Vorig artikel | Toon lijst | Volgend artikel |
Vara y Pulgar - Tintilla (Cadiz)
Tintilla | wijngaard rondom Jerez | Albariza bodem | stokken geplant in 1993 | gisting in beton | rijping voor 12 maanden in groot oud hout en cement | daarna nog 8 maanden gerijpt in oude barriques | smokey | verfijnd | geparfumeerd | lichtere stijl | kers | zachte tannine
Alberto Orte
Alberto Orte maakt wijn in verschillende delen van Spanje, vooral Jerez, Rioja en Valdeorras. Geboren in Madrid was hij in zijn jeugd al in wijngaarden te vinden. Druiven plukken bij familiedomeinen en bij het bedrijf van zijn ouders in Montilla Moriles. In Jerez heeft hij nu 16 hectare aan wijngaarden in Rioja koopt hij fruit van geselecteerde wijngaarden. Biologisch wijnmaken is voor Alberto heel normaal, daarnaast past hij ook biodynamische principes toe. Een van de grote interesses van Alberto is het vinden van (bijna) uitgestorven locale druivenrassen, zoals Tintilla en Vijiriega. Alleen in Jerez heeft hij meer dan 200 klonen en 22 onbekende druivenrassen ondekt! In de kelder wordt iedere wijngaard apart vergist zodat de tipiciteit van klimaat, bodem en druivenras alle aandacht krijgen. Eigen gist is altijd gebruikt en de rijping en gistring gebeurt op beton, foudres,rvs en groter oud hout.
Wij beginnen met de wijnen uit Jerez van de onbekende druivenrassen met mega intense Sherry's. Uit Rioja een witte wijn gemaakt volgens een traditioneel principe uit de 19e eeuw waarbij een deel van de wijn ook onder flor rijpt. Zoutige en intense wijnen voor de NL gastronomie!