Menu
https://www.smaragdwijnen.nl/winemakers/frankrijk-56/loire/alexandre-bain-pouilly-fume
Zoeken

OWNER

Alexandre Bain 

WINEMaker

Alexandre Bain 

region

Loire - Pouilly-Fumé, however he bottles as Vin de France due a disagreement with the INAO

Vineyard holding

11 ha devided by two main vineyards which includes 7 individual terroirs 

Soil types

Pierre Precieuse: chalk and clay. L'dange and La Levée: clay and silex 

varieties

Sauvignon Blanc 

Fermentation

Whole bunch press - directly into tank or barrel 

Aging

Fine lie for at least 12 months - old oak - steel or concrete tanks  - no suphur added before botteling

fARming

Biodynamic certified - Demeter 


Deze pagina printen

#/pagina
 
Afdrukken / PDF
Type of wine
Vintage
2020

La Levée VDF - Sauvignon Blanc (20)

La Levée VDF - Sauvignon Blanc (20)
Deze wijn is op voorraad
Type of wine
Vintage
2020

Magnum La Levée VDF - Sauvignon Blanc (20)

Magnum La Levée VDF - Sauvignon Blanc (20)
Deze wijn is op voorraad
Type of wine
Vintage
2019

Pierre Précieuse VDF - Sauvignon Blanc (19)

Pierre Précieuse VDF - Sauvignon Blanc (19)
Deze wijn is op voorraad
Type of wine
Vintage
2019

Magnum Pierre Précieuse VDF - Sauvignon Blanc (19)

Magnum Pierre Précieuse VDF - Sauvignon Blanc (19)
Deze wijn is op voorraad
Type of wine
Vintage
2019

Mademoiselle M VDF - Sauvignon Blanc (19)

Mademoiselle M VDF - Sauvignon Blanc (19)
Deze wijn is op voorraad

Alexandre’s wijngaarden liggen in Tracy-sur-Loire, een gemeente in het Franse departement Nièvre. Het maakt deel uit van het arrondissement Cosne-Cours-sur-Loire, gelegen in de regio Angers. Hij bezit 11 ha in het noorden van de appellatie Pouilly-Fumé. De bodem bestaat uit klei met kalksteen en wordt op traditionele wijze geploegd, met een paard, om de bodem zo levend mogelijk te houden. Zijn kenmerk is dat hij relatief lang wacht met het oogsten van zijn druiven, die daardoor ook veel rijper en geler van kleur zijn.

Hij startte in 2007 met het produceren van wijn met druiven uit zijn eigen wijngaard. In tegenstelling tot veel andere wijnmakers hebben zijn ouders geen achtergrond in de wijnbouw. Zijn grootvader daarentegen had nog wel enkele wijnstokken voor Alexandre. Daarmee kon hij de theoretische kennis die hij had opgedaan aan de ‘Beaune Lycée Viticole’ in praktijk gaan brengen. En niet zonder succes!

Alexandre staat bekend als een echte artisan die puur ‘natuurwijnen’ maakt in deze zo bekende appellatie. Geheel in lijn met het biologische en biodynamische gedachtegoed dat hij zo fervent aanhangt. Hij plukt zijn druiven met de hand, omdat alleen de handmatige oogst zorgt voor een precieze sortering. Tevens kan hij daarmee exact het juiste moment van volwassenheid van de druif bepalen. Alexandre ziet de bodem als een levend organisme. Het evenwicht van die bodem hangt op zijn beurt weer af van de gezondheid van de wijnstok. De wijnen van Alexandre zijn barok, energiek, krachtig en vooral niet wat je verwacht in deze ‘degelijke’ appelation! Maar liefst 18 van de top 50 restaurants uit de San Pellegrino lijst voeren de wijnen van Alexandre op hun wijnkaart, inclusief de Librije in Zwolle. De oogst van 2014 is misschien wel het beste wat ik ooit van Sauvignon Blanc geproefd heb, echt fenomenaal. Helaas voor de AOC Pouilly-Fumé gebotteld als Vin de France, na een zakelijk geschil tussen Alexandre en de INAO!

