Vorig artikel | Toon lijst | Volgend artikel |
Tio Raimundo - Moscatel (flor)
Moscatel | direct persen en vergisting op rvs | rijpt op houten vaten onder een natuurlijke flor laag voor 2 jaar | licht oxidatieve stijl | droog | aromatisch | gist | zilt | amandel | bijzonder en zeer gebalanceerd!
Gutiérrez de la Vega
Fantastische aanwinst in 2018! Een bijzonder verhaal uit Alicante. De enige producent in Alicante die wijn nog op de ouderwetse methode wijn maakt. Volgens Felipé Gutierrez de la Vega was Alicante ooit het toonaangevende gebied om zoete wijnen (Fondillón) in Europa (omstreeks 1850). Dit waren onversterkte wijnen met natuurlijk alcohol van richting de 15%. Hij komt niet helemaal op één lijn met de Alicante D.O en besluit in 2010 in samenspraak met zijn dochter Violetta de D.O te verlaten.Violetta is Frankrijk getraind (Sauternes, Ch D'Yquem) en besluit in de laatste jaren de gisting niet te onderbreken door het gebruik van sulfiet maar door de wijnen licht te versterken met alcohol. De droge zomers van de afgelopen jaren zorgen voor een verlies in oogstvolume van wel 25%. Alle druiven worden hier (Monstrell en Moscatell) overrijp geplukt zodat ze aan de druivenstokken in kunnen drogen, een risico dat in droge jaren tot extreem kleine oogsten kan leiden.
Review
Tio Raimundo is the family’s small-production Moscatel de Alejandría that is aged under flor and named after Pilar’s uncle. The grapes were hand-harvested, destemmed and directly pressed into steel tank for primary fermentation, transferred to barrels where it develops a veil of flor after about 1 month and remains under flor for around 2 years before being bottled without fining or filtration. This is a gorgeous vino blanco that evokes the Alicante landscape and the nearby ocean with flor-inflected aromatics of citrus, flowers, bread yeast, and sea salt, with a linear and very long and persistent flavors on the palate. Delicious to pair with ocean creatures, especially the red prawns of Dénia!