Menu
Categorieën
https://www.smaragdwijnen.nl/winemakers/frankrijk-33/guillot-broux-macon
Zoeken

OWNERs

Emmanuel en Patrice Guillot

WINEMakers

Emmanuel en Patrice Guillot

region

Bourgogne - Mâconnais - Cruzille-en-Mâconnais 

Vineyard holding

17 ha

Soil types

Limestone and chalk 

varieties

Chardonnay - Pinot Noir - Gamay

Fermentation

Whole bunch press for the whites - directly to the barrel - some batonnage, for the reds the bunches/ grapes get crushed by the bare feet, some whole cluster - wines filtered slighlty after fermentation 

Aging

Stockinger foudres 25hl and barrique, up to 15% new

fARming

Certified organic 

visit Website

Guillot-Broux


Deze pagina printen

#/pagina
 
Afdrukken / PDF
Type of wine
Vintage
2018

Mâcon ‘en Serre‘ - Chardonnay

Mâcon ‘en Serre‘ - Chardonnay
Niet op voorraad
Type of wine
Vintage
2018

Mâcon ‘Les Combettes‘ - Chardonnay

Mâcon ‘Les Combettes‘ - Chardonnay
Deze wijn is op voorraad
Type of wine
Vintage
2019

Mâcon-Cruzille ‘les Perrieres - Chardonnay

Mâcon-Cruzille ‘les Perrieres - Chardonnay
Deze wijn is op voorraad

Pierre en Jeanine Guillot bezitten sinds 1954 een bescheiden domein in het dorpje Cruzille in het noorden van de  Mâconnais. Zij waren ongeveer de eersten in de regio die op een biologische manier wijnbouw bedreven. Hun zoon Jean-Gérard had de wens (na een tijdje werkzaam te zijn geweest op het familiedomein) om meer kennis op te doen bij andere producenten. Vooral bij Bernard Michelot in Meursault leerde hij veel over belangrijke zaken zoals plantdichtheid en mogelijkheden van het terroir.

In 1978 keert Jean-Gérard samen met zijn vrouw Jacqueline terug naar Cruzille. Met de aankoop van 1 hectare wijngaard is het domein Guillot-Broux geboren. Het bedrijf breidt zich langzaam uit. Vooral oude verlaten wijngaarden van voor de Phyloxera worden opnieuw beplant. Dit is een traject wat veel tijd en geduld kost. Pas na zo’n 10 jaar kunnen er druiven geplukt worden die geschikt zijn om goede wijn van te maken. Vooral de aankoop van een wijngaard met zeer goed terroir, genaamd les Geniévrières, blijkt een zeer goede beslissing te zijn. In 1991 wordt het domein biologisch gecertificeerd. Tevens voegen twee van de drie zoons zich bij Papa et Mama. In 2000 komt ook de derde zoon Emmanuel terug naar huis. Jean-Gérard was volop bewust van de mogelijkheden in dit gedeelte van de Bourgogne, hij stond zeer dicht bij de natuur. Begreep dat natuur en mens niet gescheiden kunnen worden. Helaas komt hij in 2008 al op 63-jarige leeftijd te overlijden. Gelukkig heeft hij zijn filosofie door gegeven aan zijn zoons.

Op dit moment is het domein zo’n 17 hectare, verdeeld over 9 wijngaarden, verspreid over de dorpjes Cruzille, Grévilly en Chardonnay (what’s in the name). De meeste aanplant is Chardonnay, maar er is ook Pinot Noir en op 1 wijngaard is Gamay aangeplant. Het domein is niet zo geïnteresseerd in appellation bepalingen. Zij leggen de nadruk op de verschillende terroirs in de afzonderlijke wijngaarden en werken met extreem lage opbrengsten in vergelijking met andere Mâcon producenten. De wijnen les Geniévrières en les Perrières bijvoorbeeld hebben allebei de Appellation Macôn-Cruzille, maar zijn heel verschillend. Alle pluk is handmatig en na persing gaat de most direct op houten vaten. Bij de productie van witte wijnen wordt ook wat nieuw hout gebruikt, tot zo’n 15 procent. De malolactische gisting vindt ook plaats op hout. Hier en daar wordt batonnage toegepast. Na de gisting wordt de wijn geklaard en blijven de wijnen nog bijna een jaar op vat in de kelders. Bij de botteling wordt een minimale hoeveelheid zwavel gebruikt. 

De wijnen zijn typisch voor de Mâconnais, duidelijk wat rijper dan in de Côte de Beaune. Wel is het balans zeer fijn met voldoende zuren en zoutigheid om het romige en nootachtige te balanceren. De broers blijven bezig met het terug aanplanten van wijngaarden die na de phylloxera zijn verlaten. William Kelly (Parker) was eind April nog met Emmanuel in de wijngaardn om te zien hoe dit in zijn werk gaat, check zijn insta! We zijn blij dat de zonen dezelfde obsessie hebben als hun vader Jean-Gérard: het maken van mooie, intense wijnen met sprekend terroir in de Mâconnais.