Bezoek juli 2017
Na de eerste ontmoeting op zijn domaine in 2010 ben ik in juli 2017 richting de Loire gereden voor een bezoek aan Alexandre en Caroline, inmiddels vergezeld met twee kinderen. Als we aankomen dan valt de rust in deze prachtige omgeving direct op. Het wijngoed ligt in Bois-Fleury, een klein dorpje in de appelation Pouilly-Fumé. Saint-Adelain (Dagueneau) en Cosne-sur-Loire zie je in de verte liggen op de puntige heuvels langs de Loire rivier. Het wijngoed telt inmiddels 11 ha wijngaard verdeeld in drie grote percelen. Naast het domaine ligt aan de de Rue La Levée zijn perceel La Lévee op zand en limestone, de stokken zijn hier in 1985 aangeplant. Aan de overkant van de weg liggen een aantal percelen op een glooiende heuvel waar hij Champ Coutier, Grande Hattes en Mademoiselle M van maakt. Hier zit veel leem en zand in de bodem met op sommige stukken wat kalkstenen. Een stuk verder op vinden we de wijngaarden van in mijn ogen zijn beste wijn, de Pierre Precieuse. In deze wijngaard heeft hij 3 ha met relatief oude stokken. Het perceel heeft hij verdeeld in 4 stukken en op deze percelen wordt vergist en gebotteld sinds de oogst van 2015. Tussen de klei- en leemlaag door valt in het perceel Pierre Precieuse het hoge gehalte kalkstenen op wat door de wijngaard ligt. Als we verder naar boven lopen dan zien we steeds meer van deze witte stenen aan de oppervlakte verschijnen. In dezelfde hoek vinden we ook de percelen voor l’Dange en Terre Obus. 
Alexandre heeft een zeer sterke mening over zijn eigen wijngaarden en hoe hij deze bewerkt, alles gaat en staat met het bodemleven. Er wordt dan ook volgens de Demeter certificering biologisch-dynamisch gewerkt. Alle wijngaarden worden geploegd met paard. En snoeien met de hand alleen als het echt nodig is. Hij vind machines in de wijngaard verschrikkelijk, zeker degene die de druivenstokken van hun uitlopers ontdoen. Hij noemt het snoeien met machines ‘een mishandeling voor de druivenstokken’. En het blad groeit op andere plekken toch weer aan, te weinig effect dus. Hij bindt de uitlopers liever zijwaarts op aan de draden waar de druivenstokken door geleid worden. Het gebruik van paarden in plaats van tractoren vindt Alexandre prettig en hij geeft aan dat hierdoor de bodem niet zo hard wordt aangedrukt en er dus meer ruimte is voor het vocht om weg te zakken. 

Er zijn gelukkig al een aantal buren die langzaam richting bio kruipen, maar als je in Pouilly-Fumé wijn maakt dan verkopen de flessen op zijn herkomst heel erg makkelijk en worden de boeren absoluut niet gestimuleerd om betere of ‘schonere’ wijnen te maken.
Een hectare kost inmiddels tussen 150.000 & 180.000 euro in de appelatie, het is big-business hier voor de domaines en het conflict vorig jaar van Alexandre met de INAO komt hier ook uit voor. Een aantal ‘collega’s’ vindt dat Alexandre zich aan de soms idiote regels moet houden van de AOP, wat ertoe heeft geleid dat hij zijn AOP status verloor. Gelukkig besloot de rechter anders in april, en is uitsluiting ongedaan gemaakt. Om een voorbeeld te geven, volgens de regelgeving mag vegetatie in de wijngaard niet hoger dan 30cm zijn, omdat er anders problemen komen met de oogstmachine. Aangezien Alexandre alles met de hand plukt weigert hij hier gehoor aan te geven. Het doodspuiten van je bodem met giftige stoffen mag nog steeds wel en net als in Chablis is het grondwater hier volledig vergiftigd met residuen van de landbouw. Kortom genoeg gesprekken gevoerd, het fijne aan Alexandre vind ik dat hij boeren met een andere idee of beeld niet veroordeelt. Hij kiest gewoon zijn eigen weg waar hij zich prettig bij voelt. Ik vond het wel fascinerend dat sommige planten in de wijngaard heel sterk naar de groenige pyrazine geur van Sauvignon Blanc ruiken. De oogst is hier altijd klein tussen de 30-40 hl per ha, waar 65hl per ha is toegestaan. De oogst van 2016 was door vorst en hagel extreem klein en ook in 2017 ziet het er niet best uit. Daarom kiest Alexandre er nu voor om wijnen pas op de markt brengen als hij vindt dat ze op dronk zijn. 

Na de selectie in de wijngaard worden de druiven met hele trossen geperst, vaak voor meer dan 4 uur om alle aanwezigen gistcellen en smaakstoffen te onttrekken. In de tank start de vergisting gelijk zonder setteling (Debourbage). De lie blijft soms wel voor 18 maanden in de tank zonder dat het geroerd wordt. De wijnen worden soms bij botteling voorzien van een klein beetje sulfiet om ze stabiel te houden voor transport.
In de kelder aangekomen proeven we 15 verschillende tanks, soms van dezelfde wijngaard vergist op barrique, botti, staal, foudré, en soms een tweede pluk of een andere hoek van het perceel. Kortom, het is een grote dynamische vlucht door zijn wijngaarden. Één vat ga ik nooit vergeten, de Madamoiselle M 2012 Sans Ouillage, oftewel Sauvignon uit 2012 dat bijna voor 60 maanden op een grote eikenhout botti ligt, zonder bijgevuld te zijn. Ik moest toch gelijk even denken aan Vin Jaune uit de Jura en toen we het te proeven kregen, waren er absoluut herkenbare zilte tonen te vinden van Vin Jaune! 

Via deze link meer info over het geschil met de INAO:

https://www.smaragdwijnen.nl/alexandre-bain-verliest-zijn-aoc-pouilly-fume-status/

http://www.decanter.com/wine-news/pouilly-fume-winemaker-to-fight-inao-over-right-to-use-aoc-275597/

Video