Menu
https://www.smaragdwijnen.nl/winemakers/frankrijk-42/bourgogne/berthelemot-meursault
Zoeken

Domaine Berthelemot - Meursault

“Winemaking is a precise art - healthy vines, however old , will always express their worth.”

Brigitte Berthelemot

OWNERs

Brigitte Berthelemot & Thomas Berthelemot

WINEMAKER

Marc Cugney

REGION

Burgundy - Meursault

VINEYARD HOLDING

15ha

SOIL TYPES

Chalk & Clay 

VARIETIES

Chardonnay & Pinot Noir

FERMENTATION

Oak barrel - max 25% new oak 

AGING

Oak barrel -  max 25% new oak - untill June the year after harvest - some battonage, but before the malo starts

FARMING

Organic certified (since 2021) with biodynamic influence

VISIT WEBSITE

https://domaineberthelemot.com/en/


Deze pagina printen

#/pagina
 
Afdrukken / PDF
Type of wine
Vintage
2021

Bourgogne Blanc Parties - Chardonnay (21) B

Bourgogne Blanc Parties - Chardonnay (21) B
Niet op voorraad
Type of wine
Vintage
2021

Puligny-Montrachet - Chardonnay (21) B

Puligny-Montrachet - Chardonnay (21) B
Niet op voorraad
Type of wine
Vintage
2021

Meursault - Chardonnay (21) B

Meursault - Chardonnay (21) B
Niet op voorraad
Type of wine
Vintage
2021

Pulingy-Montrachet ‘les Levrons‘ - Chardonnay (21) B

Pulingy-Montrachet ‘les Levrons‘ - Chardonnay (21) B
Niet op voorraad
Type of wine
Vintage
2020

Chassagne-Montr. 1e cru ‘Abbaye de Morgeot‘ - Chard. B

Chassagne-Montr. 1e cru ‘Abbaye de Morgeot‘ - Chard. B
Niet op voorraad

Domaine Berthelemot is gestart in 2006 door Brigitte Berthelemot na het samenvoegen van de percelen van twee domeinen (Yves Darviot en Jean Garaudet). Vanaf 2017 is haar zoon Thomas in het bedrijf erbij gekomen en hij geeft een moderne en nieuwe impuls. Het domein heeft 15 ha aan wijngaarden in Pommard, Monthélie, Beaune, Puligny-Montrachet, Chassagne-Montrachet en Meursault. Marc Cugney is de verantwoordelijke wijnmaker.

Berthelomot is gevestigd in Meursault. Focus is het laten zien van een speciefiek terroir in de wijn. Er wordt veel tijd in de wingaarden besteed en er zijn veel oude stokken te vinden. De witte wijnen worden whole bunch geperst, waarnaar een koude stabilisatie plaatsvind. Gisting vind plaats op hout, met een enkele keer geselecteerde gisten om teveel variatie uit te sluiten. Voordat de malo gebeurd is er af en toe battonage, aangepast op de smaak van de wijn. Voor de rijping wordt maximaal 25% nieuw hout gebruikt en de wijnen liggen tot bottlen in juni op de fijne lies. 

Al hun wijnen zijn waanzinnig elegant, eerlijk en puur. Ze zoeken nooit naar overextractie. Je proeft gewoon dat ze hier alles controleren en dat het sap met zoveel zorg en aandacht gevinifieerd wordt. Vanaf 2018 is het begin gemaakt naar Biologisch werken en vanaf 2021 is het domein gecertificeerd bio. Daarnaast worden er Biodynamische werkwijzen toegepast op de wijnaarden. Met de komst van Thomas, biodynamische invloeden en een aantal zeer interessante nieuwe wijnen die eraan komen zijn wij enthousiast!