Vorig artikel | Toon lijst | Volgend artikel |
Verdicchio di Matelica - Verdicchio
Mail mij wanneer dit artikel weer op voorraad is:
Wijn uit frisse, hoge (500m) heuvels bij Jesi, in de Marken | de biologische verdicchio di matelica Collestefano van vrijbuiter Fabio Marchionni | de Verdicchio di Matelica 2019 gaat weer voor de ultieme drie glaasjes: open, kruidig (gember, kardemon), floraal, peer, citrus, amandel. Lumineus, crispy fris. Ultiem bij schaal-, schelpdieren
Collestefano:
Meer landinwaarts, in de hoogte, bij Matelica, wordt van dezelfde druif nog iets interessanters gemaakt. U raadt het al (soms vertoont zelfs de Italiaanse wijnwetgeving logica): de verdicchio di matelica. Mineraliger, geuriger, verfijnder vaak. Wij vielen voor die van (biologische, 4 ha) Azienda Collestefano. Eigenaar, oenoloog Fabio Marchionni leerde de kneepjes van het vak in Duitsland en houdt het leven weldadig simpel door maar één wijn te maken. Zijn credo: schone, biologisch geteelde druiven, schone, bijna pietluttige (Duitse school) vinificatie op roestvrijstaal om tot een loepzuivere, kraakheldere, precieze witte wijn te komen. Dat lukt Fabio heel aardig. Al vier keer begeerde tre bicchieri Gambero Rosso. Decanter: ‘Italy’s best buy-wine of all time, unbelievable quality for the price’