Vorig artikel | Toon lijst | Volgend artikel |
W.O. Swartland Chenin Blanc - Chenin Blanc (21)
Chenin Blanc | twee wijngaarden in Swartland | een noordelijk en een noordwestelijk op de Paardeberg | decomposed granite terroir met klei | na +/- 30% van de vergisting word de wijn overgeplaatst naar 1000L Stockinger foudres | rijping van 11 maanden op de lie | geen malo | appel | witte bloemen | zacht steenfruit | honing | pistache | hooi | focus | precisie | elegantie | stenig | mango | droog | iets kruidig | 2210 flessen
Damascene
Damascene is een samenwerking tussen wijnmaker Jean Smit en David Curl (ex eigenaar Château Gaby). Jean heeft ervaring opgedaan in Frankrijk bij Stéphane Ogier en in Zuid Afrika bij o.a. Rustenberg en Boekenhoutskloof. Op dit moment word er een nieuwe winery gebouwd in Elgin, op de farm van David. De eerdere wijnen zijn gemaakt in Somerset West en de eerste jaargang is 2018 geweest. Voor de wijnen word gebruik gemaakt van fruit wat komt van 20 verschillende wijngaarden in de hele westkaap. De aanplant in de wijngaarden verschilt in ouderdom, maar een van de meest interessante wijngaarden is aangeplant met Semillon, uit 1942 en 1962.
Om nieuwe wijngaarden te ontdekken is er meer dan 40.000 kilometer gereden door de west kaap. De meest unieke wijngaarden zijn zo ontdekt, zoals de wijngaard in Cederberg. 1000 meter boven zeeniveau, waar geen borden de weg meer aangeven er alleen maar bergen zijn met fijnbos.
Voor alle wijnen gaat de voorkeur van Jean uit naar natuurlijke gisting, en rijping op nieuwe en gebruikte franse barriques en 1000 liter Foudre.
Review
NEW. From Perdeberg vineyards on granite. Matured for 11 months in foudre and older oak. A flinty top note before pear, white peach and citrus plus hints of hay and oatmeal on the nose. The palate is supremely elegant and focused – pure fruit matched by a great line of acidty, the finish super-dry. 96/100 Christian Eedes