Vorig artikel | Toon lijst | Volgend artikel |
Rioja 5V Blanco - Viura, Malvasía, Tempranillo Bl, Torr (22)
30% Viura, 30% Garnacha Blanca, 20% Tempranillo Blanco, 10% Malvasía & 10% Torrontés | selectie van de beste witte vaten | wisselt jaarlijks van samenstelling | vergist op hout, geen malo en blijft voor 5-6 maanden op de fijne lie | compleet | complex | aromatisch | rijk met finesse | intens | balans | sjiek hout | vrij expressief en genereus | kaneel | wilde bloemen | kweepeer | wassig | stenig | groeit met de jaren en ontwikkeld zich tot één van de beste witte wijnen van Spanje!
Abel&Maite Mendoza
Een stel echt pioniers in het Rioja gebied, zijn Abel en Maite. Al 25 jaar verbouwen zij biodynamische druiven in verschillende regio’s van de Rioja, op 22 verschillende percelen. Zij hebben ervoor gekozen om alle kleine percelen apart te laten vergisten om zo een soort ‘Bourgogne systeem’ te introduceren, alleen is dit vrij lastig gebleken. In de kelder wordt er traditioneel gewerkt en levert wijnen op die altijd hoge scores krijgen. Het is niet voor niets dat ze altijd bij de 15 beste producenten van de regio zitten!
Review
The white with more complexity and nuance is the 2021 5V. It's a blend of five varieties, hence the name, but in 2021 the blend is slightly different, with more Garnacha Blanca and Viura; the breakdown is 30% Viura, 30% Garnacha Blanca, 20% Tempranillo Blanco, 10% Malvasía and 10% Torrontés. It has very good ripeness and aromatic complexity but with subtleness and elegance. It has more complexity and somehow feels more open and expressive than any of the other whites. This matured in barrel with the lees and bâtonnage for five months. It has 14% alcohol, a pH of 3.3 and 5.7 grams of acidity (measured in tartaric acid per liter). 4,116 bottles produced. 95+/100 Luis Gutiérrez
Abel Mendoza has very high hopes for the wines from 2021. He told me he hasn't seen a vintage like it for a long time—healthy grapes and a lack of issues, some hail in one plot, harvest from the end of September. He then said it's the best vintage since 2010, but better than 2010, with more freshness and acidity. The whites could very well be the finest collection to date. Most of the reds were from 2018, a challenging and cool vintage that produced lows and highs, but some very high highs... The 2018 collection is also the finest group of reds I have seen here. On average, he produces 80,000 bottles. The finest 80,000 bottles they have produced so far...