Categorieën
Mijn account
https://www.smaragdwijnen.nl/winemakers/italie-12/elisabetta-foradori-dolomiti
Zoeken

OWNER

Elisabetta Foradori 

WINEMaker

Emilio Zierock

region

Trentino – Mezzolombardo – Vigneti Delle Dolomiti 

Vineyard holding

25 ha

Soil types

Alluvial, clay, and limestone

varieties

Teroldego – Manzoni Bianco – Nosiola – Pinot Grigio 

Fermentation

Tinajas, concrete, and wood – different fermentation for different wine – 28-40 mg/l of sulphur 

Aging

Concrete and wood - old and large   

fARming

Biodynamic - Demeter

visit website

http://www.elisabettaforadori.com


Deze pagina printen

#/pagina
 
ProducerForadori
Type of wineWit
CountryItalië
RegionDolomiti
Grape varietyIncrozi Manzoni
Vintage2016
FermentationKneuzen, koude inweking en vervolgens de vergisting in een open staaltank met het natuurlijke gist, persen
AgeingAcacia hout foudré 500L+

Fontanasanta - Incrozi Manzoni

Fontanasanta - Incrozi Manzoni
Configureer uw product
ProducerForadori
Type of wineOrange
CountryItalië
RegionDolomiti
Grape varietyNosiola
Vintage2015
FermentationKneuzen, vergisting in de anfora met de schillen en het natuurlijke gist
AgeingAnfora

Nosiola Anfora - Nosiola

Nosiola Anfora - Nosiola
Beperkt op voorraad
Configureer uw product
ProducerForadori
Type of wineOrange
CountryItalië
RegionDolomiti
Grape varietyPinot Gris / Pinot Grigio
Vintage2017
FermentationKneuzen, vergisting in de anfora met de schillen en het natuurlijke gist
AgeingAnfora

Magnum Fuorpista Anfora - Pinot Grigio

Magnum Fuorpista Anfora - Pinot Grigio
Configureer uw product
ProducerForadori
Type of wineRood
CountryItalië
RegionDolomiti
Grape varietyTeroldego
Vintage2018
FermentationVergisting van een deel van de hele trossen met een deel van de steeltjes in een afgesloten tank (Carbonique) met de natuurlijke gisten, persen
AgeingTank van beton / cement

Lezér - Teroldego

Lezér - Teroldego
Niet op voorraad
Configureer uw product
ProducerForadori
Type of wineRood
CountryItalië
RegionDolomiti
Grape varietyTeroldego
Vintage2016
FermentationVergisting van een deel van de hele trossen met een deel van de steeltjes in een afgesloten tank (Carbonique) met de natuurlijke gisten, persen
AgeingEikenhout foudré 500L+

Dolomito Rosso - Teroldego

Dolomito Rosso - Teroldego
Configureer uw product
ProducerForadori
Type of wineRood
CountryItalië
RegionDolomiti
Grape varietyTeroldego
Vintage2016
FermentationKneuzen, vergisting in de anfora met de schillen en het natuurlijke gist
AgeingAnfora

Sgarzon Anfora - Teroldego

Sgarzon Anfora - Teroldego
Configureer uw product
ProducerForadori
Type of wineRood
CountryItalië
RegionDolomiti
Grape varietyTeroldego
Vintage2016
FermentationKneuzen, vergisting in de anfora met de schillen en het natuurlijke gist
AgeingAnfora

Morei Anfora - Teroldego

Morei Anfora - Teroldego
Configureer uw product
ProducerForadori
Type of wineRood
CountryItalië
RegionDolomiti
Grape varietyTeroldego
Vintage2016
FermentationKneuzen, koude inweking, vergisting in een open tanks van cement/beton met een deel van de hele trossen en het natuurlijke gist, persen
AgeingEikenhouten vat 1000L+

Granato - Teroldego

Granato - Teroldego
Configureer uw product
ProducerForadori
Type of wineRood
CountryFrankrijk
RegionDolomiti
Grape varietyTeroldego
Vintage2015
FermentationKneuzen, koude inweking, vergisting in een open tanks van cement/beton met een deel van de hele trossen en het natuurlijke gist, persen
AgeingEikenhouten vat 1000L+

Magnum Granato - Teroldego

Magnum Granato - Teroldego
Beperkt op voorraad
Configureer uw product

Tijdens mijn werk als sommelier bij Restaurant Cordial proefde ik voor het eerst een ‘Teroldego’ van de Campo Rotaliano. Mijn leermeester Roy Pelgrim vertelde me dat Elisabetta Foradori de beste referentie is voor de onbekende Noord-Italiaanse bergregio ‘Dolomiti’, op de noordelijke kop van het Gardameer.

De Foradori’s maken sinds 1902 wijnen in de regio. Elisabetta begint in 1984 met het maken van haar eerste wijnen. Ze valt gelijk op door de hoge kwaliteit van de Teroldego. Ook al zijn de wijnen in de beginjaren wat ‘degelijk’, er is niemand die zo goed als Elisabetta met Teroldego overweg kan. Het moet twee jaar geleden zijn geweest dat ik een schitterende documentaire zag waarin zij in het Italiaans sprak over haar wijnen. Dit moest ik maar weer eens gaan proeven. Vorig jaar in Parma op een kleine beurs heb ik een uur met haar geproefd, waarbij ze alles perfect aan me heeft uitgelegd. Het domein van Elisabetta is 26 ha groot. 80% van de aanplant is de blauwe Teroldego druif en de rest is wat wit van Incrocio Manzoni. Ze merkt dat de natuur grote invloed uitoefent op haar wijngaarden om vervolgens opzoek te gaan naar de kracht van de natuur. Ze zocht methodes om de wijngaarden meer te stimuleren zonder chemische en synthetische middelen. Haar eerste ervaring met biologisch-dynamisch verbouwen in 2002 opende dan ook haar ogen. Ze merkte direct dat de energie van de stokken toeneemt, er gezondere druiven komen en er een prachtig ecosysteem in haar wijngaarden ontstaat. Sinds 2008 is ze gestart met vergisten op Amfora, grote aardewerkpotten van 1000-2000 liter van klei gemaakt.

Ze is een purist, innemend, altijd vriendelijk en verteld met heel veel passie over haar levenswerk! Ik ben dan ook zeer vereerd dat ik jaarlijks een allocatie krijg van haar topwijnen. Voor mij zijn haar wijnen in de ‘vin naturel’ hoek samen met Alexandre Bain en JF Ganavat de allergrootste!