Menu
Categorieën
Mijn account
https://www.smaragdwijnen.nl/winemakers/griekenland-1/volacus-tinos
Zoeken

OWNER

Michalis & Eirini Kontizas

WINEMaker

Michalis Kontizas & Ilias Roussakis

region

Tinos  

Vineyard holding

12 ha 

Soil types

Granite and sand 

varieties

90% is Assyrtiko en Malagouzia and the other 10% is Mavrotragano and Rosaki

Fermentation

Crushed and pressed into steeltank, natural fermention with indigenous yeast 

Aging

Stainless steel tank 

fARming

Organic certified 

visit website

https://www.volacuswine.gr


Deze pagina printen

#/pagina
 
Afdrukken / PDF
Type of wine
type of wineWit
Vintage
2019

Malagousia Tinos - Malagousia

Malagousia Tinos - Malagousia
Deze wijn is op voorraad
Type of wine
type of wineWit
Vintage
2019

Assyrtiko Tinos - Assyrtiko

Assyrtiko Tinos - Assyrtiko
Deze wijn is op voorraad

De in Tinos geboren en getogen Michalis Konitzas en zijn vrouw Eirini keren tijdens de financiële crisis vanuit Athene in 2004 terug naar hun geboorte eiland. Ze kopen een stuk grond van 10 hectare waar al 1,5 hectare wijngaard aanwezig is. De wijnen worden gemaakt in het dorpje Falatodos gelegen op 425 meter hoogte aan de rand van de Middellandse Zee. Ze zijn eerst een half jaar bezig om de wijngaarden vrij te maken van de enorme 'volakes' rotsen die in het land liggen. Een flinke investering in tijd, geld en energie maar een drom verwezenlijken kost nou eenmaal veel toewijding.  De eerste wijn wordt gemaakt van de oogst in 2010 van de al aanwezig aanplant Assyrtiko. 

Tinos ligt in de Middellandse Zee en behoort tot de Cycladen eilanden en ligt naast Mykonos. Er wonen 10.000 mensen verdeeld over 45 dorpen en stadjes. Op het moment zijn er zeven wijnmakers actief op het eiland die samen goed zijn voor 50 hectare wijngaard. Voor de tweede oorlog was er meer wijnbouw maar na de oorlog lag de focus op veeteelt. 

Meer dan tien jaar later bestaat het wijngoed uit 12 ha biologische wijngaard in hun fraaie 'clos' (foto boven) omringt door de bijzondere granieten rotsen. Het biologisch werken is niet altijd makkelijk aangezien de zee dichtbij is en de mist in de wijngaarden voor vervelende schimmels kan zorgen maar Michalis weigert in zo'n fraaie natuurlijke omgeving met chemische middelen of pesticiden te werken. Dit klinkt voor ons logisch, maar je moet het wel even doen allemaal. Hier geen vulkanisch terroir maar zand en graniet. 

Ik kwam de wijnen van Volacus op het spoor door een review van Jancis Robinson in mijn zoektocht naar bijzonder Grieks wit. 90% van de aanplant bij Volacus zijn witte mediterrane druivenrassen. De Malagouzia (zacht en aromatisch) en Assyrtiko (fruitig, zilt, kruidig) gedijen uitstekend in het warme droge klimaat waar de wind van zee voor verkoeling zorgt. Ze werken samen met een vooraanstaande oenoloog die op beroemde Santorini een aantal succesvolle wijnhuizen begeleid heeft. De druiven worden op de farm vergist op staaltank. In het midden van de wijngaard staat een kleine kelder opgetrokken uit de stenen die in de wijngaard lagen. 

De wijnen zijn ondank de nog jonge leeftijd van de stokken van zeer goed niveau. Een zuivere aanzet en goede vulling van het fruit, typisch mediterraan met een fijne frisheid. Griekse finesse op voorraad.