Menu
https://www.smaragdwijnen.nl/winemakers/spanje-32/recaredo-penedes
Zoeken

OWNER

Familia Mata Moliner since 1924

WINEMaker

Ton and the members of the Mata familia

region

Catalunya - Penedès 

Vineyard holding

50+ ha 

Soil types

Chalk and red clay 

varieties

Mainly Xarel.lo and Macabeo with some Parellada, Chardonnay, Monastrell and Grenache 

Fermentation

The juice for the sparkling wines ferment on steeltank and parts in 500L+ barrel 

Aging

Sur latte at least 48 months with naturel corks and a riddeling of bottles each 14 months, the bottles are hand disgorged after fermenation due the family tradition 

fARming

Biodynamic certified - Demeter  

visit website

http://www.recaredo.com/


Deze pagina printen

#/pagina
 
Afdrukken / PDF
Type of wine
Vintage
2019

Corpinnat Relats Brut Nature - Xarel.lo & Macabeo

Corpinnat Relats Brut Nature - Xarel.lo & Macabeo
Deze wijn is op voorraad
Type of wine
Vintage
2019

Corpinnat Terrers Brut Nature - Xarel.lo, Macabeo & P (19)

Corpinnat Terrers Brut Nature - Xarel.lo, Macabeo & P (19)
Deze wijn is op voorraad
Type of wine
Vintage
2018

Magnum Terrers Corpinnat - Xarel.lo, Macabeo & Mona. (18)

Magnum Terrers Corpinnat - Xarel.lo, Macabeo & Mona. (18)
Deze wijn is op voorraad
Type of wine
Vintage
2018

3L Terrers Corpinnat - Xarel.lo, Macabeo & Monastrell

3L Terrers Corpinnat - Xarel.lo, Macabeo & Monastrell
Deze wijn is op voorraad
Type of wine
Vintage
2017

Corpinnat Serral del Vell - Gran Res. Brut N. - Xare (17)

Corpinnat Serral del Vell - Gran Res. Brut N. - Xare (17)
Deze wijn is op voorraad
Type of wine
Vintage
2018

Corpinnat Subtil Brut Nature - Xarel.lo (18)

Corpinnat Subtil Brut Nature - Xarel.lo (18)
Deze wijn is op voorraad
Type of wine
Vintage
2012

Corpinnat Reserva Particular Gran Res. Brut N. - Xarel (12)

Corpinnat Reserva Particular Gran Res. Brut N. - Xarel (12)
Deze wijn is op voorraad
Type of wine
Vintage
2013

Corpinnat Reserva Particular Gran Res. Brut N. - Xarel (13)

Corpinnat Reserva Particular Gran Res. Brut N. - Xarel (13)
Deze wijn is op voorraad
Type of wine
Vintage
2009

Corpinnat Turó d’en Mota - Gran Res. Brut N. - Xarel.lo (09)

Corpinnat Turó d’en Mota - Gran Res. Brut N. - Xarel.lo (09)
Deze wijn is op voorraad
Type of wine
Vintage
2009

Gift Case Turó d’en Mota - Gran Res. Brut N. - Xarel.lo (09)

Gift Case Turó d’en Mota - Gran Res. Brut N. - Xarel.lo (09)
Deze wijn is op voorraad
Type of wine
Vintage
2004

Enoteca Reserva Particular - Xarel.lo

Enoteca Reserva Particular - Xarel.lo
Niet op voorraad

Een diner in Barcelona bij Bar Mut met een waanzinnige fles cava (Turó d’en Mota 2001) bracht mij de volgende ochtend bij de Familie Mata van Recaredo Cava. Een belletje was voldoende om met open armen ontvangen te worden bij deze bijzondere familie die sinds 1924 hoogwaardige cava’s maakt. Hun landgoed is gesitueerd in het Grand Cru gebied voor Spaanse cava's: Sant Sadurní d’Anoia. Op dit moment zijn de derde, vierde en vijfde generatie actief binnen het bedrijf en vervaardigen ze nog steeds cava van een zeer hoge kwaliteit.

