Menu
https://www.smaragdwijnen.nl/winemakers/frankrijk-56/bourgogne/olivier-morin-bourgogne-chitry
Zoeken

OWNERs

Olivier & Nelly Morin 

WINEMaker

Olivier Morin 

region

Bourgogne Chitry, near Chablis 

Vineyard holding

12 ha 

Soil types

Kimméridgiens & limestone

varieties

50% Chardonnay + 25% Pinot Noir en 25% Aligoté 

Fermentation

Naturel ferments in inox tanks without sulphur 

Aging

Inox tanks en older barrels 

fARming

Organic (in conversion)

visit website

http://www.olivier-morin.fr/index.php?lang=en


Deze pagina printen

#/pagina
 
Afdrukken / PDF
Type of wine
Vintage
N.V.

Crémant de Bourgogne Tentation - Chardonnay & Pinot Noir

Crémant de Bourgogne Tentation - Chardonnay & Pinot Noir
Deze wijn is op voorraad
Type of wine
Vintage
2022

Bourgogne Aligoté Chitry - Aligoté

Bourgogne Aligoté Chitry - Aligoté
Deze wijn is op voorraad
Type of wine
Vintage
2022

Bourgogne Chitry Blanc Constance - Chardonnay (22)

Bourgogne Chitry Blanc Constance - Chardonnay (22)
Deze wijn is op voorraad
Type of wine
Vintage
2017

Bourgogne Chitry ’Olympe’ MT - Chardonnay (17)

Bourgogne Chitry ’Olympe’ MT - Chardonnay (17)
Deze wijn is op voorraad
Type of wine
Vintage
2022

Magnum Bourgogne Chitry ’Olympe’ - Chardonnay (22)

Magnum Bourgogne Chitry ’Olympe’ - Chardonnay (22)
Niet op voorraad
Type of wine
Vintage
2021

Bourgogne Chitry Rouge ‘Constance‘ - Pinot Noir (21)

Bourgogne Chitry Rouge ‘Constance‘ - Pinot Noir (21)
Deze wijn is op voorraad
Type of wine
Vintage
2019

Bourgogne Chitry Rouge ’Vau de Puits’ MT - Pinot Noir (19)

Bourgogne Chitry Rouge ’Vau de Puits’ MT - Pinot Noir (19)
Deze wijn is op voorraad

Verstopt tussen Chablis en Auxerre ligt in een kleine vallei het wijnbedrijf van Olivier Morin. Samen met zijn vrouw Nelly beheren ze 12 hecatare wijngaard beplant met Chardonnay, Pinot Noir en Aligoté. Deze noordelijke gelegen Bourgogne appellation wint langzaam aan populariteit onder de wijnliefhebbers en journalisten. Een artikel in het Franse wijnmagazine 'La Revue du Vin de France' bracht me bij Olivier. Alleen was er in 2015 en 2016 weinig wijn te verdelen door kleine oogsten. Gelukkig in 2017 weer een volle kelder en meldt Olivier dat ik wat kan kopen in 2019. De 2017 is voor de rode wijn uit Chitry formidabel goed, dat geluk hebben we dan na twee jaar wachten. Meer info over Olivier lees je in het leuke artikel onderaan de pagina van het NRC Dagblad. 

De bodem is vergelijkbaar met het nabij gelegen Chablis. De voormalige zeebodems zijn enorm kalkrijk  gevuld met oude fossielen, de Fransen noemen dit 'kimméridgien'. De wijngaarden zijn biologisch bewerkt en in de kelder is Olivier heel precies: strenge selectie, zacht persen en minimaal zwavel. Het geeft echt hele fijne wijnen, zacht en vullend! Prijs en kwaliteit zéér interessant! 

Artikel in NRC Dagblad

Er zijn Nederlandse deejays die worden wereldberoemd. En zo zijn er in Frankrijk deejays die een wijngaard gaan runnen. Na een carrière van plaatjesdraaien op Radio Auxerre en popconcerten organiseren onder de naam Chitry Rock Café ging Olivier Morin weer doen waar hij voor geleerd had op het Lycée Viticole in Beaune: wijn maken. Want het plaatselijk radiostation had hem niet de status van Wolfman Jack bezorgd. En ook het Rock Café werd geen Woodstock.

Toch lag status onder handbereik, in de wijngaard van zijn ouders. Want die bezaten een aantal prachtige hectares in Chitry, ietsje ten westen van Chablis in de vallei van de Yonne, waar volgens overlevering ooit de eerste chardonnaystokken werden aangeplant. En een beetje liefhebber weet dat deze druif het basismateriaal vormt van de beroemdste witte wijn ter wereld, Bourgogne.

In 1992 nam Morin - hij was toen dertig - de wijngaard van ze over om na zes jaar investeringen en verbeteringen in 1998 zijn eerste eigen wijn op de markt te brengen, cuvée Olympe. En gelukkig hanteert Morin bij zijn productie geen tussenpose van vier jaar anders had ik deze 2009 niet kunnen proeven. Daarin is duidelijk de verwantschap met Chablis te bespeuren. Helemaal verwonderlijk is dat niet, want ook de grond is in Chitry kalkrijk. Ooit was er hier sprake van zee en het terroir wordt mede bepaald door prehistorische oesterschelpresten.

In het glas openbaren deze zich in een heerlijke, schone, frisse, krokante, ziltige, niet-commerciële, noordelijke Bourgogne blanc. Heel anders dan de vaak iets exotischer aandoende witte wijnen die aan de andere kant van de Morvan worden geoogst. Ik dronk ‘m naast schol met cantharellen, een gerecht dat ook bij restaurant Seinpost (*) in Scheveningen op de kaart heeft gestaan. Zou u ook eens moeten doen.