Menu
https://www.smaragdwijnen.nl/winemakers/frankrijk-52/jura-savoie/jean-francois-ganevat-jura
Zoeken

OWNER

Jean-Francois en Anne Ganevat 

WINEMaker

Jean-Francois en Anne Ganevat 

region

Jura

Vineyard holding

13 ha  

Soil types

Jurrasic chalk

varieties

Chardonnay - Savagnin - Pinot Noir - Poulsard - Trousseau - Enfarriné - Petit Béclan 

Fermentation

Natural fermentation - oak barrels - no additions  

Aging

Old oak barrels  

fARming

Biodynamic certified 


Deze pagina printen

#/pagina
 
Afdrukken / PDF
Type of wine
Vintage
2021

VDF Cuvée Madelon Rouge - Gamay, Enfarinés & Trousseau

VDF Cuvée Madelon Rouge - Gamay, Enfarinés & Trousseau
Deze wijn is op voorraad

Voor velen zal de naam Jean-François Ganevat nog onbekend in de oren klinken, maar volgens insiders is dit, samen met Elisabetta Foradori en Alexandere Bain, één van de beste ‘vin naturel’ wijnmakers op deze aardbol. Jean-François werkte tien jaar bij Domaine Marc Morey in Chassagne-Montrachet voordat hij in 1998 met een goed gevulde rugzak aan kennis terugkeert naar de Jura.
De Ganevats maken in het gehucht Rotalier al wijn sinds het jaartal 1650. Jean-François gooit het roer in 1999 drastisch om, en zet de stap naar biologische wijnbouw alvorens hij in 2005 volgens de biodynamische principes gaat werken. Het is heel hard werken in het begin, want de 8 ha wijngaard liggen verdeeld over 36 verschillende percelen en vragen het uiterste van Jean-François. Naast dit enorme aantal percelen treffen we een keur van oude rassen aan: Chardonnay, Pinot Noir, Trousseau, Poulsard, Savagnin (vert en jaune), Petit Béclan, Gros Béclan, Gueuche (wit en rood), Seyve-villard, Corbeau, Portugais Bleu, Enfariné, Argant en Poulsard blanc. De percelen zijn beplant met een zeer hoge dichtheid, maar als je een superieure bodem hebt dan is dit enkel een voordeel. Op sommige percelen vinden we maar liefst 40.000 stokken per hectare. 

De opvoeding van de wijnen geschiedt op gebruikt hout en vindt plaats zonder interventie of toevoegingen (ook geen sulfiet) op de fijne lie (géén bâtonage) tot aan het (ongefilterd) bottelen. Dan pas wordt een verwaarloosbare hoeveelheid sulfiet toegevoegd. En niet eens altijd. Ganevat zegt hierover: ‘Ik wil sap van gefermenteerd fruit maken, dat smaakt naar waar het vandaan komt en 100% drinkbaar is’. De (witte) wijnen lijken meer op 1er Cru’s uit de Bourgogne dan op het traditionele, oxidatieve type Jura. Ze stralen de dynamiek en grenzeloze energie van Ganevat zelf uit. Oerwijnen die vibreren. Zijn faam zingt werkelijk rond door wijnland.  
Als sommelier was ik al zeer gecharmeerd van de wijnen van Jean-François en gelukkig kan ik jaarlijks aan mijn klanten een kleine allocatie aanbieden. Deze wijnen horen immers thuis op een topwijnkaart!

Door de grote vraag helaas beperkt leverbaar. De wijnen worden één keer per jaar door middel van een allocatie verdeeld.

AWARDED SINCE 2022

The Robert Parker Green Emblem is a prestigious award created three years ago to recognize and celebrate the most extraordinary cases of sustainable efforts in the wine industry. It is a symbol of honor and distinction granted to wine producers that have demonstrated outstanding achievements in sustainability and environmental stewardship.

"Jean-François Ganevat is not only one of the leading producers in Jura, he is also a role model for many young growers in the region and around the world. He took over from his father in 1998 after a decade of working in Burgundy, and that same year they started the transition to organic and moved to biodynamics in 2006. Today, all of his vineyards are Demeter certified in organic and biodynamic viticulture. Like many of the best growers, he does not use the organic and biodynamic approach in the vineyard as a sales argument and instead does it out of pure conviction. Ganevat works biodynamically and takes vineyard work very seriously. He employs one full-time person per hectare of vineyard, which implies very high running costs. But he does not want to make the wine prices high, even if the secondary market seems to be cashing in on them. He is one of the most revered producers of natural wines; the wines have character and precision, and they are clean and showcase the grapes, soils and vintages faithfully. He's often referred to as 'L’Enfant terrible' from Jura, a name with which he seems quite comfortable and a role he likes to play, being a bad boy. He even has a Poulsard red named precisely Cuvée de L’Enfant Terrible. He likes to joke and be casual, but behind his informal and jovial façade, there is someone with solid knowledge about vineyards and winemaking. He is not a simple peasant; he knows what he is doing, and he is a very smart guy. He works with his sister Anne in the south of the Jura, in the village of Rotalier, which is classified in the appellation Côtes du Jura. They work by soil and variety, marl, limestone and schist and Chardonnay, Savagnin, Pinot Noir, Poulsard and Trousseau (and some of the pre-phylloxera varieties, too), with and without 'flor', so the number of bottlings is very high."

Video