Menu
Categorieën
Mijn account
https://www.smaragdwijnen.nl/winemakers/frankrijk-26/jean-michel-stephan-cote-rotie-rhone
Zoeken

OWNER

Jean Michel Stephan

WINEMaker

Jean Michel Stephan

region

Tupin Semons – Northern Rhone – Cote Rotie

Vineyard holding

4.5 ha 

Soil types

Soft granite or gneiss

varieties

60% Clone Of Syrah - 30% Serrine - 10% Viognier

Fermentation

10% viognier is spread through the steel vats in layers to allow aromas to fan out – cools the crop to 5 degrees for half a day so that skins remain firm before destemming – 14 degrees for five days – allowed to rise to 31 degrees – vinifications lasts another two weeks – no sulphur added 

Aging

Oak

fARming

Natural wine making - use of carbonic maceration 


Deze pagina printen

#/pagina
 
Afdrukken / PDF
Type of winetype of wineRood
Vintage2015

Côte-Rôtie Vin Nature - Syrah, Serine & Viognier

Côte-Rôtie Vin Nature - Syrah, Serine & Viognier
Deze wijn is op voorraad
Type of winetype of wineRood
Vintage2014

Côte-Rôtie `Tupin` - Serine

Côte-Rôtie `Tupin` - Serine
Deze wijn is op voorraad
Type of winetype of wineRood
Vintage2015

Côte-Rôtie Vielles Vignes en Coteaux - Syrah

Côte-Rôtie Vielles Vignes en Coteaux - Syrah
Deze wijn is op voorraad
Type of winetype of wineRood
Vintage2016

Côte-Rôtie Côteaux de Bassenon - Syrah, Serine & Viogni

Côte-Rôtie Côteaux de Bassenon - Syrah, Serine & Viogni
Deze wijn is op voorraad
Type of winetype of wineRood
Vintage2013

Magnum Côte-Rôtie 36M - Syrah

Magnum Côte-Rôtie 36M - Syrah
Deze wijn is op voorraad

Na enkele weken gewacht te hebben, kwam in september 2014 de fles dan eindelijk aan in Driebergen. Ik ben de wijnen van Jean-Michel Stephan op het spoor gekomen na een tip van Matthieu Barret uit Cornas, van Domaine du Coulet. De proeffles Côte-Rôtie 2012 nature (de andere Côte-Rôtie wijnen zijn zelfs zo schaars dat ik daar geen fles van kon krijgen) werd in goed gezelschap beoordeeld bij Restaurant Zarzo. Het overkomt me zelden dat iedereen zo unaniem verrast was over de eigenzinnige maar voortreffelijk stijl van wijn maken van Jean Michel. Een bijzonder moment dus.

Gefascineerd door planten en wijnbouw studeert Jean Michel in 1991 in Beaujolais waar hij in contact komt met de beroemde wijnmaker Jules Chauvet. In zijn wijngaarden en kelder leert Jean Michel tot in de puntjes op ‘natuurlijke’ wijze wijn te maken. Wanneer hij het gevoel krijgt uitgeleerd te zijn, neemt hij de volgende stap in zijn carrière en gaat bij het wereldberoemde wijnhuis Guigal werken. Zijn talent blijft niet onopgemerkt en Jean Michel werkt zich al snel op in de hiërarchie van deze producent. Dit zorgt ervoor dat hij in aanraking komt met bijzondere wijngaarden in de Côte-Rôtie en Condrieu.

Zijn drang naar natuurlijke wijn dwingt hem te starten met een eigen kelder. Hij koopt een paar bijzondere percelen op in Côte-Rôtie met Syrah, Serine en een paar rijen met Viognier in de appelation Condrieu. In totaal beslaat het domaine 4,5 ha, waarvan een aantal percelen zijn aangeplant in de 19e eeuw. Dit verklaart dan ook dat zijn Côte-Rôtie wijnen gemaakt zijn van deze drie klassieke druiven, zo typerend voor deze appelation!

Hieronder een quote van Jean Michel over het maken van ‘natuurlijke’ wijnen.

“I make wines on the fruit, without sulphur,” he states. “I want fruit and maximum freshness. The late Jules Chauvet in the Beaujolais would saturate his vats with natural carbonic gas until the cap rose, and vinification would take place around 10°C. That’s what I do with one of my three wines, the one from Tupin that is called Coteaux de Tupin, while my plain Côte-Rôtie is made partly along those lines.”

“Reduction can come with the process; but one has to remember, the wine is not blocked in any way by sulphur, and the reduction aromas lessen in the bottle after 16 months’ cask raising, where I use wood between two and six years old. You should also decant the wine, and it will remain good for three days in an open bottle.”

De wijnen zijn aan de kostbare kant, maar gelukkig was Matthieu bereid om de verzending vanuit Cornas samen te voegen met de wijn van Jean Michel. Met gepaste trots presenteer ik dan ook drie wijnen van deze cult wijnmaker. Zijn wijnen mogen zeker niet ontbreken in uw kelder of op de wijnkaart van een gerenommeerd restaurant.