Categorieën
Mijn account
https://www.smaragdwijnen.nl/winemakers/oostenrijk-3/hans-anita-nittnaus-burgenland
Zoeken

OWNER

Hans, Anita & Martin Nittnaus 

WINEMaker

Hans Nittnaus  

region

Göls/Burgenland & Joïs/Leithaberg 

Vineyard holding

45 ha 

Soil types

Sand and clay in Göls \ kalk and slate in  Joïs

varieties

Zweigelt, Göls, Pinot Blanc, Merlot / Blaufrankisch & Chardonnay in Joïs

Fermentation

White whole buch press in oak or steel / reds destemmed partly whole bunch in big oak barrels 

Aging

Reds aged in barrique 500 liter / whites 50% steel 50% oak 

fARming

Biodynamic

visit website

www.nittnaus.at


Deze pagina printen

#/pagina
 
ProducerNittnaus
Type of wineWit
CountryOostenrijk
RegionBurgenland - Pannube / Göls
Grape varietyPinot Blanc / Weissburgunder
Vintage2017
FermentationWhole bunch press, de vergisting op een Oeuf Nomblot ( ei vorm van cement) met het natuurlijke gist
AgeingStaaltank sur lie

Heideboden Weiss - Pinot Blanc

Heideboden Weiss - Pinot Blanc
Configureer uw product
ProducerNittnaus
Type of wineWit
CountryOostenrijk
RegionBurgenland - Pannube / Göls
Grape varietyChardonnay
Vintage2015
FermentationWhole bunch press, zonder koude settling start de gisting op staaltank met het natuurlijke gist
AgeingEikenhout 500L+ daarna rijpen de flessen sur latte tijdens de tweede vergisting

Joiser Bergmalitscher - Chardonnay

Joiser Bergmalitscher - Chardonnay
Configureer uw product
ProducerNittnaus
Type of wineWit
CountryOostenrijk
RegionBurgenland - Pannube / Göls
Grape varietyGrüner Veltliner
Vintage2017
FermentationKneuzen, vergisting in een eikenhouten Stockinger vat, met de schillen en het natuurlijke gist, persen
AgeingStockinger eikenhouten vat 1000L+

Manilla 7- Grüner Veltiner

Manilla 7- Grüner Veltiner
Configureer uw product
ProducerNittnaus
Type of wineRood
CountryOostenrijk
RegionBurgenland - Pannube / Göls
Grape varietyZweigelt
Vintage2017
FermentationKneuzen, koude inweking, vergisting in een open tanks van cement/beton met een deel van de hele trossen en het natuurlijke gist, persen
AgeingTank van beton / cement

Fux - Zweigelt

Fux - Zweigelt
Configureer uw product
ProducerNittnaus
Type of wineRood
CountryOostenrijk
RegionBurgenland - Pannube / Göls
Grape varietyZweigelt
Vintage2017
FermentationKneuzen, vergisting in een eikenhouten vat, met de schillen en het natuurlijke gist, persen
AgeingEikenhouten vat 1000L+

Blauer Zweigelt

Blauer Zweigelt
Configureer uw product
ProducerNittnaus
Type of wineRood
CountryOostenrijk
RegionBurgenland - Pannube / Göls
Grape varietyZweigelt
Vintage2016
FermentationKneuzen, vergisting in de staaltank met de schillen en het natuurlijke gist, persen
AgeingEikenhouten 500L+, deels nieuw eikenhout en deels 2e & 3e fill

Heideboden Red - Zweigelt, Blaufränksich & Merlot

Heideboden Red - Zweigelt, Blaufränksich & Merlot
Configureer uw product
ProducerNittnaus
Type of wineRood
CountryOostenrijk
RegionBurgenland - Pannube / Göls
Grape varietyBlaufränkisch & Zweigelt
Vintage2014
FermentationKneuzen, vergisting in een eikenhouten vat, met de schillen en het natuurlijke gist, persen
AgeingEikenhouten 500L+, deels nieuw eikenhout en deels 2e & 3e fill

Pannobile - Zweigelt & Blaufränkisch

Pannobile - Zweigelt & Blaufränkisch
Configureer uw product
ProducerNittnaus
Type of wineRood
CountryOostenrijk
RegionBurgenland - Leithaberg
Grape varietyBlaufränkisch
Vintage2014
FermentationKneuzen, vergisting in een eikenhouten vat, met de schillen en het natuurlijke gist, persen
AgeingEikenhout foudré 500L+

Kalk und Schiefer - Blaufränkisch

Kalk und Schiefer - Blaufränkisch
Configureer uw product
ProducerNittnaus
Type of wineRood
CountryOostenrijk
RegionBurgenland - Leithaberg
Grape varietyBlaufränkisch
Vintage2016
FermentationKneuzen, koude inweking, vergisting in een open houten vat met een deel van de hele trossen en het natuurlijke gist, persen
AgeingEikenhout foudré 500L+

Joiser Langhe öhn - Blaufränkisch

Joiser Langhe öhn - Blaufränkisch
Configureer uw product
ProducerNittnaus
Type of wineRood
CountryOostenrijk
RegionBurgenland - Leithaberg
Grape varietyBlaufränkisch
Vintage2013
FermentationKneuzen, vergisting in een eikenhouten vat, met de schillen en het natuurlijke gist, persen
AgeingEikenhouten 500L+, deels nieuw eikenhout en deels 2e & 3e fill

