Categorieën
Mijn account
https://www.smaragdwijnen.nl/winemakers/griekenland-1/ktima-ligas-pella
Zoeken

OWNER

(Owner)

WINEMaker

(Winemaker)

region

(Region)

Vineyard holding

(Vineyard holding)

Soil types

(Soil types)

varieties

(Varieties)

Fermentation

(Fermentation)

Aging

(Aging)

fARming

(Farming)

visit website

www.ligas.gr


Deze pagina printen

#/pagina
 
ProducerKtima Ligas
Type of wineOrange
CountryGriekenland
RegionPella
Grape varietyAssyrtiko
Vintage2016
FermentationKneuzen, vergisting in de staaltank met de schillen en het natuurlijke gist, persen
AgeingTank van beton / cement

Maison Ligas Orange - Assyrtiko

Maison Ligas Orange - Assyrtiko
Configureer uw product

Al sinds de oudheid wordt de regio Pella in Noord-Griekenland geassocieerd met wijn. Dit is de plek waar de tragikomische poëet Euripides zijn laatste werk Bacchae schreef. Het is tevens het stuk land waar Alexander de Grote geleefd heeft. Ktima Ligas is in het bezit van Thomas Ligas, een wijnmaker die na zijn studie oenologie in Frankrijk, en in 1985 naar deze regio kwam om de lokale ecosystemen te bestuderen om op die wijze de onderscheidende kwaliteiten van dit gebied te kunnen accentueren in zijn wijnen. Thomas’ zoon Jason en dochter Meli zijn inmiddels ook afgestudeerd oenoloog en helpen hem bij het produceren van de wijn en het beheren van de wijngaarden.

Zoals reeds gememoreerd, bevindt Ktima Ligas zich in de regio Pella in Noord-Griekenland. In Giannitsa om precies te zijn, de grootste stad van deze regio. Het ligt 48 kilometer ten noordwesten van Thessaloniki. De glooiende heuvels van Pella baden in het zonlicht, maar genieten tegelijkertijd van een koel briesje. De wijngaard van Ligas put zijn werkelijke kracht echter uit de grond, die voornamelijk bestaat uit klei en daarnaast een kalkachtig karakter heeft. Verder valt op dat de grond goed gedraineerd is. Daarnaast werkt Thomas uitsluitend met lokale, inheemse druivenrassen als Roditis, Kidonitsa en Assyrtiko voor wit en de rode Xinomavro en een klein beetje Limnio.

Thomas Ligas hanteert een natuurlijke benadering ten aanzien van wijnbouw (Permacultuur). Het gaat in zijn ogen zelfs verder dan biologische landbouw, waardoor de zo typische oorspronkelijke kenmerken van de druif intact blijven. Voorkomen is beter dan genezen, moet hij gedacht hebben. Hij is namelijk altijd op zoek is naar preventieve interventies die in overeenstemming zijn met de biologische wijnbouw. Dit minimaliseert de behoefte aan correcties, en geeft een maximale smaak aan zijn wijnen!

In de wijnkelder werken ze volledig naturel. Vergisting van de witte wijnen gebeurt deels met de schillen (orange wine) en de rode wijnen proberen ze zo ‘juicy’ en zacht mogelijk te krijgen (Xinomavro, ‘black acid’ vrij vertaald geeft enorm heftige wijnen). Bij de botteling gebruiken ze af en toe een beetje zwavel, verder Tres Naturel!