Weingut Pflüger – Pfalz

Producenten

«Terug naar overzicht van producten

Weingut Pflüger – Pfalz 2016-10-26T12:43:34+00:00

Weingut Pflüger – Pfalz

De vader van Alexander Pflüger was in zijn tijd reeds een pionier op het gebied van het produceren van wijnen die middels biologische productie tot stand komen. Hij maakte wijnen die qua samenstelling in overeenstemming zijn met de natuur. Alexander heeft deze lijn doorgezet. Sterker nog, de wens om het ware karakter van het cultuurlandschap te bewaren, dreef hem er in 2008 toe nog een stap verder te gaan, en wel in de richting van de biodynamische wijnbouw.

Alexander bedrijft zijn passie in Bad Dürkheim, een gemeente in het hart van de  Pfalz, een bijzondere regio van 90 km lang van noord naar zuid en op sommige stukken maar 1500 meter breed langs het Haardt gebergte. Hij heeft in 2009 de regio van het familie wijngoed overgenomen en kiest een duidelijke eigen route, hij concentreert zich qua wit alleen nog op Riesling, Pinot Blanc en Sauvignon Blanc en voor rood op Pinot Noir en Sankt Laurent, de rest van de rassem worden gerooid. In de wijngaarden werkt hij enkel met voorgeschreven preparaten 500 & 501 om blad en wortel groei te bevorderen, kopersulfaat wordt in veel wijngaarden al niet meer gebruikt hij spuit enkel met een eigen gemaakt olie van druivenpitten, een succes dat aan Geisenheim onderzocht wordt.

In de kelder laat Alexander de natuur zijn gang gaan, geen toevoegingen, gewoon geduld en vertrouwen op de natuur! Een zinderende serie Riesling die ook door de Duitse wijn critica’s ontdekt  zijn, hoge score’s vanaf de oogst van 2013  voor zijn wijnen, ook de rode wijnen zijn beter in balans een met de oogst van 2012.

Riesling ‘Von Bundsandstein’ Trocken  2015

Selectie Bad Dürkheim | droge wijn | goed inzetbaar | zuiver

Riesling ‘Fuchmantel’ Trocken Erste Lage  2014

Oude stokken | zuid geëxposeerd. ten zuiden van Bad Dürkheim in een door bos omringde wijngaard | foeder vergist | krachtig | zilt | krijt droog | magnums op aanvraag!

Riesling ‘Herrenberg’ Trocken Grösse Lage 2013

Oude stokken | Terras wijngaard | rode zandsteen bodem met kalk | zeer expressief | vergist op eiken | krachtig

Made For Friends 2015

Sauvignon Blanc & Weissburgunder | jonge frisse stuivende witte wijn | gebotteld op liter flessen speciaal voor NL markt

Weissburgunder ‘Quarzit’ 2014

Pinot Blanc | rijpe stijl | romig | 50% vergist op grote eiken vaten

Sommeliers Cuvée ‘Holzfass Gereift’ 2015

blend samen gemaakt met Alexander | Chardonnay, Pinot Blanc en Grüner Veltliner | eikenhout vergist en gerijpt | volle ronde eetwijn

Biodynamite 2015

Riesling en 10% Gewürztraminer | Gemischter Sätz | zoet en zuur | zeer aromatisch | wijn spijs wijn!

Spätburgunder  2014

Pinot Noir | selectie Bad Dürkheim |  hout vergist | zachte wijn | magnums op aanvraag!

Spätburgunder ‘Fronhof’  ‘R’  2013

Pinot Noir | top selectie Fronhof terraswijngaard | gerijpt op deels nieuwe eiken vaten

 

Pflüger, Buntsandstein Riesling 2013 Pfalz
9 May 2014 by Julia Harding MW

From €7, £9.95, $TBCFind this wineIf you are yet to be converted to the thrill and sheer pleasure of dry-tasting Riesling, this wine should do the trick. If you are already a fan, this is a little gem of Riesling intensity at a great price.

I say dry-tasting because it is not technically bone dry, having 5 g/l residual sugar and just 11.5% alcohol, but with fully integrated acidity of 8.9 g/l, what you taste is not sweetness but deliciously intense, zesty and racy lemon fruit combined with the finesse of beautifully balanced Riesling.

Eighty per cent of Alex Pflüger’s vineyards are farmed biodynamically, the rest organically, and this wine comes from a selection of those vineyards, the vines aged between 5 and 15 years, Alex_Pfluegeraround Bad Dürkheim and Wachenheim in the Pfalz. The label carries the EU organic wine logo because the fruit would have to be 100% biodynamic for the wine to be Demeter certified.

The fruit is harvested by hand, then allowed a short time on the skins (about eight hours) before pressing, without fining. Fermentation in stainless-steel tanks takes around three weeks. At the moment about half of the juice is fermented using ambient yeasts, the other half using selected dried yeast, but Pflüger plans to increase the percentage of spontaneous fermentation.

Pflüger means ‘ploughman’, hence the label illustration, and Buntsandstein means ‘coloured sandstone’. When I asked Alex if he thought the Buntsandstein gave the wine its particularly deep fruit flavour, which is both lemony and almost exotic, his reply was to send me a bottle of his Fuchsmantel Riesling 2013. Made in smaller volumes and with greater concentration and additional complexity, with herbal, smoky notes, this more expensive wine, not yet available in the UK or US, confirms Pflüger’s view that the site really does give the wine its particular character. The Fuchsmantel is already impressive but is almost too primary now and will benefit from some time in bottle.

Alex_Pflueger_sqWhat I particularly loved about the Pflüger, Buntsandstein 2013 was its purity, energy and intense Riesling-ness in a style that is both approachable and refined, not to mention seriously well priced. Even though I am sure it will develop well in the bottle, I’d happily enjoy all that fine fruit right now.

It is imported into the UK by David Dudley-Jones, who enlisted the help of wine writers Stuart Pigott and Ursula Heinzelmann, based in Berlin, to scout out a tip-top dry Riesling that he could sell for under £10. You can buy it direct from Dudley-Jones Fine Wine at £9.75, with a 10% discount on a case of 12. If you want to buy a single bottle and live in Cirencester or Dorchester, go to Oeno (£12) or the Dorset Wine Company (£11.45) respectively.

As from late May or early June, the wine will be available in the US via importers Valckenberg (contact Michael.Therrien@Valckenberg.com), and it is already to be found in the Netherlands (Smaragd Wijnen), Belgium (Allied Vintners International) and Austria (Weinzeit).

Deel deze wijnproducent