Categorieën
Mijn account
https://www.smaragdwijnen.nl/winemakers/duitsland-8/helmut-christ-franken
Zoeken

OWNER

Helmut & Angelika Christ

WINEMaker

Helmut Christ

region

Nordheim Am Main – Mainschleife – Franken 

Vineyard holding

12.1 ha

Soil types

Limestone

varieties

39% Silvaner – 20% Muller-Turgau – 9% Pinot Noir – Riesling – Johanniter – Kerner – Bacchus – Pinot Blanc – Pinot Gris – Chardonnay – Rieslaner – Dornfelder – Pinot Meunier – Cabernet Dorsa – Domina 

Fermentation

Pied de cuve – destemmed whole bunch grapes – 1-2 weeks for fermentation – 0-65 mg/l sulphur for red – 0-100 mg/lsulphur for white 

Aging

Stainless Steel and Oak

fARming

Organic since 1974 - Demeter 

visit website

www.weingut-helmut-christ.de


Deze pagina printen

#/pagina
 
ProducerHelmut Christ
Type of wineWit
CountryDuitsland
RegionFranken
Grape varietySilvaner
Vintage2017
FermentationKneuzen, schilweking, persen, vergisting op staaltank met het natuurlijke gist
AgeingStaaltank

Volkacher Kirchberg - Silvaner

Volkacher Kirchberg - Silvaner
Configureer uw product
ProducerHelmut Christ
Type of wineOrange
CountryDuitsland
RegionFranken
Grape varietySilvaner
Vintage2016
FermentationKneuzen, vergisting in een eikenhouten vat, met de schillen en het natuurlijke gist, persen
AgeingEikenhout foudré 500L+

Orange de Blanc - Silvaner

Orange de Blanc - Silvaner
Configureer uw product

Tijdens de prowein loop ik altijd even een rondje door hal met biologische wijnen. Een plek waar vaak nog jonge wijnmakers staan die hun weg proberen te vinden in de mondiale wijnwereld. Tussen deze producenten staat daar ineens een jonge kerel met opvallende buikvormige 'Bocksbeutel' flessen uit Franken. De kwaliteit van de Silvaner druif sprong eruit, wat een heerlijke wijn!

Gedurende mijn werk als sommelier heb ik meerdere malen een Silvaner uit Franken in het wijnarrangement geschonken. De Frankische wijnen zijn onderscheidend door hun botteling in de befaamde Bockbeutels, de buikvormige flessen die we nog kennen van een Portugese rosé die zeer populair was in de jaren ’80 & ’90. Gelukkig is de échte kracht van Franken de Silvaner druif die op de fraaie heuvels langs de rivier de Main groeit. Silvaner is voor het eerst gesignaleerd in de 16e eeuw in Oostenrijk. De druif is ontstaan uit de oer druif Savagnin (Traminer) en kent verdere genen van Pinot en Gouais Blanc. In Franken komen we veel Silvaner tegen, maar liefst 1250 ha van de totale 6.000 ha is Silvaner. De beste wijnen komen van het beroemde bodemsoort genaamd ‘Muschenkalk’, inderdaad hetzelfde terroir als de Franse Chablis. Een voormalig zeebodem die als een kalkachtige laag met versteende fossielen naar boven is gedrukt in het Trias tijdperk en nu een belangrijk element vormt voor de witte wijnen uit Franken.

Zoon Michael vertelt me dat zijn familie één van de eerste Duitse wijnboeren was die in de jaren ’70 als bio boer doorgaat. In 2006 zijn ze nog een stap verder gegaan door Biologisch-dynamisch te gaan verbouwen onder controle van DEMETER. Het wijngoed met wijngaarden in de ”Maindreieck’ in de dorpen Nordheim en Stamheim is een kleine 12 hectare groot. Moeder Angelika is verantwoordelijk voor de biologische-dynamische wijnbouw, terwijl vader Helmut zijn zoon Michael bijstaat in de wijnkelder met het nemen van de belangrijke besluiten en het harde werk in de wijngaard. Biologisch dynamisch verbouwen betekent namelijk dat er altijd werk te doen is in de wijngaard. De zoektocht naar balans van het wijngoed en de natuur is een bijzondere en leerzame ervaring. De zuiverheid en het karakter van Silvaner komen prachtig naar voren in de wijnen van de familie Christ!