Joiser Tannenberg - Blaufränkisch

Joiser Tannenberg - Blaufränkisch
Configureer uw product
ProducerNittnaus
Type of wineRood
CountryOostenrijk
RegionBurgenland - Pannube / Göls
Grape varietyMerlot & Blaufränkisch
Vintage2013
FermentationKneuzen, vergisting in een eikenhouten vat, met de schillen en het natuurlijke gist, persen
AgeingEikenhout barrique 225L, deels nieuw eikenhout en deels 2e & 3e fill

Comondor - Merlot & Blaufränksich

Comondor - Merlot & Blaufränksich
Configureer uw product
ProducerNittnaus
Type of wineRood
CountryOostenrijk
RegionBurgenland - Leithaberg
Grape varietyBlaufränkisch
Vintage2008
FermentationKneuzen, koude inweking, vergisting in een open tanks van cement/beton met een deel van de hele trossen en het natuurlijke gist, persen
AgeingEikenhouten 500L+, deels nieuw eikenhout en deels 2e & 3e fill

Magnum Tannenberg 2008 - Blaufränkisch

Magnum Tannenberg 2008 - Blaufränkisch
Beperkt op voorraad
Configureer uw product

Ja als je Smaragd Wijnen als naam kiest dan mag je een ruime keus aan Oostenrijkse wijnen verwachten. Ik heb dan ook daad bij het woord gevoegd en ben begin 2017 richting Oostenrijk getrokken voor een nieuwe producent. Met Dockner en Pichler-Krutzler in het assortiment is het zuiver wit prachtig ingevuld, alleen de rode wijnen van de typische Oostenrijkse blauwe druivenrassen Zweigelt, Blaufränkisch en Sankt Laurent zijn wat schaars vertegenwoordigt. Ik had mijn huiswerk goed gedaan en na drie bezoeken en proeverijen in de kelders kwam er toch wel één producent naar voren die uitblonk in zo’n beetje zijn gehele gamma: Hans & Anita Nittnaus uit Göls.

Op jonge leeftijd neem Hans samen met zijn vrouw Anita het wijngoed over ten noorden van de Neusiedlersee, de Oostenrijkse wijnbusiness zit een diep dal na het schandaal begin jaren ’80. Hans ziet dit als een geschenk, nu kunnen ze samen bouwen aan een goede toekomst. Het is dan ook zijn idee begin jaren ’90 om  te starten met de Pannobile club, een samenwerking van inmiddels 9 wijnhuizen die aan de basis staan van het huidige succes van de rode Oostenrijkse wijnen. Van de 9 werken er inmiddels 7 biologisch of biologische dynamisch en zijn allen gesitueerd aan de voet van de glooiende heuvels ten noorden van het Neusiederlsee, zo’n uurtje rijden ten zuid westen van Wenen. Deze regio is sinds de komst van de Romeinen bekend om haar wijnbouw en haar warme klimaat, nergens in Oostenrijk is het warmer dan aan de grens met Hongarije.

Het weingut bestaat inmiddels uit 30 hectare en er wordt nog 15 hectare gepacht. Hans zag de potentie van het naburige Jois in de DAC Leithaberg in de jaren ’90 en investeerde in een paar superieure percelen met Blaufränkisch en Chardonnay. Het geheim van Jois is de bodem met kalk en schiefer waar deze twee druivenrassen super op gedijen.  In Göls werd er naast Zweigelt en Sankt Laurent wat Merlot aangeplant voor Cabernet is het te koud en voor Pinot Noir vind hij het te warm, De Comondor is zijn internationale wijnen met veel Merlot, een icoon in Oostenrijk, Zijn Pannobile is zoals het hoort een blend van de Oostenrijkse drie (Zweigelt, Blaufränkisch & Sankt Laurent) en wordt uitsluitend gemaakt druivenstokken in Göls met een terroir van zand en klei.

Aan het begin van het millennium gaat Hans op zijn gevoel af en besluit eerst biologisch en later in 2007 biologisch-dynamisch te gaan werken. Net als Pittnauer volgen ze de gedachten van Rudolf Steiner en laten ze zich controleren door Respekt, een klein BD label voor wijnboeren.Beide zoons zijn inmiddels ook actief in het bedrijf waar bij Martin inmiddels  zijn eigen  ‘Manilla’ label werkt een ‘orange’ Grüner  & ‘naturel’ Blaufränkisch maakt sinds de oogst van 2015.  Ik heb de Grüner Velltiner 2016 Manilla van een Stockinger vat geproefd, en dat was sensationeel, 10 dagen met de schillen vergist. Dit is niet makkelijk maar als je vader al meer dan 15 jaar biologische wijngaarden heeft, een kraakschone wijnkelder, een vracht aan ervaring en dan ook nog de ‘drive’ heeft om te blijven leren kan je als zoon alleen maak dankbaar zijn, en dat is Martin, prachtig koppel!

We beginnen gelijk met een flinke lijst aan wijnen, de kwaliteit is hoog en de prijzen zeer schappelijk!