Toon lijst | Volgend artikel |
Ripasso ‘Jago‘ Valpolicella - Corvina & Rondinella
Mail mij wanneer dit artikel weer op voorraad is:
Corvina Veronese, Corvinone & Rondinella | wijngaard Jago | terroir van maritiem sediment en kalk | na oogst ontsteelt en gekneusd naar een staaltank | aan het einde van de gisting worden de ingedroogde druiven van de Amarone of Recioto worden her gepasseerd in het vat | de wijn rijpt na het persen voor 12 maanden op barrique en foudre | kersen | zoethout | wilde kruiden | pruim | intens fruit | verfijnd en zacht | één van de best gewaardeerde Ripasso van Italië
Villa Spinosa
De Azienda van Enrico Spinosa ligt in het hart van de Valpolicella. Wijnmakers Gianmaria en Enrico werken hier met een enorme toewijding. Door het gebruik van het authentieke terroir, het gebruik van zijn topstukken Jago, Figari en Costa del Buso en de kennis van de wijnmakers zorgen zij dat er elegante wijn ontstaat zonder dat het heel rustiek en stoffig is. In de geventileerde ruimtes waar de druiven indrogen, krijgt de wijn een enorme rijkdom en power mee. Een prachtige balans tussen kracht en elegantie.
Review
Wine produced with grapes from the Jago vineyard, one of the best crus of Valpolicella, spreading over the Negrar valley. It is made with the traditional “Ripasso” technique, exclusive heritage of Valpolicella and its oenology. Rich in scents of wild red fruits and spices, it distinguishes itself for its elegance and easy-drinking quality.
Varieties
Principally a blend of Corvina Veronese, Corvinone and small percentage of Rondinella.
Geographical location
Estate’s vineyards in Jago (Negrar in Valpolicella), hilly area in Valpolicella Classica close to Colle Masua.
Characteristics of the vineyard
Altitude: between 240 and 252 m above sea level.
Exposure: east.
Type of soil: soils originating from marine sediment, calcareous, not very deep and of average fertility.
Planting system: Guyot, from 3,300 to 4,000 vines per hectare.
Yield: 80-100 quintals of grapes per hectare.
Harvest
Manual harvest, from the beginning to middle October; the grapes are carefully selected and placed in small baskets.
Vinification
The berries are gently destemmed and crushed.
Fermentation: in steel tanks.
Fermentation temperature: 16-22 °C.
Length of maceration: 12 to 14 days, with daily remontage and 1 or 2 delestages.
Malolactic fermentation: autumn
Ripasso: traditional technique which involves maceration-refermentation on the grape skins and solid matter left over from the fermentation of Recioto-Amarone.
Ageing
in steel tanks: until April.
in wood: 12 months in 500 litre French oak tonneaux and 12 months in 2000-2500 litre Slavonian oak casks.
in bottle: 6 months.