Vorig artikel | Toon lijst | Volgend artikel |
Santa Rita Hills ‘Patterson‘ - Chardonnay (20)
Chardonnay | single vineyard | Patterson ligt hoog boven Sanford & Benedict | door de noordwestelijke ligging en de hoogte is hier veel wind en mist | gisting en rijping voor 11 maanden in eikenhouten vaten van 500 liter | daarna 5 maanden in staaltank | mooie intensiteit | stenig | munt | kamperfoelie | zacht fruit | citrus | levendig | type Grand Cru Chablis
Sandhi
Sandhi is een project wat in 2010 gestart is door Rajat Parr (top sommelier) en Sashi Moorman (wijnmaker). Zij zagen in Santa Barbara een plek waar Charadonnay en Pinot Noir gemaakt kunnen worden die net zo elegant zijn als wijnen uit Europa. Santa Barbara County ligt in het zuiden van Californië en heeft 5 AVA’s waarvan Santa Rita Hill’s voor Sandhi het belangrijkste is. Daar zijn ze opzoek gegaan naar wijngaarden met oude stokken en met noordelijke expositie. Het is in de Santa Rita Hill’s (relatief) koel en er is veel afkoeling door wind van de stille oceaan.
De wijnen worden allemaal vergist met druifeigen gisten en verder wordt er niets toegevoegd (behalve wat sulfiet), rijping gebeurt op beton en een klein deel nieuw Frans hout. De wijnen van Chardonnay krijgen altijd malolactische gisting, maar geen battonnage. In principe is alle Pinot Noir whole bunch, dus niet ontsteeld. Rajat en Sashi vinden dat daardoor de wijnen levendiger zijn en meer ze een complexe structuur hebben.
Review
The 2020 Chardonnay Patterson is quite powerful. It shows a distinctly mineral and savory profile that is intriguing, but also bit out of character for the Sta. Rita Hills. Sage, mint, dried flowers and lightly honeyed notes are pushed forward, while fruit is very much in the background. It's a compelling wine in this stellar lineup from Sandhi. 94/100 - By Antonio Galloni on June 2022
My tasting at Sandhi was one of the highlights of my trip to Santa Barbara. These days, most of the focus is on Chardonnay. Readers will find a number of superb choices, from the appellation-level wines all the way up to the vineyard designates. The 2020s spent 10-11 months in oak, followed by four months in tank, and were bottled in February/March 2022. Specifically, the natural intensity of the year is such a fine complement to a house style that emphasizes freshness. The Pinots are attractive as well, with the 2020 Rim Rock Pinot the star, and the 2021 appellation wine a terrific example of the year. Today, the Pinots see a pretty healthy amount of whole clusters, 50% for the appellation wine and 100% for the vineyard designates, a change from a few years ago, when there was less stem influence. All that said, these are details more than anything else. From top to bottom, this is a terrific set of wines from Sandhi.