Menu
https://www.smaragdwijnen.nl/winemakers/spanje-32/guimaro-ribeira-sacra
Zoeken

OWNER

Pedro Rodríquez

WINEMaker

Pedro Rodríquez

region

Amandi - Ribeira Sacra - Galicia 

Vineyard holding

30 ha - 11 ha family owned 19 ha on contract 

Soil types

Losa - llicorella - slate with sandy soils and granite 

varieties

Mencia with small amounts like 10-15% of 'tutti frutti' varietal Merenzao, Sousón, Ferrol & Brancellao.
For the whites its mainly Godello, Torrontes & Treixadura

Fermentation

Red with whole cluster in open wooden tanks, whites on stainless steel tank

Aging

6 - 12 months on older oak barrels of 225-500 liter 

fARming

Organic influence

visit website

Guimaro


Deze pagina printen

#/pagina
 
Afdrukken / PDF
Type of wine
Vintage
2022

Blanco Joven - Godello & Treixadura

Blanco Joven - Godello & Treixadura
Deze wijn is op voorraad
Type of wine
Vintage
2022

Mencia Joven - Mencia&co.

Mencia Joven - Mencia&co.
Deze wijn is op voorraad
Type of wine
Vintage
2021

Camiño Real - Mencia&co. (21)

Camiño Real - Mencia&co. (21)
Deze wijn is op voorraad
Type of wine
Vintage
2020

San Pedro - Mencia&co.

San Pedro - Mencia&co.
Deze wijn is op voorraad
Type of wine
Vintage
2021

Finca Meixeman - Mencia&co. (21)

Finca Meixeman - Mencia&co. (21)
Deze wijn is op voorraad
Type of wine
Vintage
2020

Finca A Ponte - Fieldblend

Finca A Ponte - Fieldblend
Deze wijn is op voorraad
Type of wine
Vintage
2020

Finca Capeliños - Mencia&co. (20)

Finca Capeliños - Mencia&co. (20)
Deze wijn is op voorraad
Type of wine
Vintage
2021

Finca Capeliños - Mencia&co. (21)

Finca Capeliños - Mencia&co. (21)
Niet op voorraad
Type of wine
Vintage
2020

Finca Pombeiras - Mencia&co (20)

Finca Pombeiras - Mencia&co (20)
Deze wijn is op voorraad
Type of wine
Vintage
2021

Finca Pombeiras - Mencia&co (21)

Finca Pombeiras - Mencia&co (21)
Niet op voorraad

Mencía, voor mij persoonlijk één van de beste blauwe druivenrassen ter wereld. Hij heeft de verfijning van Pinot Noir en de kracht van Syrah, uit de noordelijke Rhône. Een mooie Mencía staat voor elegantie, diepgang en een zachte ronde smaak met fijne zuren. De beste Mencía komt of uit de buurt van Valtuille in de DO Bierzo, of hij is te vinden op de steile terraswijngaarden van DO Ribeira Sacra aan de Río Sil. Mede door dit steile karakter van de wijngaard bedraagt de oppervlakte slechts 600 ha. Ribeira Sacra is bijzonder in trek bij grote wijnmakers als Raúl Pérez en Dirk van der Niepoort. In deze historische wijngaarden vinden we voornamelijk Mencía aangevuld met Mouraton, Sousón, Merenzao (Trousseau), en Brancellao (Alvarelhão). De wijngaarden zijn voornamelijk field blends met witte en blauwe druiven die door elkaar zijn geplant in dezelfde wijngaard. De bodem bestaat uit puur graniet, schist en kwarts.

Onze zoektocht in 2015 bracht ons in het gehucht Santa Cruz de Brosmos bij Pedro Rodríguez van Adega Guímaro. Een kleine kelder in het uitgestrekte, groene, rotsige en werkelijk fenomenale landschap van Galicië. Pedro’s opa en oma begonnen rond 1900 met het verbouwen van druiven op de terrassen langs de Río Sil. De proeverij in de kelder is een waar feest. De energieke dertiger vliegt voor ons door de kelder en verteld vol vuur over zijn ‘drinkbare’ rode wijnen. We proeven eerst de Joven 2014 uit drie inox vaten, deze is heerlijk juicy en gul. Daarna door naar de drie single vineyards (met de hand geperst en deels vergist met hele druiven en trossen) uit 2013 en 2014 met stokken tussen de 70 en 100 jaar oud, die zeer krachtig zijn. En dan komt er nog wat wit, de stokken staan tussen de blauwe in; Godello, Torrontes en Treixadura. Puur met een karakter van rood fruit. Wat een bijzonder glas! Na de proeverij volgen we Pedro naar de wijngaarden. Het betreft indrukwekkende terrassen op zeer steile hellingen. Beulswerk moet hier verricht worden, willen ze de wijnen laten slagen. Pedro legt ons uit hoe de zon draait en op die manier de wijngaarden opwarmt, en welke percelen dus als eerste rijp zijn. In de omgeving vinden we lavendel, kweepeer en zelfs kiwi’s.
Het neigt dus naar een mediterraans klimaat in het overwegend Atlantische Galicië.

Na twintig jaar hard werken heeft Pedro een prachtig domein gecreëerd dat klaar is voor de toekomst. In een nieuwe wijngaard, zeer hooggelegen heeft hij in 2014 een nieuwe wijngaard aangeplant met een aantal zeer interessante druivenrassen voor de regio: Caiño, Merenzao (Trousseau) en Sousón. Er is geen enkele twijfel over de succesvolle toekomst van Guímaro, mede doordat Gutiérrez van Parker al meerdere malen de Finca Capeliños als beste wijn van Galicië heeft uitgeroepen! 

In 2019 ben ik terug geweest bij Pedro. Er is veel gebeurd in 4 jaar tijd. De kelder is vergroot, het aantal hectare is flink gegroeid, er zijn nieuwe wijnen en er hangt een hele goede vibe. De 2018 wijnen zijn zo goed als klaar en deze maken direct een bijzonder goede indruk. Het is een drukte van jewelste in de kelder want de oogst komt eraan en er wordt gebotteld. In de chaos proeven we de vier single vineyards van een Frans eikenhouten vat. Meixeman (5 vaten) is vol en sappig, Pombeiras (3 vaten) is een warme plek en dat proef je, meer spicy en dikker fruit, A Ponte (een nieuwe wijn) komt van een cru boven Meixeman en is een fieldblend van vijf druivenrassen. Het is een krachtige wijn met structuur en meer tannine. Dan Capeliños, mijn favoriet, maakt toch even indruk na het vorige geweld, grootse wijn uit een grootse wijngaard, iets koeler, later geplukt en wat een finale! Het bezoek aan de wijngaarden is wederom indrukwekkend! Wat een heldenwerk wordt hier verricht om het mogelijk te maken deze unieke wijnen te bottelen! Zo steil en alles met hand. Chapeau!