clay and Slate 

varieties

75% Mencia co planted Garnaxta Tintorera, Merenzao and some Palomino and Dona Blanca. Lately planted more Godello.  

Fermentation

indigenous yeast, reds ferment in foudres, open oak barrels and stainless steel tank, the whites oak barrel and stainless steel tank. For single vineyards reds we don't usy any press, just the free run juice 

Aging

Stainless steeltank, big oak, barrique and cement 

fARming

Organic, ploughing by horse. 


Deze pagina printen

#/pagina
 
Afdrukken / PDF
Type of winetype of wineWit
Vintage2017

‘El Chuqueiro‘ Aires d V. - Godello

‘El Chuqueiro‘ Aires d V. - Godello
Deze wijn is op voorraad
Type of winetype of wineRood
Vintage2017

Magnum Unculin - Mencia

Magnum Unculin - Mencia
Deze wijn is op voorraad
Type of winetype of wineRood
Vintage2016

Aires de Valtuile Tinto - Mencia

Aires de Valtuile Tinto - Mencia
Deze wijn is op voorraad

De opkomst van Bierzo als één van de ‘nieuwe’ top wijnbouwgebieden van Spanje is in een tijdsbestek van 15 jaar gerealiseerd. De grote initiator achter het huidige succes is de familie Palacios uit La Rioja. Net als in het Catalaanse Priorat hebben zij de kwaliteit van de wijngaarden in een vroeg stadium erkend en dit vertaald met hun visie in een aantal topwijnen. Bierzo plukt nu, letterlijk na 2000 jaar wijn maken, de vruchten van het succes en het harde werk van een aantal pioniers als de Palacios familie. Maar ook de mensen als José van wie zijn familie al meer dan 150 jaar actief is in de wijnbouw. Voor veel jonge wijnmakers in de streek liggen er mooie kansen en ze maken van de Mencia-druiven prachtige wijnen. Zelfs de lokale bulk cooperativas maken prima wijnen en krijgen hier nu goed voor betaald.

Bierzo ligt in het noordwesten van Spanje, op de rand van Galicië en in het binnenland van Spanje (Castillia y Léon). De beste wijnen in dit gebied komen uit de twee dorpen Corullón en Valtuille de Abajo. Bierzo herbergt maar liefst 4500 ha aan ‘old vine Mencia’ gelegen op de golvende helling. Het zal je dan ook niet verbazen dat de twee wijnen die we gaan importeren van extreem oude wijngaarden komen. Gelukkig is er niet, zoals in andere streken als Swartland, Gredos en Priorat, iemand geweest om de oude druivenstokken te rooien en te vervangen voor jongere en meer productieve stokken. Een aantal bodega’s heeft afgelopen jaar het initiatief genomen om een kwaliteitsstelsel in te voeren net zoals in de Franse Bourgogne. Dorpen en wijngaarden worden op dit moment geclassificeerd en er zal snel meer duidelijkheid komen. Ik kan je alvast vertellen dat regionen als La Rioja, Ribeira Sacra en Priorat jaloersmakend kijken naar het initiatief van de wijnmakers in Bierzo.

Bij de kennismaking met José verteld hij dat hij wijnen wilt maken met identiteit, herkenbaar voor de kalk- en kleibodems van Bierzo, puur maar vol energie. Ze zijn dan ook rijker en voller dan de mencias van Guimaro, die van leistenen bodems komen, waar de zuren een belangrijke rol spelen. Hij werkt op het familiedomein dat ergens halverwege de 19e eeuw begonnen is met wijnbouw. in 2009 besluit hij terug te keren na zijn studie en als wijnmaker verder te gaan. Tijdens zijn studie werkte José samen met Raul Perez.  Zijn 25 ha is verdeeld over 154 verschillende percelen. Het leven van een wijnmaker is niet altijd even gemakkelijk, maar voor sommigen is het ook een vorm van risicospreiding (bijv. vorst of hagel). De witte wijnen hebben een mediterraan karakter, en het rood is diep intens qua geur en smaak! The new wave of Bierzo!