Menu
https://www.smaragdwijnen.nl/winemakers/spanje-32/vins-el-cep-penedes
Zoeken

OWNER

Vins el Cep is owned and founded by four families since 1980 (Gil Masana, Josep Carreras, Pere Parera and Josep Esteve)

WINEMaker

Maite Esteve

region

Catalunya - Penedès 

Vineyard holding

400+ ha - only 25% of the grapes are used for the wines of Vins el Cep. 

Soil types

Chalk and red clay 

varieties

Xarel.lo & Macabeo with some Parellada, Pinot Noir & Chardonnay 

Fermentation

All sparkling wines ferment on steeltank, some of the white wines in barrel with some skin contact

Aging

Sparkling wine sur latte for at least 24 months - the white wines on steeltank with the fine lees or in oak barrels 

fARming

Organic certified with biodynamic influence

visit website

https://www.vinselcep.com/en/


Deze pagina printen

#/pagina
 
Afdrukken / PDF
Type of wine
Vintage
2022

Vi de OT Blanc - Xarel.lo

Vi de OT Blanc - Xarel.lo
Deze wijn is op voorraad
Type of wine
Vintage
2022

Vi de OT Rosat - Pinot Noir

Vi de OT Rosat - Pinot Noir
Deze wijn is op voorraad
Type of wine
Vintage
2022

Vi de OT Negre - Merlot, Tempranillo

Vi de OT Negre - Merlot, Tempranillo
Deze wijn is op voorraad
Type of wine
Vintage
2021

Vi de Terrer GR Senders Blanco - Xarel.lo

Vi de Terrer GR Senders Blanco - Xarel.lo
Deze wijn is op voorraad
Type of wine
Vintage
2021

Pla del Bosco Vermell - Xarel.lo Vermell

Pla del Bosco Vermell - Xarel.lo Vermell
Deze wijn is op voorraad
Type of wine
Vintage
2022

’Clot del Roure’ - Xarel.lo

’Clot del Roure’ - Xarel.lo
Deze wijn is op voorraad
Type of wine
Vintage
2020

L‘alzinar Brut Cava - Xarel.lo & Macabeo

L‘alzinar Brut Cava - Xarel.lo & Macabeo
Deze wijn is op voorraad
Type of wine
Vintage
2020

1/2 fles Cava MIM Natura Brut Reserva - Xarel.lo & Macabeo

1/2 fles Cava MIM Natura Brut Reserva - Xarel.lo & Macabeo
Deze wijn is op voorraad
Type of wine
Vintage
2019

Cava MIM Natura Brut Reserva - Xarel.lo, Macabeo & co

Cava MIM Natura Brut Reserva - Xarel.lo, Macabeo & co
Deze wijn is op voorraad
Type of wine
Vintage
2020

Magnum Cava MIM Natura Brut Res. - Xarel.lo & Macabeo

Magnum Cava MIM Natura Brut Res. - Xarel.lo & Macabeo
Deze wijn is op voorraad
Type of wine
Vintage
2019

Cava MIM Natura Brut Nature Reserva - Xarel.lo, Macabeo & co

Cava MIM Natura Brut Nature Reserva - Xarel.lo, Macabeo & co
Deze wijn is op voorraad
Type of wine
Vintage
2020

Cava MIM Natura Rosé Brut Reserva - Pinot Noir

Cava MIM Natura Rosé Brut Reserva - Pinot Noir
Deze wijn is op voorraad
Type of wine
Vintage
2020

Magnum Cava MIM Natura Rose Brut Res. - Pinot Noir

Magnum Cava MIM Natura Rose Brut Res. - Pinot Noir
Deze wijn is op voorraad

Al sinds de 15e eeuw cultiveren de families Carreras, Esteve, Masana en Parera de wijngaarden van Vins el Cep. Het verlangen om dit erfgoed met elkaar te delen, maar met name de gebundelde krachten en hun gezamenlijke kennis van de druiventeelt, zorgen ervoor dat de wijnen en de Cava die op dit landgoed geproduceerd worden van de allerhoogste kwaliteit zijn.

De families bezitten 400 ha aan wijngaard in de beste dorpen van de Penedès: Sant Sadurní d’Anoia, Gelida en Sant Llorenç d’Hortons. De percelen met veelal oude stokken zijn beplant met alle acht toegestane druivenrassen voor de DO Cava in deze regio: Xarel.lo, Macabeo, Parellada, Chardonnay, Pinot Noir, Trepat, Grenache & Monastrell. De wijngaarden liggen op zo’n 400 meter hoogte en hebben de perfecte kalkvulling voor mousserende wijnen, ideaal voor de belangrijkste druiven Xarel.lo en Macabeo.

Ieder jaar maken ze een sterke selectie door hun wijngaarden en gebruiken slechts 30-40% van de oogst voor hun eigen wijnen. Essentieel voor de kwaliteit is de keuze om voor Cava’s enkel de most te gebruiken die bij de eerste persing vrijkomt. De rest van de most wordt in bulk verkocht aan de grote coöperaties in de regio. De cava’s worden geassembleerd in samenspraak met topsommelier Joan Carles Ibáñez (voorheen Can Fabes*** en nu Lasarte***).

Op het landgoed van Vins el Cep werken ze sinds 2007 biologisch en gebruiken ze op sommige percelen een bio-dynamische methode om de stokken meer energie te geven en te zorgen dat de druiven beter rijp worden met maximale fenolische stoffen. De cava die er wordt geproduceerd, wordt gebotteld onder het label MIM Marques de Gelida. Een prachtige serie mousserende en witte wijn die ‘geknipt’ zijn voor de Nederlandse gastronomie!

Video