Menu
https://www.smaragdwijnen.nl/winemakers/italie-21/toscane-marken-abruzzen-lazio/ampeleia-grosseto
Zoeken

OWNER

Giovanni Podini & Elisabetta Foradori 

WINEMaker

Marco Tait

region

Grosetto – Maremma – Toscana 

Vineyard holding

125 ha of which 35 ha is planted with varieties on the different altitudes

Soil types

Clay, galestro, and palombini

varieties

Alicante Nero (Grenache) Cabernet Franc, Trebbiano, Sangiovese, Alicante Bouschet, Mourvèdre 

Fermentation

Fermentation occurs spontaneously with natural yeast in concrete – 25 mg/l of sulphur 

Aging

Concrete and foudre

fARming

Biodynamic certified - Demeter

visit website

http://www.ampeleia.it


Deze pagina printen

#/pagina
 
Afdrukken / PDF
Type of wine
Vintage
2020

Rosato di Ampeleia - Alicante Nero

Rosato di Ampeleia - Alicante Nero
Deze wijn is op voorraad
Type of wine
Vintage
2022

Unlitro - Alicante Nero, Carignan, Alicante Bouschet

Unlitro - Alicante Nero, Carignan, Alicante Bouschet
Deze wijn is op voorraad
Type of wine
Vintage
2020

Kepos - Alicante Nero, Mourvèdre, Carignan (20)

Kepos - Alicante Nero, Mourvèdre, Carignan (20)
Deze wijn is op voorraad
Type of wine
Vintage
2020

Magnum Cabernet Franc ‘Vigna dell‘Asina - Cab. Franc (20)

Magnum Cabernet Franc ‘Vigna dell‘Asina - Cab. Franc (20)
Deze wijn is op voorraad
Type of wine
Vintage
2018

Ampeleia Rosso - Cabernet Franc (18)

Ampeleia Rosso - Cabernet Franc (18)
Deze wijn is op voorraad
Type of wine
Vintage
2019

Ampeleia Rosso - Cabernet Franc (19)

Ampeleia Rosso - Cabernet Franc (19)
Deze wijn is op voorraad
Type of wine
Vintage
2019

Magnum Ampeleia Rosso - Cabernet Franc (19)

Magnum Ampeleia Rosso - Cabernet Franc (19)
Deze wijn is op voorraad

Elisabetta Foradori, de vrouw met de enorme drang naar het maken van drinkbare en pure ‘natuur’ wijnen in de Dolomiti, gaat in 2002 een joint-venture aan met twee partners in het zuiden van Toscane. Na een zoektocht van twee jaar valt haar oog op een afgelegen azienda in het gehucht Melita, gelegen naast de Romeinse vesting Roccatederighi. We zitten officieel in het Massa Marittima, een gepolderd moerasgebied dat op zo’n 50 km ten noorden van Grosetto ligt. Elisabetta proeft de klasse van de wijnen verbouwd op de ‘Colline Metallifere’, een gebied dat bekend is geworden door de ‘mijnen’ van ijzer en koper uit de bodem. Na het proeven van de Cabernet Franc koopt ze direct de azienda gelegen op 600 meter hoogte met een zware kleibodem en nog twee percelen in een lager gelegen deel met een luchtige zandbodem. Hier gaa ze vanaf 2006 Kepos maken en in 2011 Unlitro.

Sommige wijngaarden worden opnieuw aangeplant en er wordt direct gestart met een biologische aanpak. In 2009 zelfs een stapje extra door de volledige 35 ha biologisch-dynamisch te gaan verbouwen. De aandacht ligt volgens Simona, die samen met wijnmaker Marco verantwoordelijk is voor Ampeleia, op het stimuleren van de diversiteit op het landgoed. Naast de wijngaarden vind je ook kruiden, olijfbomen, vijf runderen, groenten, granen en stukken met bos. Simona verteld dat ze enkel werken met mediterrane rassen als Alicante nero (Grenache noir), Carignan, Alicante Bouscet, Sangiovese en 3 ha met oude Cabernet Franc stokken die op 650 meter hoogte indrukwekkende resultaten geeft. De kelder is volledig gevuld met cementen vaten, amfora’s en een paar grote houten vaten van 3000-5000 liter. In de stijl van Elisabetta werkt Simona en haar 9-koppige team veelal in de wijngaarden. In de wijnkelder laten ze echter vooral de natuur haar werk doen.

Tijdens de proeverij spat de verfijning er vanaf, met luchtige rode wijnen van rijp fruit. Nergens proef je teveel maceratie, onrijpe aroma’s of eikenhout. Ik ben vooral onder de indruk van de Alicante Nero, ‘The Pinot Noir of the south’ zoals Elisabetta vertelt. De wijnen worden waar nodig licht gefilterd en met maximaal 20 mg per liter zwavel gebotteld, mediterrane & naturel it is!

Video