Vorig artikel | Toon lijst | Volgend artikel |
W.O. Stellenbosch Cabernet Franc - Cabernet Franc (20)
Cabernet Franc | 2 blocks in Bottelary & Polkadraai hills | 260m hoogte | beste fruit geselecteerd uit de wijngaarden | decomposed granite | alles ontsteeld | rijping in 1000l foudre | rode kers | aards | donker floraal | elegant en verfijnd
Damascene
Damascene is een samenwerking tussen wijnmaker Jean Smit en David Curl (ex eigenaar Château Gaby). Jean heeft ervaring opgedaan in Frankrijk bij Stéphane Ogier en in Zuid Afrika bij o.a. Rustenberg en Boekenhoutskloof. Op dit moment word er een nieuwe winery gebouwd in Elgin, op de farm van David. De eerdere wijnen zijn gemaakt in Somerset West en de eerste jaargang is 2018 geweest. Voor de wijnen word gebruik gemaakt van fruit wat komt van 20 verschillende wijngaarden in de hele westkaap. De aanplant in de wijngaarden verschilt in ouderdom, maar een van de meest interessante wijngaarden is aangeplant met Semillon, uit 1942 en 1962.
Om nieuwe wijngaarden te ontdekken is er meer dan 40.000 kilometer gereden door de west kaap. De meest unieke wijngaarden zijn zo ontdekt, zoals de wijngaard in Cederberg. 1000 meter boven zeeniveau, waar geen borden de weg meer aangeven er alleen maar bergen zijn met fijnbos.
Voor alle wijnen gaat de voorkeur van Jean uit naar natuurlijke gisting, en rijping op nieuwe en gebruikte franse barriques en 1000 liter Foudre.
Review
Damascene Cabernet Franc 2019
80% of grapes from Bottelary and 20% from Polkadraai. The nose is subtly fragrant with notes of red fruit, herbs including bay leaf and fennel plus some rose. The palate is light-bodied with bright acidity and very fine tannins, the finish super-dry. Possessing great poise and purity, this is supremely elegant. Christan Eedes 93/100