Menu
https://www.smaragdwijnen.nl/winemakers/duitsland-9/spaeter-veit-mosel
Zoeken

OWNER

Heinz Welter

WINEMaker

Niklas Welter

region

Piesport - Mosel 

Vineyard holding

9ha 

Soil types

Blueslate, greyslate, redslate and gravel 

varieties

75% Riesling, 13% Pinot Noir, 6% Pinot Blanc, 4% Chardonnay, 2% Pinot Gris

Fermentation

Kabinett and Spätlese ferment in stainless steel and the dry Rieslings in oak fuders and stainless steel

Aging

Minimum 6 months on the lees, reserve wines and red wines minimum 18 months on the lees in oak barrels

fARming

Ecological with organic influence


Deze pagina printen

#/pagina
 
Afdrukken / PDF
Type of wine
Vintage
2015

Riesling Kabinett Feinherb Alte Reben - Riesling

Riesling Kabinett Feinherb Alte Reben - Riesling
Deze wijn is op voorraad
Type of wine
Vintage
2015

Riesling Spätlese Feinherb Goldtröpchen ‘Ginsterlay‘ - Riesl

Riesling Spätlese Feinherb Goldtröpchen ‘Ginsterlay‘ - Riesl
Deze wijn is op voorraad
Type of wine
Vintage
2015

Riesling Spätlese Goldtröpfchen ‘Pichter‘ - Riesling

Riesling Spätlese Goldtröpfchen ‘Pichter‘ - Riesling
Deze wijn is op voorraad

Onze voorliefde voor de Duitse Mosel is wel bekend bij de meeste relaties. We kopen al meer dan vijftien jaar wijn bij Bernhard Eifel. Daarna kwamen de wijnen van Gernot Kollmann (Immich-Batterieberg) en de nieuwe ster uit Winningen Matthias Knebel. Ondanks deze drie producten proberen we altijd op de hoogte te blijven van de ontwikkelingen. Er viel ons op dat veel wijnen in de Feinherb stijl (laag in de alcohol met iets restzoet) als Kabinett en Spätlese bijzonder goed beoordeeld worden. 

Onze interesse was gewekt en we kwamen bij een aantal producenten uit. Er was één die specifiek iets bijzonders had in Piesport. We reizen af naar dit kleine dorp langs de Mosel waar we vanuit het proeflokaal tegen de 60ha grote ‘hang’ van Piesport aankijken. De Piesporter Goldtröfpchen is één de meest bijzondere wijngaarden langs de Mosel. De steile wanden met lijsteen (voornamelijk grijs) terroir staan beplant met Riesling. De perfecte expositie op het zuidwesten en de brede Mosel rivier (weerkaatsing van het licht) geven deze wijngaard zijn klasse. 

We zijn bij Später-Veit. De huidige wijnmaker van de familie Niklas praat ons bij over de ontwikkelingen op het wijngoed en dat hij sinds 2013 stap voor stap zijn aanpassingen door aan het voeren is. De focus ligt hier volledig op het maken van wijnen in de Feinherb stijl. Er wordt wel droge riesling gemaakt in de kelder maar als je proeft wat voor een klasse deze wijnen hebben vraag je dan ook oprecht af of dat wel noodzaak is. De Mosel was immers 100 jaar geleden beroemd om haar verfijnde wijnen die niet helemaal droog waren. We proeven bij Niklas een aantal wijnen gemaakt in 2015, 2016 en 2017. Van elke oogst selecteert hij aantal cuvée’s die hij voor langere tijd weglegt in de kelder. Wat ons ook opvalt is dat hij de Göldtropfchen werkt met met micro percelen en deze apart vinifieert. Deze ‘gewanne’ dragen namen als 'Pichter', 'Ginsterlay', 'Jüpp' en 'Armes'. We starten met een sublieme serie van drie wijnen uit 2015. Voor later dit jaar volgt er een start met de indrukwekkende oogst van 2020. 

Laat de renaissance van de Feinherb wijnen maar losbarsten!