Menu
https://www.smaragdwijnen.nl/winemakers/italie-19/trentino-alto-adige-friuli-veneto/monte-dei-ragni-valpolicella
Zoeken

OWNER

Zeno & Tomasso Zignoli

WINEMaker

Zeno Zignoli

region

Fumane, Valpolicella

Vineyard holding

2,5 ha 

Soil types

Chalk 

varieties

Corvina, Corvione & Rondinella, mainly in pergola 

Fermentation

Grapes dry by naturel air for the Amarone, than whole bunch pressed and fermented on concrete tanks. After fermentation the grapes are used following the ripasso methode for the second time. Grapes for the Valpolicella are dried for 2-3 weeks to give to wine some more structure. 

Aging

Oak, older barrels 

fARming

Biodynamic certified

visit website

Monte dei Ragni


Deze pagina printen

#/pagina
 
Afdrukken / PDF
Type of wine
Vintage
2016

Valpolicella Classico Ripasso- Corvina, Rondinella&Corvinone

Valpolicella Classico Ripasso- Corvina, Rondinella&Corvinone
Deze wijn is op voorraad

Al zoekende naar een goede artisinale producent in Valpolicella kwam ik tijdens mijn bezoek aan Villa Spinosa nog een bijzonder wijnhuis op het spoor. Zoals zo vaak bij het eten in de avond komen er bijzondere flessen op tafel. We waren getipt door de Foradori's om uit te kijken naar de wijnen van Monte dei Rangni. Zo fanatiek als we zijn was het ons die zelfde avond nog gelukt en dronken we een fenomenale Valpolicela 2013 in een kleine wijnbar. Flinke prijs voor een Valpolicella maar dit was echt bijzonder.

Voor dat we vertrokken naar Nederland moest ik hier nog even langs. Zeno van Monte dei Ragni woont in een mini gehucht boven op een berg met nog 11 anderen bij het dorp Fumane. Onvindbaar voor ons maar zijn zoon haalt ons uiteindelijk op en brengt ons naar de Locanda Melita. Bij de kleine farm hebben ze 8 ha grond waarvan er 3 beplant zijn met druivenrassen, een deel volgens de pergola methode en een deel guyot. Alles is biologisch-dynamisch ingericht en de tijd heeft hier letterlijk stil gestaan. Zeno laat een kleine zolder zien waar opgerolde netten hangen, hier droogt hij zijn druiventrossen voor de Amarone wijn. Redelijk uniek aangezien een groot deel van de producenten in de regio met kunstmatige techniek werkt om de druiven in te drogen maar hier mag de wind en de tijd zijn werk doen. Voor we weggaan proeven een Ripasso uit 2009. Echt prachtig. Er worden hier in goede jaren maar 6000 flessen gemaakt, die Zeno ook nog vaak achter houdt totdat hij vindt dat deze op dronk zijn. Zeno belooft me een kleine allocatie te maken van twee wijnen welke we mogen ophalen in oktober 2018. Het zijn slechts 180 flessen, maar dan heb je wel de echte authentieke Valpolicella en Amarone in huis!  

Video