Menu
Categorieën
https://www.smaragdwijnen.nl/winemakers/spanje-20/juan-antonio-ponce-machuela
Zoeken

OWNER

Juan Antonio Ponce Mondejar 

WINEMaker

Juan Antonio Ponce Mondejar

region

Villanueva De La Jara – Cuenca – Castilla-La Mancha 

Vineyard holding

60 ha 

Soil types

Calcareous, Degraded Calcareous, Clay, Silt, and Sand 

varieties

54% Bobal - 23% Monastrell - 10% Albilla - 8% Garnacha Tinta - 5% Moravia Agria 

Fermentation

90 mg/l sulphur and oak barrels for white - 70 mg/l sulphur and fermentation with stalk in barrel 

Aging

Stainless steel and large oak barrels 

fARming

Ecological


Deze pagina printen

#/pagina
 
Afdrukken / PDF
Type of wine
Vintage
2018

Reto Blanco - Albilla Blanco

Reto Blanco - Albilla Blanco
Niet op voorraad
Type of wine
Vintage
2017

Depaula - Monastrell

Depaula - Monastrell
Niet op voorraad

Een relatief jong project van de Ponce familie die voorheen hun druiven verkochten aan de coöperativa in de regio Machuela. In 2003 besluiten zij echter een andere koers te gaan varen. De jonge en immer enthousiaste Juan Antonio Ponce start in 2005 op 23-jarige leeftijd zijn eigen bodega. Daarvoor heeft hij drie jaar stage heeft gelopen in de Rioja bij het Remelluri waar Telmo Rodriguez op dat moment de wijnmaker van dienst is. Hij raakt geïnteresseerd in de lokale Bobal-druif. Juan wil er ‘grote’ wijnen van maken zoals zijn beroemde collega’s dat reeds doen in Priorat en Ribera del Duero met onder meer Tempranillo, Grenache en Carignan.

Juan Antonio gaat aan de slag met de beschikbare 17 hectare en huurt er daarnaast nog 18 hectare bij. Deze wijngaarden in Machuela liggen op een hoogte van 650-850 meter met daarop vele percelen met ‘bush vines’ van tussen de 50 en 100 jaar oud. Machuela licht om de stad Cuenca heen, op de weg van Madrid naar Valencia. In dit gebied werden tot de komst van Juan geen grote wijnen gemaakt. De druiven werden altijd verkocht aan grote coöperativa’s die er goedkope wijnen van maakten. De focus lag altijd op de kwantiteit in plaats van de kwaliteit.

Ondertussen heeft hij maar liefst 32 verschillende percelen tot zijn beschikking met een gemiddelde leeftijd van 50 jaar. De wijngaarden worden zo natuurlijk mogelijk bewerkt en dus komen er in deze bijzondere wijngaarden geen chemische middelen meer aan te pas. In de kelder werkt Juan, op de pers na, volledig manueel. Hij gebruikt net voor de botteling, een kleine hoeveelheid zwavel om zijn wijn te beschermen. Het heeft een zeer eigen signatuur; frisse rode wijn, vol van kleur en kruidig verfijnd sap. Het karakter van Bobal komt door zijn koele vergisting volledig tot uitting. Wat een heerlijke geuren en elegante smaken uit het warme, dorre binnenland van Spanje. En met de verfijning van de noordelijke Rhône syrah. Verder heeft hij een kleine wijngaard waar Albilla Blanco staat, een inheemse en zeer zeldzame Spaanse druif. Die is redelijk neutraal qua aroma, maar met invloed van eikenhout een enorm gastronomische wijn! In 2012 gaat hij een samenwerking aan met een druiventeler in Jumilla. Daar kan hij een wijngaard met zeer oude bush vines met Monastrell voor langere tijd pachten. De geboorte van zijn dochter Paula inspireert hem voor de naam, en de wijn “Depaula” is een feit!