Menu
Categorieën
Mijn account
https://www.smaragdwijnen.nl/winemakers/spanje-20/fedellos-do-couto-peixes-ribeira-sacra-ribeiro
Zoeken

OWNER

Luis Taboada

WINEMaker

Curro Barreño & Jesús Olivares

region

Galicia 

Vineyard holding

6 ha Fedellos  in Ribeira Sacra + 8 ha Peixes in Ribeiro

altitude

350m - 850m

Soil types

Decomposed granite and schist soils in Ribeia Sacra en granite in Ribeiro

varieties

Mencia, Merenzao, Caiño, Mouratón, Godello, Doña Blanca, Albariño, Treixadura, Lado, Torrentes for the Ribiera Sacra wines, for the Ribeiro wines Souson, Mouratón, Mencía, Garnacha Tintorera , Grao Negro Dona Branca y Godello

Fermentation

Whole cluster, indigenous yeast co-fermentation in open-topped plastic and stainless steel tanks, pigeage, long, gentle macerations

Aging

Aging in neutral French oak barrels, mostly 500L demi-muids

fARming

Organic

visit website

Fedellos


Deze pagina printen

#/pagina
 
Afdrukken / PDF
Type of wine
type of wineRood
Vintage
2017

Camándula - Souson & Co. (Ribeiro)

Camándula - Souson & Co. (Ribeiro)
Type of wine
type of wineRood
Vintage
2018

Lomba dos Ares - Mencia & Co (Ribeira Sacra)

Lomba dos Ares - Mencia & Co (Ribeira Sacra)
Type of wine
type of wineRood
Vintage
2018

Bastarda Tinto - Bastarda (Trousseau) (Ribeira Sacra)

Bastarda Tinto - Bastarda (Trousseau) (Ribeira Sacra)

Een producent die we al langer in het vizier hadden maar tijdens de tasting 'Vinaterros' tasting in maart 2020 in London defintief overtuigde!

Curro en Jesus starten in 2013 met hun Fedellos do Couto project samen met Luis Toboada. Hij bezit het familie huis (do Couto) als vierde generatie. De bijbehorende wijngaarden werden wel bewerkt, maar wijn wordt er niet gemaakt, de druiven worden verkocht. Het is de start van een bijzonder avoantuur. Ribeira Sacra is nog onbekende verborgen parel in het Spaanse wijnlandschap. Langzaam krijgt de streek onderleiding van Guimaro, Envinate en nu ook Fedellos do Couto erkenning. De streek kent een fenomenaal natuurlijk landschap van scherpe kliffen, kleine riviertjes, massale rotspartijen en lijsteen (Xistos) en ongerepte natuur. Wijn maken gebeurd hier van wijngaarden die gemixed zijn aanplant, zowel wit als blauwe druiven kris-kras door elkaar, soms wel meer dan 8 tot 9 rassen in één wijngaard.

Als het project loopt gaat Jesus de rivier over en gaat op zoek in de Ribeiro regio. Rond het dorpje Viana do Bolo op de rand met Valdeorras vind hij fantastisch. De wijngaarden liggen op 650-850 meter hoogte, veel hoger vind je niet in Galischië. Het lastige van deze hoogte is dat druiven lastig rijp worden en veel wijngaarden zijn inmiddels verlaten. Jesus en Curro proeven een wijn van een lokale wijnboer en zijn onder de indruk van de complexiteit van de wijn.  In totaal beslaat het project 8 ha maar de rendemten zijn extreem laag, net als in Ribeira Sacra zijn de druiven (Mencía, Mouraton, Grao Negro, Garnacha Tintorera, Bastardo and Sousón which include 10-15% of white varietals Godello, Dona Blanca, Colgadeira and Palomino) gemixed aangeplant. Hier alleen geen lijstenen terrassen maar graniet arme bodems. De eerste wijnen komen op de markt en het is gelijk spot-on! Heerlijke pure wijnen maar wel met karakter!