Menu
https://www.smaragdwijnen.nl/winemakers/spanje-32/enric-soler-penedes
Zoeken

OWNER

Enric Soler

WINEMaker

Enric & Mercé Soler

region

Alt-Penedès

Vineyard holding

2,5 ha (NUN vinya dels Taus parcel and the parcel Espenyalluchs)

altitude

240-400 meter

Soil types

Sand, Loam, Clay and Chalk

varieties

Xarel.lo

Fermentation

Steeltank, Cement, Ouef Nomblot , Oak & Stockinger

Aging

Steeltank, Cement, Ouef Nomblot , Oak & Stockinger

fARming

Organic and biodynamic influence

visit website

Enric Soler


Deze pagina printen

#/pagina
 
Afdrukken / PDF
Type of wine
Vintage
2021

Improvisació - Xarel.lo (21)

Improvisació - Xarel.lo (21)
Niet op voorraad
Type of wine
Vintage
2021

Espenyalluchs - Xarel.lo (21)

Espenyalluchs - Xarel.lo (21)
Niet op voorraad
Type of wine
Vintage
2021

NUN Vinya dels Taus - Xarel.lo (21)

NUN Vinya dels Taus - Xarel.lo (21)
Niet op voorraad

In augustus 2019 is het eindelijk gelukt, een afspraak met Enric en Mercé Soler in de Catalaanse Penedès. Meerdere keren dronken we zijn top wijn 'Nun Vinya del Taus' tijdens wijnreizen in Spanje. Enric is sommelier (Beste van Spanje in 1997) en geeft op het moment les aan studenten op de gastronomie opleiding in Barcelona. Als zijn grootvader overlijd in 2004 besluit Enric om zijn wijngaard in Sabanell (aangeplant in 1945) niet te verkopen maar zelf wijn te gaan maken.

De wijngaard is niet zoals je zou verwachten een mythische plek op een helling, maar op een plat stuk tussen de bergen. Enric vertelde dat tijdens de Spaanse burgeroorlog dit als vliegveld gebruikt werd. De wijngaard ligt er fantastisch bij, veel oude stokken en de bodem ziet er gezond uit.
We hebben hier te maken met een bevlogen koppel die er alles aan doen om hoogstaande wijnen te produceren. Het perceel is een kleine 1,5 ha groot en er is afgelopen jaar nog een hectare bijgeplant. Het aanplanten gebeurd met 'massale selectie' van Xarel.lo uit de Vinya del Taus wijngaard om zo dicht als mogelijk bij de authetieke Xarel.lo smaak te blijven. Dan is er nog kleine Serrel in Torrelles de Foix (Alt Penedès) op 500 meter hoogte. Normaal vind je hier alleen Parellada druiven maar Enric durfde het aan om op deze koele plek Xarel.lo te graften in 2010 op oude onderstammen. Extreem arme bodem en het koelere weer laten de stokken hard werken en dat geeft een enorm goed resultaat.

Wij zijn heel trots met deze toevoeging, het zijn ieder jaar kleine allocties maar voor de liefhebber zijn er wat flessen.