Puligny-Montrachet 1e cru ‘le Cailleret‘ - Chardonnay (19)DM
Chardonnay | 1er Cru wijngaard | top perceel midden op de helling | 0,85 ha bezit | vergist en gerijpt op eikenhout, 10-25% nieuw | daarna 4-6 maandan op rvs gerijpt | enorme wijn | krachtig | veel spanning en diepgang | 5 -10 jaar fles rijping is een pré voor deze wijn
Domaine de Montille
Dit uit de 17 eeuw stammende wijngoed staat onder regie van Etienne en Alix de Montille. Het duo produceert wijnen uit iets meer dan 20 verschillende appelaties in de Bourgogne. Waar papa in de jaren '80 en '90 zich mocht rekenen tot een van de de allerbeste Pinot Noir producenten op deze aardbol pakken broer en zus Montille het veel breder aan. Zo werd Château de Puligny-Montrachet gekocht met een enorm sterk portfolio wijngaarden (vooral Chardonnay) en starte Alix haar eigen negocé (Maison Montille). Sinds onze start in de samenwerking proefde we in de oogst van 2014 wit en rood 2011 al een enorme positieve ontwikkeling door. Alix getrouwd met JM Roulot in Meursault richt zich steeds meer op de witte wijnen.
Review
Perfectly situated in the mid-slope, this parcel of Puligny-Montrachet Premier Cru "Le Cailleret" is just to the north and at the same altitude as the prestigious Montrachet, just below Chevalier-Montrachet and just above the Premier Cru "Les Pucelles". Its location and the quality of its wines entirely justify its ranking as a "Grand" Premier Cru. For many wine lovers, it is a Grand Cru.
Its name "Le Cailleret" refers to its stony and rocky soils on which the vines are planted. Our Premier Cru Puligny "Le Cailleret" was planted in 1993, and this 0.85 hectare parcel is as close as it can be to Montrachet. This cru needs four to eight years to fully develop.
"Always at the top, this wine is extremely complete, well-bred and almost aristocratic. It is my favorite white wine of the Domaine." --Alix de Montille
-A beautifully and highly expressive nose of acacia blossom, cool pear and mineral reduction scents precede exceptionally well-delineated, intense and energetic flavors that possess an abundance of minerality on the impeccably balanced finish. This is quite dry but not really austere and should offer up to a decade of cellar potential. In sum, this is terrific. Allen Meadows