Menu
Categorieën
Mijn account
https://www.smaragdwijnen.nl/winemakers/spanje-20/coto-de-gomariz-ribeiro
Zoeken

OWNER

Ricardo Carreiro

WINEMaker

Xose Sebio

region

Ribeiro, Sebio is making wines in other Galician regions as well.

Vineyard holding

27 ha

Soil types

Granito and Xistos

varieties

Treixadura 55%, 10% Loureiro, Godello and Loureiro. For the reds mainly  (Sousón, Ferrol Mencia, & Brancellao (Touriga N.

Fermentation

Stainless steel for the whites, big oak for the reds

Aging

oak for the reds, whites kept on stainless steel sur lee except for the Finca and Godello wines.

fARming

organic

visit website

Gomariz


Deze pagina printen

#/pagina
 
Afdrukken / PDF
Type of wine
type of wineWit
Vintage
2019

Pazo Lodeiro - Treixadura, Godello & Albarino

Pazo Lodeiro - Treixadura, Godello & Albarino
Type of wine
type of wineWit
Vintage
2018

Flower and the Bee - Treixadura

Flower and the Bee - Treixadura
Niet op voorraad
Type of wine
type of wineWit
Vintage
2018

Magnum Flower and the Bee - Treixadura

Magnum Flower and the Bee - Treixadura
Type of wine
type of wineWit
Vintage
2017

Gomariz Blanco - Treixadura, Godello, Albarino & Loureiro

Gomariz Blanco - Treixadura, Godello, Albarino & Loureiro
Type of wine
type of wineWit
Vintage
2015

Finca o Figueral - Treixadura, Godello, Albarino & Lour

Finca o Figueral - Treixadura, Godello, Albarino & Lour
Type of wine
type of wineWit
Vintage
2017

Enxostas Xistos - Albarino

Enxostas Xistos - Albarino
Type of wine
type of wineRood
Vintage
2014

Abadia de Gomariz- Sousón, Ferrol, Mencia & Braccelao

Abadia de Gomariz- Sousón, Ferrol, Mencia & Braccelao
Type of wine
type of wineRood
Vintage
2014

Magnum Abadia de Gomariz - Souson Ferrol en Mencia

Magnum Abadia de Gomariz - Souson Ferrol en Mencia
Type of wine
type of wineRood
Vintage
2009

Cuvee Caco VX Gran Reserva - Souson & Co.

Cuvee Caco VX Gran Reserva - Souson & Co.
Type of wine
type of wineRood
Vintage
2009

Magnum Cuvee Caco VX Gran Reserva - Souson & Co.

Magnum Cuvee Caco VX Gran Reserva - Souson & Co.
Type of wine
type of wineZoet
Vintage
2019

Gomariz 12 Doce - Treixadura

Gomariz 12 Doce - Treixadura
Type of wine
type of wineWit
Vintage
2017

Mais Aila by Sebio (Valdeorras) - Godello

Mais Aila by Sebio (Valdeorras) - Godello
Type of wine
type of wineOrange
Vintage
2012

Salvaxe by Sebio (Ribeiro) - Treixadura, Silverinha & Lado

Salvaxe by Sebio (Ribeiro) - Treixadura, Silverinha & Lado
Type of wine
type of wineRood
Vintage
2016

Super Heroe by Sebio (Ribeiro) - Fieldblend

Super Heroe by Sebio (Ribeiro) - Fieldblend
Type of wine
type of wineRood
Vintage
2015

Magnum Super Heroe by Sebio (Ribeiro) - Fieldblend

Magnum Super Heroe by Sebio (Ribeiro) - Fieldblend

Een vakantie in 2010 langs de prachtige kust van Galicië leerde me de lokale wijnen pas echt goed kennen. Want er is veel meer dan alleen Albariño uit de gebieden O’Rosal of Salnes. De wijnkaart van Culler de Pau op het schiereiland O’Grove bracht me een aantal fraaie wijnen uit het binnenland (Ribeiro, Ribera Sacra & Bierzo) in het glas. Zo ook de Cuvée Caco 2007 van Coto de Gomariz. Het is een mooi begin van een fijne samenwerking met deze gedreven en bevlogen wijnmakers.

Volgens de geschreven geschiedenis wordt er al sinds de 12e eeuw wijn gemaakt in het klooster van Gomariz. In 1979 neemt de familie Alvares Serrano samen met hun zoon Ricardo Carreiro en Xosé Lois Sebio de beslissing om de 27 ha grond klaar te maken voor kwaliteitswijnbouw. Deze laatste, Xosé Lois Sebio, is de dienstdoende oenoloog en wijnmaker van het moment. Naast zijn werkzaamheden bij Coto de Gomariz krijgt hij van eigenaar Ricardo de ruimte om een aantal wijnen te maken van micropercelen in Galicië. In 2009 sluit Inma Pazos zich aan bij het bedrijf, zij is verantwoordelijk voor de marketing en export.

De wijngaarden van Coto de Gomariz zijn gelegen in Leiro, een gemeente in de Spaanse provincie Ourense in de regio Galicië. Het bevindt zich in een werkelijk schitterende vallei die is ontstaan door de rivier de Avia die er dwars doorheen stroomt. De wijnmakerij bezit als gezegd momenteel 27 ha grond, verspreid over verschillende heuvels. De wijnen zijn het resultaat van een unieke combinatie van het Atlantische klimaat; relatief lage niveaus van regenval en de zon die urenlang schijnt. Daarnaast is er een groot verschil tussen de temperaturen die overdag heersen en de temperaturen van ‘s nachts. Tenslotte is er in de bodem sprake van een ongebruikelijke combinatie van graniet en xisto (een vrij bijzonder soort leisteen). Voor zowel de rode als de witte wijn die hier geproduceerd worden, concentreert men zich op autochtone druivenrassen.

Coto de Gomariz wordt alom beschouwd als één van de meest moderne en geavanceerde bodega’s van Galicië. Men kijkt zowel naar de beschikbare faciliteiten als naar de geproduceerde wijnen. Dat laatste wordt nog maar eens bevestigd door de hoeveelheid prijzen die het wijnhuis jaarlijks weer binnensleept. Gebaseerd op de jaarlijkse verkiezingen die georganiseerd worden door ‘la Asocación de Sumilleres de Galicia’ (de vereniging van sommeliers van Galicië), is Coto de Gomariz de meest gelauwerde wijnmakerij van de afgelopen vijf jaar. Deze titel verkrijgen op basis van de mening van collega’s (en tevens concurrenten) zegt nogal wat, en dat komt zeker tot uiting in de smaak van de wijn!