Categorieën
Mijn account
https://www.smaragdwijnen.nl/winemakers/italie-12/manuel-marinacci-barbaresco
Zoeken

OWNER

Manuel Marinacci 

WINEMaker

Manuel Marinacci 

region

Barbaresco - south of Treiso village near the river Elvio. 

Vineyard holding

4 ha next door the winery - clos idea 

Soil types

Bleu Marl - Limestone 

varieties

Nebbiolo, Dolcetto & Barbera 

Fermentation

Reds ferment with the skins for 7 to 30 days in concret vats with naturel yeast 

Aging

Steel for the Dolcetto and Big botti for the Barbaresco (20-24 months)

fARming

Organic - not certified  

visit website

Marinacci


Deze pagina printen

#/pagina
 
ProducerManuel Marinacci
Type of wineRood
CountryItalië
RegionAlba / Piëmonte
Grape varietyDolcetto
Vintage2017
FermentationMet de hand ontsteeld, zonder te kneuzen vergist in een beton tank deels onder druk van de gesloten tank met het natuurlijke gist, geperst
AgeingTank van beton / cement

Dolcetto d‘Alba - Dolcetto

Dolcetto d‘Alba - Dolcetto
Configureer uw product
ProducerManuel Marinacci
Type of wineRood
CountryItalië
RegionAlba / Piëmonte
Vintage2014
FermentationKneuzen, vergisting in de staaltank met de schillen en het natuurlijke gist, persen
AgeingBotti / Big Oak 2500L+

Barbaresco ‘Rocche Massalupo‘ - Nebbiolo

Barbaresco ‘Rocche Massalupo‘ - Nebbiolo
Configureer uw product

n mei 2019 zijn op bezoek in Barolo. Na een tasting bij Marie-Thérèse van Bartolo Mascarello (helaas kunnen we niet aan deze wijn komen) krijgen we de tip om even te gaan kijken bij Manuel Marinacci in het gehucht San Serno d’Elvio. We bellen, vertellen dat we Marie-Thérèse echt even langs te gaan om één van haar favoriete Barbaresco wijnen te proeven. We rijden richting Neive en Treiso en rijden vervolgens het dal in. Als we uitstappen voelen we een koele bries door de vallei trekken die recht op de wijngaarden blaast. 

Manuel loopt met ons een rondje door de wijngaarden en verteld dat hij één wijngaard heeft van 4 hectare beplant met Nebbiolo, Barbera en zeer oude stokken Dolcetto (1968). Deze hoek van Barbaresco was vroeger bekend om haar wereldklasse Dolcetto en de lokale bevolking dronk dit vroeger maar al te graag. Barolo en Barbaresco van Nebbiolo druiven waren 15-50 jaar terug zwaardere en strenge wijnen en de Dolcetto sappig en puur. Maar de fashion is inmiddels Nebbiolo en veel Dolcetto is er verdwenen. 

Het terroir van deze koele wijngaard bestaat uit de beroemde witte mergel. Dit fungeert als een soort spons om de wortels in de warme zomer te voorzien van genoeg verkoeling en het water wordt uitstekend opgeslagen in deze arme bodem. De ‘Clos’ van Manuel ligt er prachtig bij, hij doet al het werk alleen en wil dat vooral zou blijven doen. De wijngaarden zijn biologisch, niet gecertificeerd, Manuel houd sowieso niet van overbodige zaken en probeert alles zo helder en overzichtelijk houden. “Wijn maken gaat niet om fashion je moet de historie en traditie respecteren en dat vertalen naar de wijn”  amen! 

In zijn kleine kelder proeven we aantal interessante wijnen! De Dolcetto 2017 is echt verrukkelijk, nooit eerder zo’n hoge kwaliteit wijn geproefd van deze vriendelijke blauwe druif. Manuel verteld dat het echt door de wijngaard komt omdat hij verder niks anders doet dan de most vergisten op staaltank. De Barbaresco is er puur en delicaat, wat een goede zuren, rijp fruit en verfijnde tannine’s, de koele wind doet duidelijk zijn werk in de wijngaard. 

We proeven 2018, 2017 (zeer warm jaar, veel structuur), 2016 (groots, onthouden!!) en 2015 (rijp en krachtig) van de grote Sloveens eikenhouten vaten, ook wel botti genaamd. Dan van fles 2014, een vochtig en koud jaar, meer dan 70% van de oogst verloren of gesnoeid, wat er bleef hangen was gezegend met een prachtige laatste maand en het fruit werd prachtig rijp. Wie niet goed voor geselecteerd heeft om toch zijn volumes te maken kan ik 2014 nooit een grote wijn maken. Daarna nog 2009 en 2010. Nu begrijpen we waarom Marie-Thérèse de wijnen van Manuel zo kan waarderen!