Menu
https://www.smaragdwijnen.nl/winemakers/italie-21/toscane-marken-abruzzen-lazio/salicutti-montalcino
Zoeken

Podere Salicutti - Montalcino

“At Salicutti, “Rosso” is a perpetual understatement: its grapes derive exclusively from vineyards classified for the production of Brunello wines.
A wine for all those in search of the “Holy Grail of Sangiovese purity”

Monica Larner

OWNER

Felix and Sabine Eichbauer

WINEMaker

Gianni Le Presi

region

Montalcino 

Vineyard holding

11 ha including 4,5 ha olive and forest 

Soil types

The predominant formation of sedimentary subsoil (clay, sandstone, lime sand) is called marls, which is thinly layered and brittle. All soils are fairly calcareous, with an average to high share of active limestone and manifest an alkaline reaction.

varieties

Sangiovese 

Fermentation

Stainless steel

Aging

Rosso: Tonneau 10HL
Brunello's: first 500 and 1000L, later in 20HL and 40HL casks. 15 months aging in bottle. 

fARming

Certified organic, in conversion to Biodynamic. 

visit website

Salicutti


Deze pagina printen

#/pagina
 
Afdrukken / PDF
Type of wine
Vintage
2019

Brunello di Montalcino - Sangiovese (19) S

Brunello di Montalcino - Sangiovese (19) S
Deze wijn is op voorraad
Type of wine
Vintage
2019

Brunello di Montalcino ’Sorgente’ - Sangiovese (19) S

Brunello di Montalcino ’Sorgente’ - Sangiovese (19) S
Deze wijn is op voorraad
Type of wine
Vintage
2019

Brunello di Montalcino ’Piaggione’ - Sangiovese (19) S

Brunello di Montalcino ’Piaggione’ - Sangiovese (19) S
Deze wijn is op voorraad
Type of wine
Vintage
2016

Brunello di Montalcino ‘Teatro‘ (16) - Sangiovese S

Brunello di Montalcino ‘Teatro‘ (16) - Sangiovese S
Deze wijn is op voorraad

We zijn enorm tevreden met deze fraaie toevoeging tot de portfolio. Salicutti is een wijnbedrijf in regio Montalcino, het bestaan van de regio dateert verder terug van het jaar 1800. De wijngaarden liggen aan de oostkant van de regio op de uitlopers van de beroemde vesting van de stad Montalcino. Het wijngoed is sinds 1990 in de handen van de Siciliaan Francesco Leanza. Hij werd verliefd op het fraaie landschap en besloot Salicutti te kopen. Hij besluit na een jaar op de oude vervallen boerderij gewoond te hebben iets te gaan doen wat velen doen in Montalcino, het maken van wijn. En dan ook nog heel specifiek van Sangiovese druiven, geen blend maar de focus op één druif. De Tenuta beslaat 11 ha en er ontstaat een wijngaard van nog geen 4,5 ha (1994) groot naast grote bospercelen en olijfbomen. In het begin vallen zijn wijngaarden nog onder Chianti maar later door de opkomst van Brunello als wijn ziet hij zijn kans om aan te sluiten bij deze inmiddels wereldberoemde top DOCG. Salicutti is grofweg opgedeeld in drie verschillende cru’s: Sorgente (1,8 ha), Paggione (1,1 ha) en Teatro (0,7 ha). Het terroir bestaat voornamelijk uit mergel; een mix van kalk (zee bodem) en klei. Wat Brunello betreft de perfecte mix voor het verbouwen van hoogwaardige kwaliteit Sangiovese druiven. De wijngaarden worden vanaf de start in de jaren ’90 in biologische bewerkt, sinds 2004 de eerste biologische gecertificeerde tenuta van Montalcino en er is inmiddels gestart onder de nieuwe eigenaren aan een biodynamische aanpak. Gisting vindt plaats in open rvs tanks met de eigen gisten voor ongeveer drie weken. De Rosso rijpt in tonneau van 10 hl, waarvan 20% nieuw is. De Brunello's rijpen drie jaar op hout, ze starten in 500 een 1000 liter vaten en daarna worden die geblend in 20 hl en 40 hl vaten. 

In 2016 verkoopt Francesco Leanza de tenuta wegens opvolging aan het Duitse stel Eichbauer. De Eichbauer’s komen uit München (bezitten o.a. een ** restaurant) en zijn helemaal verknocht aan het prachtige landgoed van Francesco. Ze kopen het en beloven het door te ontwikkelen. Er is inmiddels een gloednieuwe kelder gebouwd en er is veel werk verricht in de wijngaarden om deze verder te optimaliseren. De naam en faam van Salicutti gaat verder in de handen van de Eichbauer familie. Hun eerste release’s van 2015 en 2016 zijn veel belovend en nu heel beperkt beschikbaar.