Vorig artikel | Toon lijst | Volgend artikel |
W.O. Swartland Syrah - Syrah (20)
Syrah | verschillende wijngaarden in Swartland | bodems met graniet, schist en Malmesbury schalie | 50-75% whole cluster | 11 maanden rijping in 1000l foudre met 'submerged cap' | puur rood fruit | aards | smokey | zwarte olijf
Damascene
Damascene is een samenwerking tussen wijnmaker Jean Smit en David Curl (ex eigenaar Château Gaby). Jean heeft ervaring opgedaan in Frankrijk bij Stéphane Ogier en in Zuid Afrika bij o.a. Rustenberg en Boekenhoutskloof. Op dit moment word er een nieuwe winery gebouwd in Elgin, op de farm van David. De eerdere wijnen zijn gemaakt in Somerset West en de eerste jaargang is 2018 geweest. Voor de wijnen word gebruik gemaakt van fruit wat komt van 20 verschillende wijngaarden in de hele westkaap. De aanplant in de wijngaarden verschilt in ouderdom, maar een van de meest interessante wijngaarden is aangeplant met Semillon, uit 1942 en 1962.
Om nieuwe wijngaarden te ontdekken is er meer dan 40.000 kilometer gereden door de west kaap. De meest unieke wijngaarden zijn zo ontdekt, zoals de wijngaard in Cederberg. 1000 meter boven zeeniveau, waar geen borden de weg meer aangeven er alleen maar bergen zijn met fijnbos.
Voor alle wijnen gaat de voorkeur van Jean uit naar natuurlijke gisting, en rijping op nieuwe en gebruikte franse barriques en 1000 liter Foudre.
Review
Grapes from three disparate Swartland vineyards. Between 50 and 75% of the fruit was fermented as whole clusters, depending on the parcel. Haunting aromatics with just the right amount of smoky reduction preceding red and blackberries, fynbos and pepper. The palate is exceptionally intense with great purity and drive – excellent fruit definition, a striking line of acidity and tannins that are firm in the best sense. Beautifully realized. 98/100 Christian Eedes