Menu
Categorieën
Mijn account
https://www.smaragdwijnen.nl/winemakers/spanje-20/isaac-cantalapiedra-castillia-y-leon
Zoeken

OWNER

Isaac Cantalapiedra

WINEMaker

Manuel Cantalapiedra

region

La Seca – Castilla y León - Rueda

Vineyard holding

24 ha 

Soil types

Pebbles, clay, sand, lower layers of limestone, silica sand in older vineyards 

varieties

97.5% Verdejo –  rest Tinto de Toro

Fermentation

Natural yeast – fermentation at 18-20 degreed – 20-25 days – no sulphites until bottling – 10-60 mg/l sulphite for white – 10-35 mg/l sulphite for red

Aging

Stainless steel – French oak – 10% new – 225-600 litres 

fARming

Organic certified with biodynamic influence 

visit website

Cantalapiedra


Deze pagina printen

#/pagina
 
Afdrukken / PDF
Type of wine
type of wineWit
Vintage
2019

Lirondo Natura - Verdejo

Lirondo Natura - Verdejo
Deze wijn is op voorraad
Type of wine
type of wineWit
Vintage
2019

Cantayano Blanco - Verdejo

Cantayano Blanco - Verdejo
Deze wijn is op voorraad
Type of wine
type of wineWit
Vintage
2018

Majuelo del Chiviritero - Verdejo

Majuelo del Chiviritero - Verdejo
Deze wijn is op voorraad
Type of wine
type of wineWit
Vintage
2016

Majuelo los Picones - Verdejo

Majuelo los Picones - Verdejo
Deze wijn is op voorraad
Type of wine
type of wineWit
Vintage
2017

Majuelo La Otea - Verdejo

Majuelo La Otea - Verdejo
Deze wijn is op voorraad
Type of wine
type of wineRood
Vintage
2018

Arenisca Toro ‘Parcela los Pilones‘ - Tinto de Toro

Arenisca Toro ‘Parcela los Pilones‘ - Tinto de Toro
Deze wijn is op voorraad

Het verhaal begint met een telefoontje uit Spanje van Manuel Cantalapiedra in november 2016, met de vraag of hij twee proefflessen mocht opsturen naar Nederland. Normaal gesproken ben ik hierin meestal wat terughoudend, maar Manuel wist me te vertellen dat hij tijdens zijn opleiding in aanraking was gekomen met een aantal van mijn producenten als Olivier Riviere (Rioja) en Dani Landi (Gredos) en overtuigd was dat ik de juiste importeur in Nederland voor hem was. Manuel vertelde dat zijn familie al meer dan 50 jaar wijngaarden bezit en dat hij wijn maakt van biologische druiven die hij later plukt, op zoek naar rijphout en vervolgens vergist op eikenhout.

De wijngaarden liggen in La Seca en dat ligt ten noorden van Madrid. Het terroir in La Seca bestaat voornamelijk uit klei en stenen, terwijl de meeste Verdejo’s in Rueda van zanderige bodems komen. Daar zijn de wijnen veel aromatischer en hebben ze frissere zuren. Wat er daarnaast een belangrijk verschil is dat La Seca op de 750 meter hoogte ligt. De hoge ligging geeft een flink verschil tussen dag- en nachttemperatuur wat het groeiseizoen verlengd en dat geeft een aromatische boost aan de druiven.

De Cantalapiedra’s bezitten 20 ha grond met biologische druiven en maken met de oogst van 2004 hun debuut als wijnmaker. De grootvader van Isaac plantte in 1949 op zijn 15e voor het eerst druivenstokken. De druiven werden tot 2013 verkocht aan collega wijnmakers in de regio maar Manuel wilde graag zelf van de druiven wijn maken, en met succes! Zijn eerste oogst in 2014 was direct een voltreffer!! Inmiddels is er een serie prachtige wijnen waaronder een paar Majuelo's (single vineyards) als Chivitero en La Otea; deze van 150 jaar oude stokken. Met de Lirondo een heerlijke vriendelijk naturel wijn en met zijn rode Toro maakt hij indruk, wat een complexe voller rode wijn.