Menu
https://www.smaragdwijnen.nl/winemakers/italie-21/piemonte/tiziano-grasso-barolo
Zoeken

OWNERS

Simona & Daniele Grasso

WINEMakers

Daniele Grasso

region

Barolo - Alba - Italia

Vineyard holding

5,5 ha, only 20% of the grapes is used for the own wine

Soil types

Santa Agatha marl

varieties

Nebbiolo

Fermentation

Grapes are destemmed and lightly crushed before a 20 day fermentation on concrete

Aging

24 months in traditional 20HL Slavonian oak Botti

fARming

Organic principles


Deze pagina printen

#/pagina
 
Afdrukken / PDF
Type of wine
Vintage
2017

Barolo ’la Briccolina’ - Nebbiolo (17)

Barolo ’la Briccolina’ - Nebbiolo (17)
Deze wijn is op voorraad
Type of wine
Vintage
2018

Barolo ’la Briccolina’ - Nebbiolo (18)

Barolo ’la Briccolina’ - Nebbiolo (18)
Deze wijn is op voorraad
Type of wine
Vintage
2019

Barolo ’la Briccolina’ - Nebbiolo (19)

Barolo ’la Briccolina’ - Nebbiolo (19)
Deze wijn is op voorraad
Type of wine
Vintage
2017

Magnum Barolo ’la Briccolina’ - Nebbiolo (17)

Magnum Barolo ’la Briccolina’ - Nebbiolo (17)
Deze wijn is op voorraad
Type of wine
Vintage
2018

Magnum Barolo ’la Briccolina’ - Nebbiolo (18)

Magnum Barolo ’la Briccolina’ - Nebbiolo (18)
Deze wijn is op voorraad

Klein maar heel fijn, zo kunnen wij Azienda Agricola La Briccolina noemen. Het domein is vermoemd naar de wijngaard Briccolina, waar de familie Grasso vanaf 1922 woont midden in de wijngaard. In 2012 start Tiziano, samen met zijn vrouw Simona en zoon Daniele met het maken van zijn eigen Barolo. Daarvoor werd al het fruit uit hun stuk Broccolina verkocht terwijl Titziano Grasso werkt bij Fontanafredda. Hij werkt daar samen met samen met Danilo Drocco, die op zijn beurt is opgeleid door Beppe Colla, voor ons is de cirkel rond!

In 2012 start Tiziano, samen met zijn vrouw Simona en zoon Daniele met het maken van zijn eigen Barolo. Maar 3000 flessen per jaar. Net nadat de familie de eerste zelf gemaakte jaargang hadden gebotteld is Tiziano onverwacht overleden. Daniele heeft daarna het wijnmaken overgemonen met in gedachten de manier van wijnmaken van zijn vader. Hiervoor wordt 0,4 ha van de 5,5 ha gebruikt, beplant met stokken van 50 jaar oud. In de oude kelder onder het huis is een kelder gemaakt om wijn te maken. Klassieke Botte grande voor de rijping en een betonnen tank voor de vergisting. Dus de klassieke manier van wijnmaken in de regio en precies wat onze voorkeur heeft in Barolo en Barbaresco. 

Briccolina is een prachtig amfitheater, met expositie zuidwest naar zuidoost en de bodem bestaat uit Sant'Agata-mergel. Het is een van de Cru wijnaarden is van Serralunga d’Alba in het zuid-oosten van Barolo. Er wordt zo veel mogelijk gebruik gemaakt van biologische behandelingen in de wijngaard. In de eerste jaren dat de familie Grasso een eigen Barolo maakt werd slechts 10% van de Briccolina wijngaard voor de eigen wijn gebruikt, ondertussen is dat 20%. Daniele kiest stukje bij beetje stokken die oud genoeg zijn uit om mee te gebruiken in de Barolo.
Na de oogst worden de trossen ontsteeld, gekneusd en vergist in beton. In komende lente wordt de wijn verplaatst naar 20hl Slavonische botti waar de rijping van twee jaar plaatsvind. Na botteling rijpt de wijn nog 1 jaar voordat de flessen verkocht worden. Klassieke, stoere en prachtige expressie van Nebbiolo uit Serralunga d'Alba! Wijn met enorme rijpingspotentie, die je jong ruim op tijd moet openen en karafferen. Grote Barolo met veel verfijning.