Vorig artikel | Toon lijst | Volgend artikel |
Santa Rita Hills - Chardonnay (21)
Chardonnay | wijngaard onder Memorious | gisting en rijping voor 10 maanden in 500 liter hout, 20% nieuw | daarna 6 maanden rijping in rvs | citroenolie | vuursteen | licht nootachtig | hoog niveau
Sandhi
Sandhi is een project wat in 2010 gestart is door Rajat Parr (top sommelier) en Sashi Moorman (wijnmaker). Zij zagen in Santa Barbara een plek waar Charadonnay en Pinot Noir gemaakt kunnen worden die net zo elegant zijn als wijnen uit Europa. Santa Barbara County ligt in het zuiden van Californië en heeft 5 AVA’s waarvan Santa Rita Hill’s voor Sandhi het belangrijkste is. Daar zijn ze opzoek gegaan naar wijngaarden met oude stokken en met noordelijke expositie. Het is in de Santa Rita Hill’s (relatief) koel en er is veel afkoeling door wind van de stille oceaan.
De wijnen worden allemaal vergist met druifeigen gisten en verder wordt er niets toegevoegd (behalve wat sulfiet), rijping gebeurt op beton en een klein deel nieuw Frans hout. De wijnen van Chardonnay krijgen altijd malolactische gisting, maar geen battonnage. In principe is alle Pinot Noir whole bunch, dus niet ontsteeld. Rajat en Sashi vinden dat daardoor de wijnen levendiger zijn en meer ze een complexe structuur hebben.
Review
The 2018 Chardonnay Sta. Rita Hills opens with touches of flint and struck match with notes of crunchy tree fruits and nutty accents. The palate is medium-bodied with the same flint, nutty character, bright acidity and a long, layered finish. This could use another year or two in bottle. 1,772 cases produced. 92/100 Erik Brooks