Menu
https://www.smaragdwijnen.nl/winemakers/frankrijk-39/des-carlines-jura
Zoeken

OWNERs

Patrick & Sophie Ligeron

WINEMaker

Patrick Ligeron

region

Jura

Vineyard holding

11 ha 

Soil types

Jurrasic chalk 

varieties

Chardonnay - Savagnin - Poulsard - Trousseau

Fermentation

Natural fermentation - oak barrels - no additions  

Aging

Old oak barrels  

fARming

Certified organic with biodynamic influence

visit website
L'Aigle à Deux Têtes


Deze pagina printen

#/pagina
 
Afdrukken / PDF
Type of wine
Vintage
2019

Côtes du Jura Blanc Les Vouivre - Chard. & Savagnin (Ouillé)

Côtes du Jura Blanc Les Vouivre - Chard. & Savagnin (Ouillé)
Deze wijn is op voorraad
Type of wine
Vintage
2018

Magnum C. du Jura Blanc ‘les Vouivre‘ - Char.&Sav. (Ouillé)

Magnum C. du Jura Blanc ‘les Vouivre‘ - Char.&Sav. (Ouillé)
Deze wijn is op voorraad
Type of wine
Vintage
2018

Côtes du Jura Blanc ‘le Calvaire‘ - Chardonnay (Ouillé)

Côtes du Jura Blanc ‘le Calvaire‘ - Chardonnay (Ouillé)
Deze wijn is op voorraad
Type of wine
Vintage
2018

Côtes du Jura Blanc ‘Gaillardon‘ - Chardonnay & Sav (Ouillé)

Côtes du Jura Blanc ‘Gaillardon‘ - Chardonnay & Sav (Ouillé)
Deze wijn is op voorraad
Type of wine
Vintage
2018

Côtes du Jura Blanc ‘en Beaumont‘ - Savagnin (Ouillé)

Côtes du Jura Blanc ‘en Beaumont‘ - Savagnin (Ouillé)
Deze wijn is op voorraad
Type of wine
Vintage
2020

Côtes du Jura Rouge - Poulsard DC

Côtes du Jura Rouge - Poulsard DC
Niet op voorraad
Type of wine
Vintage
N.V.

Macvin du Jura - Chardonnay & Marc du Jura C

Macvin du Jura - Chardonnay & Marc du Jura C
Niet op voorraad

De Jura blijft voor ons één van de spannendste gebieden van Frankrijk. Zo vaak proeven wij spannende en waanzinnig goede wijnen uit dit kleine gebied tussen Beaune en Zwitserland in gelegen. Met de wijnen van Ganevat en Henri le Roy zijn er al een top producenten in ons portfolio, maar wij zagen ruimte voor meer. Zeker toen wij de wijnen van Patrick & Sophie Ligeron tegen kwamen. 

Patrick heeft wijnervaring opgedaan in Londen, onder anders als sommelier bij Claridges en daarna 5 jaar in wijnwinkels. Daarna is hij terug gegaan naar zijn oude woonplaats Reims om export manager te worden bij Gosset. Dat heeft hij 10 jaar gedaan tot 2010. Daarna is hij samen met zijn vrouw Sophie een bedrijf gestart met het exporteren van Franse wijn. In 2015 krijgen ze, terwijl ze opzoek zijn naar nieuwe domeinen om te exporteren, 5 ha wijngaard in de appelatie Château-Chalon aangeboden. Domaine des Carlines is geboren. Ze starten met niets, geen kelder en geen cuverie, dit huren ze bij bevriende wijnmakers in de buurt. De eerste jaargang is 2016 en druiven zijn al bijna rijp op het moment dat ze het contract tekenen. In 2018 krijgen ze ultieme mogelijkheid om de resterende 6 ha en de cuverie te kopen van de voormalig eigenaar. Ze besluiten het te doen en vanaf dat moment bezitten ze bijna 11 van de totale 50 hectare aanwezig in Château-Chalon. Het gaat letterlijk met vallen en opstaan. De mega investering vraagt natuurlijk ook om gezonde druiven en een volle kelder om de rente en aflossing te betalen. Gelukkig is de oogst van 2018 in beide opzichten voortreffelijk. 

Patrick heeft een heel duidelijke filosofie; hij werkt het liefst biologisch of biodynamisch, maar weet ook dat het lang duurt om de wijngaarden om te zetten van de jarenlange conventionele aanpak. Er is bijvoorbeeld jarenlang met een tractor door de wijngaarden gereden waardoor de topsoil helemaal in elkaar is gedrukt. Om de grond weer luchtig te krijgen ben je jaren verder. Er is dus een begin gemaakt aan biologisch werken, maar vooral is er aan de bodem gewerkt. Zo wordt er volop gras en bodembedekkers gezaaiden, gestart met ploegen en er wordt veel tijd besteed aan de juiste snoeitechnieken. 

De wijngaarden zijn 30-45 jaar oud, allemaal op het plateau van Château-Chalon op een hoogte van 520 meter. Gemiddeld zijn de opbrengsten 29hl/ha, dit verklaard ook de concentratie in de wijnen. De bodem in Château-Chalon is grijze mergel; wat heel compact is. Als het regent is het onmogelijk om met een kleine tractor door de wijngaarden te gaan, dus denkt Patrick verder, in de toekomst moet het mogelijk zijn om drones te gebruiken om de wijngaarden te bespuiten. 

Er wordt alleen met super gezond fruit gewerkt. De witte wijnen worden 'whole bunch pressed', krijgen 24-48 uur de tijd om helder te worden en gaan dan gisten met de fijne lie. Er wordt geen bâttonage toegepast en iedere week worden de vaten bijgevuld, om oxidatie en ontwikkeling van flor te voorkomen. De eikenhouten vaten zijn allemaal gebruikt, komen uit de Bourgogne en zijn minimaal 3 jaar oud, Na 18 maanden rijping op hout worden de wijnen nog 6 maanden in rvs gerijpt en vervolgens met minimaal zwavel en zonder te filteren gebotteld. De rode wijnen krijgen een korte ‘elevage’ en komen jong op de markt. De witte wijnen hebben meer tijd nodig.