Vorig artikel | Toon lijst | Volgend artikel |
Santa Rita Hills ‘Sanford & Benedict‘ - Chardonnay
Mail mij wanneer dit artikel weer op voorraad is:
Chardonnay | single vineyard | silica gravel en kalkbodem | ungrafted stokken, geplant in 1971 | gisting en rijping voor 10 maanden in 500 liter hout, 20% nieuw | daarna 6 maanden rijping in rvs | heel serieuze wijn | top wijngaard voor deze 'nieuwe' stijl USA Chardonnay
Sanford & Benedict
Planted in 1971 by the legendary and pioneering Richard Sanford, this site represents the oldest Pinot Noir plantings in all of Santa Barbara County and is largely synonymous with the creation of the Sta. Rita Hills appellation. Tucked into the southeastern corner of the Sta. Rita Hills with north-facing blocks, this vineyard is planted on hard, silica gravel and well-drained soils. Because of Richard Sanford’s legacy within the region both as a farmer and a gentlemen, we feel honored to be working with the fruit that he first planted. Our rows come from the oldest blocks where the vine trunks are gnarled producing small amounts of beautiful, concentrated and textured fruit. The Chardonnay and Pinot Noir blocks are both from the Mount Eden selection, which is widely considered to be some of the first cuttings brought into California.
Sandhi
Sandhi is een project wat in 2010 gestart is door Rajat Parr (top sommelier) en Sashi Moorman (wijnmaker). Zij zagen in Santa Barbara een plek waar Charadonnay en Pinot Noir gemaakt kunnen worden die net zo elegant zijn als wijnen uit Europa. Santa Barbara County ligt in het zuiden van Californië en heeft 5 AVA’s waarvan Santa Rita Hill’s voor Sandhi het belangrijkste is. Daar zijn ze opzoek gegaan naar wijngaarden met oude stokken en met noordelijke expositie. Het is in de Santa Rita Hill’s (relatief) koel en er is veel afkoeling door wind van de stille oceaan.
De wijnen worden allemaal vergist met druifeigen gisten en verder wordt er niets toegevoegd (behalve wat sulfiet), rijping gebeurt op beton en een klein deel nieuw Frans hout. De wijnen van Chardonnay krijgen altijd malolactische gisting, maar geen battonnage. In principe is alle Pinot Noir whole bunch, dus niet ontsteeld. Rajat en Sashi vinden dat daardoor de wijnen levendiger zijn en meer ze een complexe structuur hebben.
Review
The 2018 Chardonnay Sanford & Benedict, sourced from the old, ungrafted vines, has pretty notes of pears, white blossoms, hazelnut and stone, with a silky, expansive palate that offers up an array of citrus, flowers, flint and nutty tones. It's tangy, salty and super bright and finishes long and uplifted. Lovely! Give it another 2-3 years in bottle unless you love that bright, youthful character. 411 cases produced. 94/100 Erin Brooks