Sinds 2006 worden alle 50 ha van hun wijngaarden bewerkt volgens de regulering van Dementer. De druiven worden met de hand geplukt, en per perceel apart vergist in hun eigen kelder. Ze gebruiken slechts 40% van de most, enkel het eerste sap wat vrijkomt na het kneuzen is goed genoeg voor hun cava. De vergisting van de most gebeurt deels op eikenhout en deels op staaltank. Na de vergisting en het assembleren van de stille wijn worden de flessen gevuld en afgestopt met een natuurlijke kurk om voor een periode van tussen de 30 en 120 maanden te verdwijnen in de fraaie kelders van Recaredo. Elke 14 maanden worden de flessen geschud en verplaatst om de aanwezige gist in de fles te laten ‘bewegen’. Dit zorgt volgens Ton Mata voor een betere ontwikkeling van de smaak. Als de flessen klaar zijn voor degorgement dan worden ze verplaatst naar pupitres waar ze met de hand gedraaid worden, zodat de gistprop langzaam naar de hals afzakt.

Bij Recaredo worden alle 300.000 flessen die de bodega jaarlijks verlaten, zonder het bevriezen van de hals, met de hand gedrogeerd. Het resultaat is een werkelijk schitterende range met hoogwaardig mousserende wijnen die een plek verdienen in de Nederlandse top van de gastronomie. De kwaliteit is vergelijkbaar met de champagnes die wij importeren en past helemaal bij ons!

AWARDED SINCE 2022

The Robert Parker Green Emblem is a prestigious award created three years ago to recognize and celebrate the most extraordinary cases of sustainable efforts in the wine industry. It is a symbol of honor and distinction granted to wine producers that have demonstrated outstanding achievements in sustainability and environmental stewardship.

"Recaredo is the leading producer of sparkling wine in Spain. It’s a family-owned winery that started working organically in 2004 and later in biodynamics in 2006, for which they obtained the full Demeter certification in 2010, the first in their region. More than that, they only use autochthonous grape varieties, harvest the grapes by hand and age their wines for a minimum of 30 months with the lees in bottle using a natural cork for that. Their production method follows these strict principles:
• 100% grapes from their own vineyards in the Alt Penedès
• 100% organic and biodynamic viticulture
• 100% manual harvest
• 100% aging in bottle with lees under natural cork
• 100% minimum aging of 30 months 'sur lie'
• 100% hand turning (remuage) of the bottles
• 100% manual disgorgement without freezing the lees
Furthermore, they do not produce wines for any other winery, and they have audited yields. For example, in 2015 the average yield from their vineyards was 4,900 kilograms of grapes per hectare, when the maximum permitted yield from the Cava appellation of origin was 12,600 kilograms per hectare. In fact, all of the above points have been certified yearly by Bureau Veritas… since 2003! How about that as a quality promise? But not only do they work in a sustainable way, to me it’s even more important that they produce the best wines in the style in their region of Penedès. They fight for their territory; after years of disappointment with the direction the Cava appellation of origin was going in (cutting corners and damaging the image of the appellation with cheap and unsubstantial wines), they left the appellation along with the rest of the Corpinnat group in pursuit of more freedom and focus on quality. What is remarkable is that they were doing all of this even when they were in the Cava appellation, which unfortunately has been made a synonym for cheap, industrial wine. They are relentlessly looking for ways to improve. They are committed to their land and the quality of their wines, and the wine names have moved from process to place; for example, the Brut de Brut has been renamed to Serral del Vell, which is the name of the vineyard where the grapes that produce it are sourced. The last time I visited them, they were working to produce wines with the second fermentation in bottle without adding cane sugar, using must from their own vines and with indigenous yeasts."

Video