Menu
Categorieën
Mijn account
https://www.smaragdwijnen.nl/winemakers/frankrijk-33/xavier-monnot-meursault
Zoeken

OWNER

Xavier Monnot

WINEMaker

Xavier Monnot 

region

Burgundy - Meursault

Vineyard holding

17 ha

Soil types

Chalk & Clay 

varieties

Chardonnay & Pinot Noir

Fermentation

Oak barrel with indigenous yeasts

Aging

Oak barrel - 15%-35% new oak - 12-14 months 

fARming

Ecological with organic influence 

Deze pagina printen

#/pagina
 
Afdrukken / PDF
Type of wine
type of wineWit
Vintage
2018

Bourgogne Blanc Les Grandes Coutures - Chardonnay XM

Bourgogne Blanc Les Grandes Coutures - Chardonnay XM
200 + op voorraad
Type of wine
type of wineWit
Vintage
2018

Meursault ‘le Limozin‘ - Chardonnay XM

Meursault ‘le Limozin‘ - Chardonnay XM
55 op voorraad
Type of wine
type of wineWit
Vintage
2018

Meursault ‘les Chevalières‘ - Chardonnay XM

Meursault ‘les Chevalières‘ - Chardonnay XM
60 op voorraad
Type of wine
type of wineWit
Vintage
2018

Meursault 1e cru ‘Les Charmes‘ - Chardonnay XM

Meursault 1e cru ‘Les Charmes‘ - Chardonnay XM
6 op voorraad
Type of wine
type of wineWit
Vintage
2018

Puligny-Montrachet 1e cru ‘Les Folatières‘ - Chardonnay XM

Puligny-Montrachet 1e cru ‘Les Folatières‘ - Chardonnay XM
24 op voorraad

Xavier Monnot neemt in 1994 zijn ouderlijk domein over nadat hij zijn studie oenologie afrondt. Daarna investeert hij in de kelder en in de wijngaarden, door te herplanten met nieuwe (betere) klonen en de wijngaarden uit te breiden door middel van selection massale van oude stokken. Het domein is gevestigd in Meursault, maar de wijngaarden zijn breder te vinden; van Beaune tot aan Maranges. Wel is er een specialisatie in verschillende wijngaarden binnen Meursault. De wijngaarden zijn zowel met Pinot Noir als Chardonnay aangeplant en Xavier's filosophie is dat de gemiddelde leeftijd van de stokken 30-40 jaar moet zijn. In de kelder worden de Chardonnay druiven met de voet gekneusd waarna de gisting start in barriques met natuurlijke gisten. Tijdens de rijping (die 12-14 maanden duurt) ondergaat de wijn volledige malolactische gisting en enkel aan het einde van de alcoholische gisting wordt bâttonage toegepast. De regionale wijnen rijpen op 15-20% nieuw hout, de village-wijnen op 25% nieuw hout en de 1er Cru wijnen op 30-35% nieuw hout. 

Binnen Meursault zien wij steeds duidelijker een verschil in 2 stijlen. Enerzijds de wat meer ouderwetse stijl; dit houd in rijke, boterige en romige wijnen. Dit kan hier ook makkelijk, want in Meursault hebben veel producenten een goede koele kelder onder de grond. Bâttonage speelt een grote rol samen nieuw hout en met rijp oogsten van het fruit.
Bij de moderne stijl wordt het fruit wat eerder geoogst, nieuw hout is minder belangrijk, samen met de grootte van het hout. Daarnaast zien wij dat er minder bâttonage plaats vind om de boterige smaak te vermijden. Ook verplaatsen de moderne producenten de wijnen na de rijping op hout naar RSV tanks om door te ontwikkelen. Dit zorgt voor meer focus en frisheid voordat de wijn gebotteld wordt. 

Xavier Monnot scharen wij onder de moderne categorie (zoals ook Ballot-Millot en Antoine Jobard). In de jeugd zijn de wijnen soms gereserveerd en wat reductief, maar met tijd of lucht gaan de wijnen open staan en komen ze volledig tot uiting.
Toen wij de wijnen van Xavier voor het eerst proefden viel ons de wat reductieve neus met tonen van vuursteen en gebrande hazelnoten op, op het palet de zuivere zuren en spanning met een mooie structuur. Qua stijl helemaal ons onze smaak en daarom zijn wij ook erg bij dat de wijnen onze kant op komen!